Кламер БГ - Новини: Иран арестува двама френски граждани във връзка с протести

Иран арестува двама френски граждани във връзка с протести

Свят

|
Вт, 17 Май 2022г. 16:12ч.
Иран арестува двама френски граждани във връзка с протести

Иран арестува двама френски граждани във връзка с протести

Иранската държавна телевизия потвърди днес, че властите на Иран са арестували двама френски граждани във връзка с антиправителствени протести, предаде Асошиейтед прес.

Според репортаж на иранската телевизия французите са се срещали с протестиращи учители и са участвали в антиправителствен митинг.

В репортажа се казва, че двамата французи са 37-годишната Сесил Колер и 69-годишният Чък Парис, които не са били просто на туристическо посещение в Иран. По-рано Франция заяви, че това са представителка на учителски синдикат и партньорът ѝ, които са били в Иран на почивка.

Миналата седмица иранското министерство на разузнаването съобщи само, че са задържани двама европейци.

В репортажа се споменава, че двамата французи са пристигнали на летището в Техеран с полет от Турция на 28 април. Иранската телевизия излъчи и кадри от техни срещи с ирански учители и активисти, както и такива, на които се вижда, че присъстват на протестна проява. Излъчени бяха и кадри, които, както се твърди, показват ареста им на 7 май, извършен по време на пътуването им към летището на Техеран, за да напуснат Ислямската република.

В репортажа се казва, че французите са "организирали протест" с цел създаване на "безредици" в Иран.

Миналия четвъртък Франция осъди "неоснователния арест" на гражданите си и призова те незабавно да бъдат освободени. Външното министерство на Франция заяви, че френският посланик в Техеран е опитал да получи консулски достъп до двамата французи и че иранският шарже д'афер в Париж е извикан за обяснения.

През януари друг френски гражданин, Бенжамен Бриер, беше осъден в Иран на осем години затвор за шпионаж заради фотографиране на "забранени райони" с дрон през 2020 г., по време на свое посещение в северната част на страната, което по думите му е било с туристическа цел.

Адвокатът на Бриер заяви, че клиентът му е използван "като разменна монета" в дипломатическите преговори между Техеран и западните страни за възобновяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили.

Също през януари иранското правосъдие нареди да бъде върната в затвора Фариба Аделха, учен от френско-ирански произход, след като през 2019 г. ѝ беше позволено да прекара петгодишната си присъда лишаване от свобода под формата на домашен арест. Аделха беше обвинена в "пропаганда, насочена срещу политическата система на Ислямската република и съглашателство с цел подриване на националната сигурност".

През последните седмици в градове из цял Иран имаше учителски стачки. Преподавателите отказаха да влязат в клас с искания за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

mediapool.bg