Кламер БГ - Новини: Джамбазки: Нинова се опитва да се качи на чужд кораб

Джамбазки: Нинова се опитва да се качи на чужд кораб

Интервюта

|
Пон, 22 Апр 2019г. 19:20ч.
Джамбазки: Нинова се опитва да се качи на чужд кораб

Следващият европарламент, в който се очаква да има повече поддръжници на идеята за Европа на нациите, ще бъде по-консолидиран, защото здравомислещите хора ще са повече. В същото време обаче няма как националистическите групи в европарламента да се обединят в една. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не е част от национал-консервативната вълна в Европа. Тя просто поддържа една заблуда. Това каза в интервю за Mediapool настоящия евродепутат и кандидат за втори мандат от ВМРО Ангел Джамбазки.

Г-н Джамбазки, ако човек ви слуша, остава с впечатление, че най-големите душмани на България са ромите и мигрантите у нас и Макрон - в Европа. Това са удобни каузи за нахъсване на електората, но в крайна сметка как ще помогнат те за решаване на основните проблеми за българските граждани – по-добър стандарт на живот, по-добро здравеопазване и образование?

Ако не бъркам, отиваме на европейски избори и трябва да говорим за европейски въпроси, които засягат България. Здравеопазването е огромен проблем, който ние сме си забъркали. Но трябва да си го решим ние в страната. Това са въпроси към министъра на здравеопазването, към Народното събрание. Образованието също е огромен проблем. Отглеждаме нежизнеспособни поколения. Това е факт. Обаче това отново не е европейски въпрос и не е въпрос за евроизбори.

Докато миграцията е европейски въпрос. И за пръв път има съвпадение между българския интерес и вниманието на хората върху европейския такъв. Това ясно ни показва, че трябва да се отърсим от този сервилен манталитет, защото отпреди 89-та година в българската политическа класа - много безгръбначна, много мекотелна, има този комплекс винаги да се съобразяват с началниците и да си намират началник. Без значение от коя политическа сила претендират да са, повечето български управляващи са си намерили някакъв началник, който носи отговорността и те да се съобразяват.

Преди звънеше червеният телефон от Москва, петолъчка се казваше, между другото. Сега не знам как се казва от Брюксел, но пак така – звъни се по телефона и се тича: "Началникът каза това, началника каза онова". Началникът обаче са избирателите.

ВМРО обаче също е във властта в момента. Управлява с ГЕРБ.

Нали правим ясната разлика, че ние с ГЕРБ сме отделни политически сили. Ние работим с ГЕРБ, за да не се върнат ДПС на власт. Това не означава, че одобряваме всичко, което се случва. Или, че ГЕРБ трябва да ни харесва. Ние не сме се събрали, за да се харесваме. Това не е сватба на мегдана, това е опит да се свърши нещо.

Казвате, че здравеопазването, образованието, стандартът на живот са работа на управляващите. ВМРО е част от управлението на страната, а сякаш избягва тези проблеми.

Ние не избягваме нито един проблем. ВМРО е част от управлението от една година и половина. За пръв път от 30 години. В България има сериозен цигански въпрос и цигански проблем, който вие избягвате да наричате цигански, а наричате ромски. Няма какво да се лъжем. Той не е мой, не е ваш, той е наш общ. Факт е, че тези хора са проблем за бъдещето на България.

Защо си затваряме очите, защо се лъжем, защо си мислим, че като ги наричаме роми сме решили проблема? 5000 човека в България са рома. Останалите не се определят така.

Активно заговаряте за интеграция на ромите винаги преди избори. Така беше и преди предсрочните парламентарни избори, така е и сега. Защо, при положение, че ВМРО е във властта от 2 години, решихте да представите стратегия за интеграция на ромите 3 месеца преди изборите? Сега текат и обсъждания изглежда като част от кампанията на партията.

Няма връзка с изборите. Избори винаги има в България. Всяка година. Тази година има избори 2 пъти. Не сме го направили три месеца преди евроизборите. То винаги е било въпрос. Ние сме внасяли предложения за промени в различни закони. Кажете ми една партия или организация, която през всичките тези години, вместо да купува цигански гласове, е търсила решение. Ще ви напомня за един случай, когато имаше вътрешни избори в СДС и ДСБ, за изборите във Факултета.

