Кламер БГ - Новини: Радан Кънев: Мога да се върна от европарламента, когато десницата е обединена и готова да управлява

Радан Кънев: Мога да се върна от европарламента, когато десницата е обединена и готова да управлява

Интервюта

|
Четв, 25 Апр 2019г. 14:32ч.
Радан Кънев: Мога да се върна от европарламента, когато десницата е обединена и готова да управлява

Европа трябва да е обединена, а псевдонационалистите са политически мошеници, които засягат реални проблеми, но предлагат фалшиви решения. Това каза в интервю за Mediapool зам.-председателят на ДСБ и водач на евролистата на "Демократична България" Радан Кънев. Според него трябва да се работи за бързо изграждане на общо европейско правосъдие, реанимиране на европейския енергиен съюз и ясна визия за сигурността на Европа. Да се откажа от евродепутатското си място, за да влезе някой друг не е възможно. Бих могъл да се върна в националната политика в името на единна десница, която е готова да поеме властта в България, обяснява Кънев.

Г-н Кънев, вие изненадващо влязохте в надпреварата за европарламента, след като настоящият евродепутат Светослав Малинов отказа да е водач, защото пропусна важно гласуване по пакета "Мобилност". Според вас тази негова грешка, както я определи той, струва ли водаческото му място?

Не мога да коментирам решенията на Светослав. Той беше категоричен в предложението си към "Демократична България" да бъде заместен от мен като водач на листата. От близо три седмици ние правим кампания и се борим за доверие, а не обсъждаме грешки и решения от миналото. Аз не видях специална грешка на Светослав. Видях обаче сериозна медийна атака и разбрах решението му по тази причина.

Преди издигането ви за водач на листата на "Демократична България" изглеждаше, че стоите встрани от политиката, макар и да останахте зам.-председател на ДСБ. Какво ви накара да се върнете и да приемете предложението?

Убеден съм, че изборите са много важни за демократичната общност. И със сигурност "Демократична България" трябва да излезе с най-силното, което има. С най-разпознаваемите си лица и фигури. С хора, които са готови да бъдат депутати в европарламента. Всички в челото на листата в момента сме такива. Аз не взимам лидерските решени. Кандидат съм за конкретна политическа позиция и подхождам към тази кампания със самочувствие. Вярвам, че съм фигура, която може да обедини синия вот в България, който няма да подкрепи ГЕРБ. Не мисля, че за толкова важни избори имах право да се колебая дълго.

Тръгва ли "Демократична България" на тези избори като на "братоубийствена битка", както определиха от ДБГ разделението на десните за евровота?

Няма "братоубийствена битка". Решението на ръководството на ДБГ да не се явяват на изборите е разумно и отговорно. До голяма степен благодарение на този техен ход демократичната общност, общността на сините хора в центъра и дясното на българската политика, ще бъде единна на тези избори. Такъв тип решения много рядко се взимат в българската политика. Те дават много добър пример и изключително сериозна заявка за истинско политическо единство занапред. Тяхното решение е възможност за поставяне на основите за бъдещо партньорство. То е много важна стъпка и към консолидирано явяване на местните избори. Друга важна стъпка е нашият успех на евровота. Това ще е крачка по много стръмен път, който изисква усилие, изисква политическа смелост, саможертва на тесни партийни интереси и лидерски амбиции. В този контекст няма да коментирам решението на СДС да се яви в листата на ГЕРБ, защото ние сме откровена и ярка опозиция на ГЕРБ. Така че тук вече няма конкуренция за гласове. Нашата цел е да консолидираме демократичния вот извън ГЕРБ и да дадем възможност на разочарованите от тях да не посягат към червената бюлетина.

Казвате, че “Демократична България” е алтернатива на ГЕРБ и БСП. Същото говореше и “Реформаторския блок”, от който ДСБ беше част, преди да влезе във властта с партията на Борисов. Каква е разликата?

Ситуацията беше много различна. Не обичам да се връщам толкова назад, но и да се върнем ще видим, че тогава България се управляваше от кабинета "Орешарски", подкрепен от коалицията на БСП и ДПС. Съвсем нормално беше да се сформира мнозинство, което да отстрани това правителство. За съжаление хората се смениха, а начина на управление остана същият. В много отношения нещата в България се влошиха – личната свобода, свободата на бизнеса, на медиите. Българската демокрация дегенерира през последните години. Това категорично промени нашето отношение към ГЕРБ. "Демократична България" е обединение на хората, които отказаха подкрепа на Борисов през 2015 година. Причината да напуснем управлението тогава беше видимият факт, че това управление не е по-малко корумпирано от предшестващата го тройна коалиция. Дори от днешна гледна точка можем смело да кажем, че то е по-корумпирано от нея. Сега участието на ДПС във властта е все така важно, както беше тогава.

Казвате, че ако влезете в европарламента ще сте част от Европейската народна партия (ЕНП), защото партията ви е част от това европейско семейство. Вторият в листата - господин Стефан Тафров, казва, че ще вземе решението след изборите с обяснението има резерви към това европейско семейство, защото не са критични към ГЕРБ. Как ще решите тази ситуация?

Обсъдихме го. Аз съм оптимист, че ще имаме двама евродепутати. Така че за мен това е наистина много актуален и важен въпрос, пред който ние ще бъдем изправени само след един месец. По този въпрос ще има политическо решение от ръководството. По важните въпроси на европейската политика аз и Стефан нямаме никакво разминаване. Ние сме абсолютни съмишленици по въпроса дали Европа трябва да върви към повече единство, консолидация, повече общи европейски политики. Хората от листата на "Демократична България", които ще влязат в европарламента, ще бъдат убедени европейци. Така че аз нямам никакво притеснение.

