Кламер БГ - Новини: Евгений Дайнов: Стигнахме до диктатура на прокуратурата

Евгений Дайнов: Стигнахме до диктатура на прокуратурата

Интервюта

|
Ср, 25 Дек 2019г. 13:30ч.
Евгений Дайнов: Стигнахме до диктатура на прокуратурата

С какво ще запомним отминаващата година, какви ще са нейните отражения в следващата? На прага между 2019-та и 2020-та Mediapool се обърна към няколко изявени личности от различни професионални сфери. Днес е редът на професора по политически науки в Нов български университет Евгений Дайнов. Той е бил главен редактор на списание "The Insider" и директор на Центъра за социални практики в София. Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон, получава бакалавърска степен от колежа "Корпус Кристи" на Оксфордския университет.

Ако трябва с една дума да характеризирате 2019 година, коя дума бихте избрали и защо?

Наглост. Управляващите престанаха да си дават вид, че спазват закони или уважават гражданите. По всеки повод и без такъв демонстрират своето презрение към нас. Постигнаха мечтата си – да са нагли като министри на Путин.

С кои събития, процеси, личности или скандали ще запомните 2019 година?

Борис Бонев, за влизане с трясък в политиката.

Мая Манолова, за добър опит за метаморфоза в прогресивен политик.

Евроизборите, за провала на надеждите на фашизираните партии да вземат властта в Европа.

Либералите и зелените из Европа, за това, че успяват да противодействат на надигащия се фашизъм.

Джамбазки, за първото расистко изказване в Европарламента в неговата история.

Цацаров и Гешев, заради открития начин, по който събраха властта в държавата в своите ръце.

БОЕЦ, заради това, че не се предават в една крайно опасна за тях ситуация.

Скандалите с вноса на боклук, бетонирането на природата и енергетиката.

Водната криза в Перник, заради идиотизма на всички замесени контролни институции.

Грета Тунберг за това, че успява да вбесява застаряващи чичковци с претенции.

Истанбул, Варшава, Прага, Братислава и Будапеща за това, че се изправиха срещу местните си фашизоидни правителства, като гласуваха за зелени и за либерали.

И всички бунтовници от "Демократична България", които станаха районни кметове в София.

Какво показа изборът на тандема Цацаров-Гешев през тази година? Ще донесе ли той "радост" и "богатство" (както бяха определени двамата от техни поддръжници) и за кого?

Стана нещо, за което предупреждения валят от края на 2017 година. А именно: властта, която Бойко Борисов събра на едно място, не отиде в неговите ръце. А в ръцете на прокуратурата. Стигнахме до модел, никога невиждан в политическата история на Европа: реална диктатура на Прокуратурата.

С какво ви впечатли изборът на българите в годината, в която имаше местни и европейски избори?

С липсата на екстремизъм и маниащина в резултатите от всички избори.

И 2019-та имаше свой "хит" в полето на манипулациите и фалшивите новини: "Норвежците отвличат децата ни". Нарастват ли или намаляват шансовете на здравия разум срещу плашилата на национализма и популизма?

Ако гледаме резултатите от избори, като че мина пикът на фашизоидните "националисти"; но пък българите никога не са подкрепяли искрено нито една тоталитарна идеология. Популизмът и конспиративните теории ще бъдат преборени по-трудно, тъй като невежеството и страхът от живота са типични за мнозинството българи.

Докъде стигна българската демокрация 30 години след събитията от 1989-та?

Българите са единствените в Източна Европа, които отказват да приемат, че преди 30 години са извършили революция. Оттогава и до днес я наричат "промените" или "събитията". През 1992 година британският писател Джулиан Барнс беше толкова впечатлен от това, че написа цял роман по въпроса (The Porcupine).

След като не си горд, че си постигнал някакво удивително нещо в близкото минало, няма как да си зареден с енергията да постигаш удивителни неща в настоящето и бъдещето. Това в немалка степен обяснява половинчатостта на резултатите, постигани в България в последните 30 години. Но пък който се отдаде с радост на свободата, успя да си подреди живота точно така, както иска, без това да е за сметка на останалите. Това е онази, да я наречем "нова градска класа", която дава европейски - все пак - облик на живота в големите и дори в не толкова големите градове. Точно тя е на прицела на онези тъмни сили, предвождани от събраната на едно място власт и нейните медийни лакеи, които днес искат да смачкат свободата и независимото живеене.

Вашите очаквания, надежди, страхове за 2020-та?

Очаквам да продължавам да се ядосвам от пасивността на българското общество в момент, в който то е изнасилвано от властта. Надявам се Европарламентът и Европейската комисия най-сетне да включат България в списъка страни с отклоняващо се поведение, върху чиито правителства редът трябва да бъде наложен със сила. Страхувам се от онова, което ще ни стовари върху главите диктатурата на прокуратурата.

mediapool.bg