Кламер БГ - Новини: Проф. Минеков: Дано някой ден си изясним как в България се появи властовата перверзия

Проф. Минеков: Дано някой ден си изясним как в България се появи властовата перверзия

Интервюта

|
Пон, 24 Авг 2020г. 13:07ч.
Проф. Минеков: Дано някой ден си изясним как в България се появи властовата перверзия

Германските медии пишат, че Вие, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян определяте тактиката на протестите. Така ли е? И как координирате тази тактика в национален мащаб?

Проф. Велислав Минеков: Всъщност… Всъщност въпросът Ви е неприятен. Но е очакван. Не е задаван от Вашите колеги тук. На мен ми се налага да внимавам за всяка своя дума. Ужасно е, май се завърнахме във времето на моята младост. Пак трябва да внимавам какво споделям или казвам, какво пиша, кому отговарям.

И все пак?

Проф. Велислав Минеков: Това не е обикновен протест, това е война на гражданите срещу окупираната от мафията държава. Време беше… Трябваше да се случи. Признанието, че сме не само създателите на протеста, но и негови координатори, създава опасност. Но то е така. Явно този нов за мен занаят се учи в движение. Впрочем, ние вече създадохме структури в 36 града. Най-мъчно е обединението между различните групи от протестиращи. Тук постигнахме труден, но очакван успех. В създадения координационен щаб имаме вече сериозен екип от доброволци, IT-специалисти, програмисти, медийни експерти, политолози, социолози… Добър отбор, трогателни са. Млади хора, край които изглеждам като техен баща, ако не и дядо. Въобразявах си, че съм учител, а те ме превърнаха в ученик. Работят 24 часа в денонощието. Редуват се и спят на две канапета, или просто на пода. Прехраната е деливъри боклук, студена пица и дюнери…

И понеже споменахте германските медии: медиите в Европа и по света наистина отразяват нашия протест. В Германия събитието е отразено достойно от обществените телевизии АРД, ЦДФ, Арте, в списание "Шпигел", във вестниците ТАЦ, ФАЦ, "Ди Велт"… И още в "Гардиън", "Фигаро", "Ел Паис". Европейските медии са напълно обективни - и слава Богу, че ги има. Бедата е в поведението на европейските политици и тяхното мълчаливо съгласие с превзелата ни корупция и управляващата мафия. Това мълчание, за съжаление, поражда съмнение относно нашата европейска принадлежност.

Какви са следващите Ви ходове?

Проф. Велислав Минеков: Всичко, което следва, е резултат от едно очаквано и много желано от нас развитие. Ние постигнахме небивало обединение между хора с различни възгледи и политическа ориентация. Обединиха се партии и граждански организации, живели до вчера в неприязън помежду си. Това е невиждано в новата ни история. Въпреки страха и насилието, в протеста вече участваха повече от един милион граждани. Ежедневното блокиране на магистрали, граници и кръстовища допринася за пораженията върху управляващия режим. Да, ще кажете, че предизвикваме напрежение, но десет години грабеж, унищожената държавност и дъното, което достигнахме, изискват търпение и съпричастност. Нищо повече от това. В случай че нашите условия за оставка на премиера и неговото правителство, както и за оставката на обожествения главен прокурор не бъдат удовлетворени, ние вече сме обявили всенародно въстание на 2 септември - до преследваната от нас победа. Както знаете, на тази дата ще бъде предложена нова конституция, създадена за около един ден от управляващите. Този комичен законов проект би ни приближил към азиатски диктатури и империи. Целта е мафията да оцелее в последните шест месеца и да направи поредните фалшифицирани избори. Това ще бъде поредната национална катастрофа.

Как можете да контролирате поведението на протестиращите, за да гарантирате, че протестите няма да бъдат компрометирани от неуместни думи и дела?

