Кламер БГ - Новини: Взрив пред кортежа на главния прокурор. Какво се знае (обновена)

Взрив пред кортежа на главния прокурор. Какво се знае (обновена)

България

|
Пон, 01 Май 2023г. 20:46ч.
Взрив пред кортежа на главния прокурор. Какво се знае (обновена)

сн.: БГНЕС

Имало е инцидент с кортежа, с който се е придвижвал главният прокурор Иван Гешев. Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов обяви, че става дума за взрив на пътя, който е бил насочен към колите. Няма пострадали. По информация на БНТ след станалото прокурори, следователи и съдебни служители излизат на протест във вторник.

"Главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който скоростта се намалява – избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра", посочи той.

По-късно в различни медии се появиха и снимки от мястото, а кадрите не потвърждават казаното от Сарафов:

кадър: бТВ

След публикуването на снимките Сарафов каза пред бТВ, че устройството и част от пръстта в района били взети от разследващите, но на практика отказа да коментира разминаването между кадрите и описанието му.

По-рано Сарафов каза, че взривът е избухнал в момента, когато автомобилът на Гешев е преминавал покрай мястото.

По думите на Сарафов целта на взрива е била да убие, не да сплаши Гешев. "Бомбата е била с голям тротилов еквивалент – около 3 килограма тротил, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпиляли и забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Не е била целта ѝ сплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът", посочи той.

Намерени са маркери, които извършителите са оставили. "Спрямо тях са се ориентирали, когато мине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. Само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път", подчерта той.

Не се изключват никакви версии

Не се изключват никакви версии, най-вероятно извършителите са били тук и са имали визуален контакт с пътя. Няма как иначе да се прецени моментът на взрива. Той е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е бил там и е преместил автомобила вляво, посочи Борислав Сарафов.

Провеждат се огледи, включително със следови кучета търсят се следи от евентуални извършители.

"Ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", посочи началникът на следствието.

Образуваното дело за тероризъм. То се наблюдава от прокурори от Софийската градска прокуратура.

Какво каза МВР

По-рано от МВР потвърдиха официално за инцидента, но не посочиха дали става дума за взрив. Инцидентът е станал на пътя София - Самоков в 11:45 часа, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Няма пострадали - нито главният прокурор, нито охраняващи го лица", каза той.

По случая са задействани всички сили за изясняване на случая. Има представители на полицията, на жандармерията, ГДБОП. Формиран е щаб с всички служби, вътрешният министър Иван Демерджиев е в постоянен контакт с него.

"Недопустимо е да има заплаха за живота на всеки български гражданин и нашите действия ще бъдат категорично в защита здравето, живота и имуществото на българските граждани, както винаги", подчерта главният секретар на МВР.

Според бТВ Иван Гешев е трябвало да пътува за Турция, но в последния момент се е отклонил за събитие на младшите прокурори.

Във вторник служебният премиер Гълъб Донев ще проведе съвещание с министър Демерджиев и всички служби, и прокуратурата. Там информацията ще бъде обобщена и ще се предприемат действия.

Тодоров не отговори на журналистически въпроси.

Проверяват се всички автомобили в района

При Белчин е изграден КПП и се спират всички автомобили след опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщава БГНЕС. Пътят между Белчин и местността Ярема при Железница, Софийско е затворен.

На мястото има екипи на жандармерията и на НСО.

Граждани казват, че са чули взрив по време на инцидента.

От болницата в Самоков към мястото на инцидента са били изпратени две линейки. На място са видели дупка в земята и се връщат, защото е нямало хора и пострадали, каза пред Нова тв директорът на болницата д-р Ковачка.

Реакциите

По информация на БНТ прокурори, следователи и съдебни служители излизат на протест пред съдебните палати в цялата страна заради атентата срещу главния прокурор.

Прокурорите били решени, че повече няма да търпят да са обект на непрестанни атаки от страна на политици, икономически кръгове и адвокатските среди.

Политическите реакции също не закъсняха.

"Това е покушение срещу международния престиж на България. Тези действия ги бяхме забравили от 90-те години. Близо две поколение помнят какво се случваше в онези мутренски времена. Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт. Отговорът на държавата трябва да е ясен и категоричен", посочи председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ.

"Трябва да се разследва и версията за инсценировка. На базата на опита, който имам,

прилича на многоцелево активно мероприятие. Целта е да се героизира жертвата,

жертвата тук е в кавички и отклоняване на общественото внимание от политическата

криза. Това може и да е предупреждение към участниците в политическия процес",

каза пред бТВ Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

От "Възраждане" и ИТН излязоха с позиции по темата.

"Днес беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше направен публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство", заявява лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

"Още по-отвратителното е, че в колата, заедно с главния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери. Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат, е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата", посочва Трифонов.

Според него всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е "ужасно, чудовищно, брутално престъпление". "Все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актове поставят въпроса дали изобщо сме държава", посочва Трифонов.

Според "Възраждане" пък станалото с кортежа на главния прокурор е знак за разпада на държавността.

"Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт", посочват от "Възраждане". "Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", се казва в позицията.

Взривът се случи няколко седмици след като прокуратурата обяви, че е открила данни за заговор срещу Гешев с цел компрометиране и сваляне от поста. На пресконоференция бяха представени записи на флашки, открити в дома на арестувания за наркотици Дилиян Георгиев. В миналото той бе обвиняем за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Според прокуратурата на записите се чува гласът на Красимир Каменов-Къро, който само няколко дни по-късно бе обвинен в подбудителство в убийството на бивш полицай.

В заговора бе намесен някогашният банкер Цветан Василев. Прокуратурата пусна записи и на чатове между Георгиев и журналиста от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов. След това главният прокурор замеси и имената на Васил Божков и собствениците на криптобанката Nexo - Антони Тренчев и Коста Кънчев. Всчики те са обвиняеми по различни дела.

Гешев комнетира, че имало данни, че те се събират в Белград за "оперативка". Прокуратурата поиска ареста на Тренчев и Кънчев, но сръбските власти не ги задържаха.

mediapool.bg