Кламер БГ - Новини: Иракският премиер призна, че трябва да се търси политическо решение на кризата

Иракският премиер призна, че трябва да се търси политическо решение на кризата

Свят

|
Четв, 26 Юни 2014г. 18:19ч.
Иракският премиер призна, че трябва да се търси политическо решение на кризата

Иракският премиер Нури ал Малики за първи път допусна, че трябва да се търси разрешение на политическата криза в страната паралелно с военната битка срещу терористичната опасност, възникнала след светкавичните успехи на сунитските бунтовници екстремисти, предаде Франс прес.

"Трябва да действаме едновременно и по двата пътя. На първо място, това е провеждане на военните операции, а на второ - продължаването на политическия процес", се казва в изявление на премиера, разпространено от неговата канцелария след срещата му с гостуващия британски външен министър Уилям Хейг. Малики подчерта, че избраният неотдавна парламент трябва да избере председател, президент, а също така да сформира

правителство.

Иракското президентство издаде в четвъртък указ за парламентарна сесия на 1 юли, поставяйки началото на процес по формиране на ново правителство на фона на джихадисткия бунт, който застрашава единството на страната, предаде по-рано Ройтерс.

Вицепрезидентът Ходаир ал Хозаеи, който е изпълняващ длъжността президент и е близък съюзник на премиера Нури ал Малики, съобщи по държавната телевизия за свикването на

парламентарната сесия. Три месеца след парламентарните избори се чуват все повече гласове у дома и в чужбина най-после да започне процесът по формиране на правителство.

В четвъртък президентът на автономния Иракски Кюрдистан Масуд Барзани посети Киркук за първи път, след като кюрдските въоръжени сили - пешмерга - установиха контрол над града, който е център на богат нефтодобивен район в Северен Ирак, съобщи Франс прес.

Възползвайки се от атаката на екстремистите от "Ислямска държава на Ирак и Леванта", и за да я отблъснат, кюрдските сили на 12 юни навлязоха в града, който е спорен между Кюрдистан и централното правителство в Багдад. Барзани инспектира кюрдските сили, поели контрола над града, съобщи говорител на Демократическата партия на Кюрдистан, чийто лидер е Барзани.

mediapool.bg