В следващия Европейски парламент вероятно ще има по-голямо представителство на хората, подкрепящи идеята за "Европа на нациите". Очаква се да бъде повдигната темата за реформирането на ЕС. Каква според вас трябва да е позицията на България?

По тази тема сме много единни в "Демократична България". Ние сме категорични привърженици на идеята за по-единна Европа. Да, подкрепяме и това, че Европа трябва да се реформира, но да се реформира в посока повече демокрация, повече сила в общоевропейските институции. Ние искаме да видим по-силни Европейски парламент и Европейска комисия. Искаме по-силни общи политики в тези сфери, които са болезнени за България. Мисля, че псевдонационалистите са обикновени политически мошеници. Може да използват реални проблеми и страхове на хората, но дават напълно фалшиви решения. Не е случайно, че трите откровено антиевропейски групи, които тръгват към европарламента от България - БСП на Нинова, партията на Марешки и листата на господин Джамбазки, тръгват с лъжи и с фалшиви теми.

На мен ми е много смешно, когато при толкова много реални български проблеми, някой тръгва да се бори с несъществуващия трети пол. Съжалявам, но трети пол няма нито биологически, нито конституционно. Няма начин Европа да налага семейно-правни отношения на отделни държави. Това е извън правомощията на ЕС. Всеки, който отива в Брюксел да се бори с третия пол, отива, за да си клати краката и да взима заплатата.

Вие за какво ще се борите в европарламента, ако влезете в него?

Ще положа всички възможни усилия, ще отделя цялата си енергия, за да се ускори бавния процес за изграждане на общо европейско правосъдие. Така че много скоро освен Европейската прокуратура, която се конструира, да говорим и за други механизми за налагане на законността чрез европейските институции. Ще работя и за реанимиране на европейския енергиен съюз. Това е една голяма идея, която тръгна сравнително добре, а после беше смачкана от две противоположни тенденции - корупцията в източноевропейските правителства и безогледния егоизъм на големия германски бизнес, който беше подкрепен от днешното правителство на Германия.

И не на последно място - европейската сигурност и отбрана. Европа трябва да има много ясна обща визия за сигурността си, за борбата с тероризма в границите си, както и за военната си отбрана, включително за защитата си от нелегалната миграция. Това са въпроси, които трябва да се решат на европейско ниво. Те нямат адекватно решение на национално ниво.

Има обаче друго, за което ще е важно националното управление. Битката между Европа на нациите и обединена Европа да доведе до ускорено изграждане на Европа на няколко скорости. Това е една лоша перспектива за България и за цяла Европа. Трябва да сме готови, ако това се случи, наистина да настъпим педала и да сме в първата скорост. Това означава България да влезе в еврозоната, в Шенген, в банковия съюз, да е активен участник в енергийния съюз и в общата отбрана. В момента сме пълен пас по тези въпроси. За да стане това са нужни реформи, които изискват Борисов да не е на власт и категорично да не бъде заместен от БСП.

Мислил ли сте по въпроса дали ще изкарате пълен мандат, ако станете евродепутат? Възможно ли е например в средата му да се откажете, за да влезе друг от листа?

Не е възможно да се откажа, за да влезе някой друг. Това са политически уговорки, които са заблуда към избирателите.

Виждате ли в европейските изборите евентуален вот на недоверие към властта? Според вас възможно ли е след тях Борисов да подаде оставка за трети път?

В никакъв случай няма да гадая какво решение ще вземе Бойко Борисов след изборите. Със сигурност всеки изборен цикъл е вот на доверие или недоверие към властта. Каквото и да реши Борисов, той ще трябва да го реши в условията на нови данни за общественото доверие към управлението. За нас тези избори са вот на доверие за това дали управлението на ГЕРБ и ДПС (с паравана на така наречените "патриоти") е одобрявано от българските граждани. И по-важното за нас - дали българските граждани виждат и желаят силна алтернатива в това политическо пространство. Най-важното за нас е гласовете, които напускат ГЕРБ, да не отидат към БСП. Да се види, че в българската политика има други европейски и демократични алтернативи. Не бива гласовете да се преливат от една фалшива европейска партия като ГЕРБ в една откровено антиевропейска като БСП.

Да не говорим, че по отношение на корупционните скандали тези партии са неразличими. Да, "Апартаментгейт" тресе властта, защото хората гледат към тези, които в момента са управляващи. Но "Апартаментгейт" тресе и БСП със същата сила и двете партии са се вкопчили в една много кална компроматна схватка. Аз направих тур от Петрич до Варна и мисля, че хората се вълнуват дали ще се смени властта в България. Очевидно има вълна от недоволство и желание за промяна.

Парламентарните избори, независимо предсрочни или редовни, ще бъдат преди края на евентуалния ви евродепутатски мандат. Това може ли да ви накара все пак да напуснете Брюксел, за да се включите в изборите за депутати у нас?

Да се откажа от евродепутатското място, за да се върна във вътрешната политика е напълно възможно, но нека да видим как ще се развие вътрешната политика в България. Много зависи каква работа сме свършили по консолидацията на център-дясното пространство. Бих могъл да направя такава жертва, ако го разглеждаме като жертва, в името на една амбициозна, единна десница, която е готова да поеме властта в България и да прави реформи.

mediapool.bg