Проф. Велислав Минеков: Трудно дело. Вече имаме и група за охрана на протеста, след като имаше няколко инцидента с проправителствени провокатори. В един от тях аз самият бях залят с бензин и бях спасен от подпалване от група смели полицаи. Имаше идиоти, които пожелаха кръв. Няма да стане. Ще победим с мир. За узурпаторите няма нищо по-страшно от мирния протест. Махатма Ганди е моят учител. В една трудна нощ се наложи да се изправя срещу тежко въоръжена група от 90 полицаи. Насреща им бяхме само девет голтака. Държах поучителна реч, помолих ги да бъдат достойни, да не предизвикват омраза. Един от полицаите се просълзи. Аз също. Полицаите предпочетоха достойнството и се оттеглиха. Оказа се, че словото е най-силното оръжие. Мисля, че полицията е също с нас. Това днес вече е факт.

Блокадите извадиха на дневен ред един древен и фундаментален въпрос: Какво става, когато протестиращите упражняват правото си на протест в името на справедлива кауза, но по този начин ограничават правата на други хора?

Проф. Велислав Минеков: Има ли революция без щети? Коя стачка може да постигне повече права за работниците, ако не блокира производството на стоки? Вероятно малко сме хората, прочели философските фантазии на Маркс, но те имат своето значение. Говоря за написаното от Маркс, а не за кретените, които го обожествяваха - те бяха неграмотни диктатори.

Вие си присвоихте обидното име, с което Ви нарекоха представители на властта - "Отровното трио". Но не мислите ли, че това не е особено добър маркетинг?

Проф. Велислав Минеков: Тук сте напълно прав. Звучи като запазена марка на случайни идиоти. Да, прав сте. Вероятно по-подходящо е за акробати в цирка или участници в кабаре. Добрият, грозният и злият, както в онзи класически уестърн. Всъщност, това е заглавие на телевизионно предаване, добило неочаквана популярност и гледаемост. Кръстник ни е ваш колега, известен телевизионен журналист, притежател на национален рекорд по уволнения от различни медийни субекти. За съжаление, днес сме разпознаваеми тъкмо с това име. И няма време за промяна. А иначе: не ще и дума, че това заглавие носи щети.

Вие сте всъщност човек на изкуството, скулптор с международна известност. Какво ви изкара на улицата, какво ви изкара из нерви? Нека да припомня, че и преди имахте остри сблъсъци с един политик от управляващите - Вашия колега Вежди Рашидов.

Проф. Велислав Минеков: Биографията на споменатото лице не се различава от биографията на неговия вожд. Интелектуалното им развитие също. Нека да си припомним основния девиз "Аз съм прост и вие също". Показателни са и думите, с които беше описана председателката на Народното събрание… Дано някой ден си изясним по каква закономерна случайност в България се появиха тези политически паразити, на какво се дължат техният успех, тяхната заможност и изобщо - откъде се появи цялата тази властова перверзия. Обиден период за националната ни история… Не по-малко обидно е поведението на европейските политици. Отношението към българския премиер, според мен, е като към някакъв нежелан племенен вожд, случайно появил се от джунглата и проходил на два крака. Разполага със сечива и може да добие огън от две сухи дървета. Представете си племето, щом този му е вожд! Те го тупат по гърба и го замерват с милиарди. Хем знаят за неговата алчност и криминалните му сподвижници, хем си казват, че все нещо ще остане и за раята: чифт цървули, телевизор, кола на двайсет години.

Вие сте свързан с Германия по няколко линии. Играе ли това някаква роля в момента?

Проф. Велислав Минеков: Имам самочувствието да бъда както германец, така и българин. Откъм житейски път, образование и езици аз живея, мисля и съществувам като европеец. Ще кажа само едно: преди трийсет години падна Берлинската стена. Ние, българите, тогава някакси не забелязахме това събитие, което съвпадна с тукашния 10 ноември. Всъщност, тогава ние закъсняхме. И днес трябва да срутим нашата Стена. Стената, издигнала се между нас, гражданите, и нашата държава, която е превзета от престъпната група на управляващите.

mediapool.bg