Кламер БГ - Новини: Проф. Анастас Герджиков: Средствата за образование са най-добрата инвестиция за развитието на икономиката

Проф. Анастас Герджиков: Средствата за образование са най-добрата инвестиция за развитието на икономиката

Интервюта

|
Съб, 28 Дек 2019г. 14:55ч.
Проф. Анастас Герджиков: Средствата за образование са най-добрата инвестиция за развитието на икономиката

С какво ще запомним отминаващата година, какви ще са нейните отражения в следващата? На прага между 2019-та и 2020-та Mediapool се обърна към няколко изявени личности от различни професионални сфери. Днес е редът на професор Анастас Гержиков. Той е ректор на най-старото и голямо висше училище в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски" . Тази година той беше преизбран на поста за втори мандат.

Проф. Герджиков, ако трябва с една дума да характеризирате 2019 година, коя е тя?

Оксфордският речник смята, че понятието на 2019 г. е "екологична спешност". Противниците на Грета Тунберг биха опонирали, че става дума за екологична истерия, тъй като през 2019 г. не се е случило нищо ново, освен широка кампания на екоактивистите. Но не можем да отречем, че екологичните проблеми бяха в центъра на интереса, затова бих казал, че понятието на 2019 г. е "екологичен дебат".

С кои събития, процеси, личности ще се запомни 2019 година?

Основните теми бяха политически – освен кампанията на Грета Тунберг, опитът за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, военните конфликти и миграцията.

Кое беше основното събитие или предизвикателство в областта на образованието през 2019 г.?

В областта на образованието и науката в България най-важни бяха увеличените средства за училищното образование и финансирането с европейски средства на големи научни инфраструктури. Ръстът на средствата за висше образование вече 4-5 години е по-малък, което няма обяснение, защото именно във висшето образование беше проведена нужна и болезнена реформа.

Кое е най-важното събитие или предизвикателство за Софийския университет през 2019 година?

През 2019 г. чествахме 200-годишнината на Евлогий Георгиев и 195-годишнината на брат му Христо – юбилеи, които са важни не само за Софийския университет, на който братята са големи дарители, или за град Карлово, където те са родени. Родолюбивата дейност на двамата братя е повод да си спомняме постоянно, че богатството няма смисъл, ако не се споделя, и че средствата, дадени за образование, са най-добрата инвестиция за развитието на икономиката.

Кое е основното предизвикателство пред университета, а и пред образованието и науката за 2020 г.?

През 2020 г., а и през следващите, най-важното е образованието да се развива със скоростта, с която напредва технологичната революция, което не е лесно. Два от трите центъра за върхови постижения, за които Софийският университет спечели финансиране, са посветени на големите данни и изкуствения интелект, участваме и в център, свързан с нанотехнологии и нови материали. Това ни дава шанс да бъдем в крак с най-перспективните и бързо развиващи се изследователски области.

Предизвикателството и за Университета, и за висшето образование не само в България е в това, не само научните изследвания, а и методите на преподаване и учебното съдържание да не изостават от бързото развитие на знанието.

mediapool.bg