Кламер БГ - Новини: Плодове и зеленчуци - свежи отвън, проверени отвътре. Възможно ли е?

Плодове и зеленчуци - свежи отвън, проверени отвътре. Възможно ли е?

Интервюта

|
Съб, 22 Окт 2022г. 09:05ч.
Плодове и зеленчуци - свежи отвън, проверени отвътре. Възможно ли е?

Плодове и зеленчуци - свежи отвън, проверени отвътре. Възможно ли е?

Г-жo Георгиева, консумира ли българският потребител плодове и зеленчуци с пестициди?

Много зависи откъде се купуват. Аз мога да споделя какво правим ние в Lidl. Като верига за хранителни продукти прилагаме цялостната система за контрол на качеството. Проследяването и контролирането на пестицидните остатъци в ежедневно предлаганите над 120 вида пресни плодове и зеленчуци в магазините ни е основен приоритет за компанията. Тук нашите вътрешни изисквания са реално три пъти по-строги от нормативно определените. Ще си позволя да дам пример с веществото Dithianon, което предотвратява образуването на тъмни петна върху ябълките. В Европейския съюз максимално допустимите остатъчни количества от него са 3 mg на килограм, докато в Lidl допускаме максимум 1 mg.

Ако трябва да уточним - пестицидите като химични вещества имат доста негативна репутация сред масовия потребител. Но, за да сме икономически обективни, с оглед на висок добив и опазване от вредители, в световен мащаб се използват масово. От друга страна - безотговорната им употреба може да причини значителни вреди на цялата екосистема. Затова използването им е строго регламентирано, в това число и нивото на остатъците от пестициди в крайния продукт – плодове и зеленчуци.

Как осъществявате този контрол и доколко можете да гарантирате безопасността на предлаганите от вас плодове и зеленчуци?

Основен момент в контрола на плодовете и зеленчуците е проверката за остатъчни вещества и безопасността. Именно тази отговорност се поема от отдела, който ръководя. Това става чрез лабораторни анализи за над 700 вида остатъци от пестициди, за които се доверяваме на специализирани и акредитирани лаборатории в Германия или Гърция. При тези анализи отново следваме строга система от вътрешни правила и изисквания, въведени от Lidl, и еднакви за всички 32 държави, в които присъстваме.

Според нормативната уредба в България, всяка земеделска култура има разрешени за употреба определен брой пестициди, различни за различните култури. Тук нашите вътрешни правила отново са много по-строги, като ние проверяваме плодовете и зеленчуците за над 700 вида остатъци от пестициди.

Тези целенасочени усилия дават резултат. Мога да дам пример с тестването на кромид лук - не само, че пестицидите са под нормите, а при последните 11 лабораторни анализи от различни производители показват пълно отсъствие на остатъци на такива при него.

Както споменах и по-рано, нашата система за контрол на качеството включва много стъпки и реално започва от подбора на производителите. През 2019 г. на международно ниво Lidl въведе изискването всички плодове и зеленчуци да бъдат от производители, сертифицирани по GLOBALG.A.P. Това е световен стандарт за добри земеделски практики, който покрива критерии като пълна проследимост на производствения процес, безопасна и законосъобразна употреба на пестициди, работа с качествени торове и семена, редовни анализи на водите, почвата и продукцията, спазване на оптимална хигиена и т.н.

След това, на всеки етап от производството, съхранението, транспорта и логистиката на плодовете и зеленчуците, в Lidl имаме строги заложени изисквания за спазване на определен температурен режим, тестваме продукцията за грамаж, захарност, съдържание на сок и други предварително заложени критерии. Всичко това има за цел да осигури свежи и качествени продукти на рафта в магазина. Там контролът продължава благодарение на "Мениджър Свежест", който регулярно следи за свежестта на плодовете и зеленчуците.

Tежък ли е процесът на сертификация по GLOBALG.A.P. и дали той не затруднява и съответно ограничава прекалено много доставчиците на плодове и зеленчуци, които искат да работят с вас?

Когато през 2019 г. въведохме задължително изискване за сертификация по GLOBALG.A.P. за всички наши доставчици на плодове и зеленчуци, нямахме колебания, защото сме запознати с дългосрочните ползи и предимства, които подобна сертификация носи за всеки производител и за потребителя. Затова винаги сме подкрепяли нашите доставчици в процеса на сертификация чрез обучение, насоки и съдействие. Например - как да се грижат за почвата, така че да запазят плодородието като ротират засяването на култури, как правилно да поливат, така че едновременно да се пести вода, тоест средства за тях, и да се полива правилно, спрямо спецификата на конкретните култури. Друга полезна практика е прилагане на феромонни капани, които привличат насекомите и ги унищожават, както и засаждането в близост на растения, които естествено отблъскват определени вредители.

Държа да похваля българските производители за устойчивата работа и за това, че припознаха ползите от сертифицирането. Те сами ни споделят, че тези ползи многократно надхвърлят усилията по придобиването на сертификата. Наскоро наш производител на чушки коментира, че целият процес по сертифицирането му е отнел около година, но си е заслужавало усилията, защото резултатите и в производството, и при пласмента на продукцията са несравними. Друг доставчик на салати айсберг, бейби спанак и броколи също сподели, че не среща никакви трудности при прилагане на стандарта, даже му помага по-добре да управлява стопанството си. Всички мерки му носят икономическа полза, а продукцията се продава много по-лесно именно заради доверието, което сертификацията носи.

А вие като потребител имате ли си любими плодове и зеленчуци в Lidl?

Родител съм на три деца и за мен е особено важно балансираното хранене с пресни и най-важното проверени плодове и зеленчуци. Децата предпочитат плодовете, особено боровинки и малини, а аз се грижа винаги да има свежи зеленчуци за салата. Разбира се, че избирам плодовете и зеленчуците от Lidl и съм спокойна да ги сложа на трапезата на семейството си, защото знам колко строг е контролът и мога да гарантирам, че щом стоката е на рафта, значи напълно отговаря на всички критерии. А това ми носи удовлетворение и като майка, и като професионалист.

mediapool.bg