Кламер БГ - Новини: Енергийното сътрудничество между САЩ и България има блестящо бъдеще

Енергийното сътрудничество между САЩ и България има блестящо бъдеще

Интервюта

|
Пон, 18 Ноем 2019г. 09:43ч.
Енергийното сътрудничество между САЩ и България има блестящо бъдеще

България вече е направила някои важни стъпки в посока разнообразяване на енергийните си доставки и САЩ ще се радваме да помогнем за реализацията на визията на премиера Борисов страната да е хъб в региона Това каза помощник-държавният секретар Кристофър Форд в интервю за Mediapool след срещата му в Министерския съвет в събота с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили предстоящата среща на българския министър-председател с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември във Вашингтон.

Според Форд тази визита ще потвърди стратегическото партньорство между двете страни, но и ще отвори нови възможности за енергийното сътрудничество. Под думите му България се нуждае и от диверсификация при ядрените доставки, които в момента са под пълния контрол на руската ядрена индустрия.

Г-н Форд, за какво разговаряхте с премиера Борисов?

Бях много удовлетворен от продуктивния разговор с премиера. Отчасти той бе и подготовка за много вълнуващата среща, която предстои във Вашингтон следващата седмица и се очаква и от двете страни. Това е начинът да подчертаем нашите много добри отношения и да продължим напред в развитието им, както и да отбележим нашето стратегическо партньорство, което изграждаме заедно. По-специално говорихме как да работим по-добре в областта на енергийната независимост и устойчивост.

Вие предложихте ли нещо конкретно?

Разбрахме се в България съвсем скоро да пристигне технически екип от американски експерти, който да работи заедно с българските специалисти на място, да се посетят различни обекти и да се разгледат възможностите за по-нататъшното сътрудничество в различни области на енергетиката, включително ядрената.

Обсъдихте ли енергийната диверсификация на България и възможностите за внос на американски втечнен газ?

Обсъдихме енергийната диверсификация и с голям интерес чух за цялата отлична работа, която е свършена по строежа на интерконектора с Гърция, който се надяваме в близко бъдеще да позволи разнообразяване на газовите доставки в тази част на света. Говорихме за значението на ролята на България като хъб и като модел, който допринася за диверсификацията по един по-ефективен начин. Беше много продуктивна среща и за мен беше удоволствие да участвам в нея.

Следващата седмица се очаква решение кой от заявилите интерес към процедурата за намиране на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" ще бъде поканен за подаде оферта. "Дженерал Електрик" също участва. Дискутирахте ли тяхното намерение?

Както казах, с премиера се съгласихме, че много важна и ценна следваща стъпка за нас е да пратим екип от подходящи експерти – вероятно от Департамента по енергетика и от Държавния департамент, които да пристигнат в България, да посетят редица места и да проучат заедно със своите български колеги какви са възможностите за напредък и задълбочаване на стратегическото ни партньорство в тази област.

Специално за проекта "Белене" ли?

Различни места. Повече от едно. Целта е да пристигне наш екип и да намерим подходящи варианти, които да гарантират да бъде осъществена визията на премиера за България като важен хъб в региона. И ние смятаме, че диверсификацията на доставките в ядрената енергетика може да е важна част от това и би било добър шанс да видим какво бихме могли да направим заедно.

Кога очаквате този екип от експерти да пристигне в България?

Трудно е да се каже. Все пак се разбрахме за това само преди десет минути. Но сме доволни от перспективата и ще работим за това да изпратим много способен екип в България възможно най-скоро.

Американската компания "Уестингхаус" поиска от българската Агенция за ядрено регулиране да бъде лицензирана като доставчик на свежо ядрено гориво в България. Стана ли дума за това и знаете ли на какъв етап е процедурата?

Запознат съм с това и смятам, че "Уестингхаус" е много добре подготвена да помогне на България в така необходимата диверсификация на ядрено гориво и да разбие пълния контрол на руската ядрена индустрия при доставките. "Уестингхаус" има опит с идентични (на АЕЦ "Козлодуй") реактори на други места и е в перфектна позиция да доставя гориво. Не знам подробности за настоящия етап на преговори, но мисля, че това е отлична възможност за българо-американските взаимоотношения.

Как виждате вие перспективите пред енергийното сътрудничество между двете държави?

Мисля, че те имат блестящо бъдеще. Вече са направени важни стъпки. Точно това е и целта на общите ни усилия - да изследваме и да създаваме нови възможности. Това е чудесна пресечна точка на взаимоотношенията ни и смятам, че по подходящ начин ще се отразят в рамките на предстоящата среща, когато премиерът Борисов бъде приет от нашия президент в Белия дом и двамата ще имат възможността да подчертаят значението на стратегическото ни

партньорство и начините то да стане още по-добро.

Какво смятате за проекта за преминаване през България на газопровода "Турски поток"? Представлява ли заплаха за увеличаване на енергийната зависимост на България от Русия?

Днес премиерът Борисов бе много ясен относно своята визия за все по-голямо диверсифициране на енергийните доставки. Но това не е нещо, което може да стане за една нощ. Той много ясно представи начина, по който България смята да стигне там, накъдето се стреми в разнообразяването на енергийните доставки. Вече са направени някои важни стъпки в тази посока и ние ще се радваме да помогнем за постигане по най-добър начин на търсения ефект, както в интерес на икономиката и сигурността на България, така и на взаимоотношенията, които изграждаме.

Какво може да очаква България от посещението на Бойко Борисов на 25 ноември във Вашингтон?

Както казах, това е добра възможност за привличане на вниманието върху всичко, което вече правим заедно. Вероятно ще се очертае и път за нови възможности. Очакваме много продуктивна среща на 25 ноември.

mediapool.bg