Кламер БГ - Новини: Иракските сили настъпват срещу ислямистките бунтовници в Тикрит

Иракските сили настъпват срещу ислямистките бунтовници в Тикрит

Свят

|
Пет, 27 Юни 2014г. 15:15ч.
Иракските сили настъпват срещу ислямистките бунтовници в Тикрит

Иракските правителствени сили започнаха да нанасят въздушни удари по бунтовници в Тикрит ден след като армията обяви, че е отвоювала от ислямистките бойци университета на града, предаде ДПА в петък.

Служител от силите за сигурност каза, че военни хеликоптери са бомбардирали в Тикрит цели на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), за да изтласат бунтовниците от града.

По думите на източника, пожелал анонимност, властите са изпратили значителни подкрепления, които да помогнат на правителствените сили в разположения на юг от Тикрит град Самара.

"Иракските сили се готвят да предприемат голямо настъпление за освобождаване на Тикрит в следващите часове", каза той.

По-рано беше съобщено, че правителствените сили са отвоювали от бунтовниците университета на Тикрит и няколко села около родния град на покойния диктатор Саддам Хюсеин.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" обвини ИДИЛ в извършване на масови екзекуции в Тикрит, който беше превзет от бунтовниците при светкавичното им настъпление по-рано този месец. Според "Хюман райтс уоч" ислямистката групировка е екзекутирала между 160 и 190 мъже в града.

mediapool.bg