Кламер БГ - Новини: Интерпол спря издирването на Цветан Василев

Интерпол спря издирването на Цветан Василев

България

|
Ср, 10 Авг 2022г. 13:58ч.
Интерпол спря издирването на Цветан Василев

Снимка: бТВ

Собственикът на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, съобщи БТА. Информацията е потвърдена от неговия адвокат Константин Симеонов. Според юриста Интерпол е взела това решение, тъй като случаят не отговаря на изискванията им. Снимката му е премахната от сайта на организацията.

Василев е главен обвиняем по мегаделото за източване на банката. То започна преди три години, но не е стигнало почти до никъде. Междувременно преди дни бе закрит спецсъдът, където течеше процесът и сега процедурата трябва да бъде довършена от Софийския градски съд. До сега не е съобщавано кога ще се възобновят заседанията.

По думите на Симеонов решението на Интерпол е "шамар за прокуратурата". Въпреки че бе обвинен, Василев не е бе арестуван, нито пък се яви пред съда след началото на процеса. Още при фалита на КТБ през лятото на 2014 г. той отиде в Сърбия, където според адвоката му се намира и до днес. На няколко пъти сръбската страна отказа да го екстрадира. В края на май се разбра, че искането за предаването му на българските власти е окончателно отхвърлено, а той е получил и политическо убежище.

След решението на Интерпол Василев теоретично може да пътува извън Сърбия, обясни адвокатът. Банкерът обаче не може да влезе в страна от ЕС, защото българската прокуратура е издала европейска заповед за задържането му, която не подлежи на съдебен контрол.

Делото КТБ влезе в съда след четири години разследване. Наблюдаващ прокурор е шефът на държавното обвинение Иван Гешев. След няколко години събиране на доказателства той не намери основание да спомене нито веднъж името на депутата Делян Пеевски в обвинителния акт. Обяснението му бе, че в документа не присъствали и имената на Барака Обама, и на Владимир Путин. Самият Гешев определи разследването като кацане на Луната с дизелов двигател. Преди да стане главен прокурор той присъстваше на заседанията. След като застана начело на държавното обвинение, спря да се явява в зала.

mediapool.bg