За изготвянето на стратегията трябва подготовка. Аз самият не знаех колко много нормативни актове трябва да се променят. Тук не става дума за наказателно право. Става дума за обществено осигуряване, за министерство на здравеопазването, за социално министерство. Трябва време, за да представим нещо що-годе завършено. И ние не сме го завършили.

Как ще коментирате факта, че след всяко сбиване с участието на роми следва разрушаване на ромски къщи с мотива, че са незаконни, а в същото време има купища сигнали и данни за незаконни строежи по морското крайбрежие, в защитени зони, а и в градовете, но никой не смее да ги бута?

Много пъти сме казвали, че законът трябва да важи за всички. Че където има незаконна постройка – трябва да се бута.

Можете ли да ми дадете пример за незаконна постройка на морето, за която ВМРО е настоявала да бъде съборена?

Конкретен точно не мога да се сетя. Но си спомням усилията на наши общински съветници във Варна и Бургас, които доведоха до събарянето на едни хотели. Незаконните постройки трябва да се събарят. Но не го противопоставяйте, не се опитвайте да делите незаконното строителство на това на морето и това това в махалата. Строителството в махалата има незаконни тежки последици. Имат дълготраен вреден социален ефект.

Вероятно някой е откраднал нещо по морето. Трябва да видим кой какво е приватизирал, кой какво е продал. Трябва да се разровим в онези времена. Да видим как са се приватизирали държавни дружества, имоти. Това е важно.

А ВМРО би ли се ангажирала с иницииране на такава проверка?

Защо не. Но не съединявайте двете теми. Темите по ДНСК са теми на градоустройството. Тези строежи можеш да ги събориш днес, можеш да ги събориш утре.

Според вас патриотизмът и защитата на националните ценности не означава ли съхраняване на уникалното природно богатство на България? Защо ВМРО не акцентира на тази кауза?

Патриотизмът и родолюбието са единствената причина да се занимавам с политика. Без съмнение. Ако нямаше нужда, вероятно щях да правя нещо по-полезно за мен лично. Но темата е друга. Зеленото родолюбие и опазването на българската природа е национален въпрос номер едно. Трябва да се насърчава защитата на околната среда. Може да се направи.

В същото време според мен България трябва да развива туризма си. Харесвам идеята за втори лифт на Банско и не виждам проблем с него. В Германия и Австрия строят по 200 нови лифта на година и то на по-ниска надморска височина. Там не съм чул да има проблем с това. Въпросът е да има ясна регулация.

А защо нито говорите, нито предприемате мерки за опазване на недвижимото културно наследство, което се руши и понякога умишлено се съсипва, за да се разчистят терени за нови сгради?

Не сте права. Има десетки примери. Като се започне от Мюфтийството, което е сграда, дарена за образование, а беше дадена на Мюфтийството абсолютно незаконно от "Софийски имоти". Затова сме пускали десетки сигнали и сме се разправяли хиляди пъти.

За "къщата с ягодите" в София даже има отпред седяща стачка и протест. Аз бях съветник 7 години, но бях един от ВМРО. Имаше съветници от ДСБ. Още има. Какво направиха те? Като говорихме за тези неща, те се почесваха където не ги сърби. СДС, ДСБ, десницата в София, която трябва да говори за къщата с ягодите, за къщата на Яворов. Когато правехме стачки и пазехме къщата на Яворов, ни се смееха и ни казваха, че частната собственост трябва да е номер едно.

Споменахте в началото за мигрантите. Според вас продължава ли да има заплаха за България?

Да. И за Европа, и за България. За България няма непосредствена заплаха, но тя си стои. Това ще бъде световен, европейски и български въпрос. Може да не е днес, може да не е утре, но ние трябва да бъдем наясно, че ситуацията в света близо до нас – създадена от колониални държави като Франция и Италия, поражда опасност от миграционна вълна. Тези хора ще идват към Европа и това е неизбежно. Въпросът е как ще решим този въпрос. Последно когато отварях учебника по история, не намерих бивши колонии на България. По тази причина смятам, че няма причина някой да иска от нас да плащаме чужда сметка. Не дължим нищо на никого.

Според българските работодатели един от огромните проблеми пред икономиката е липсата на квалифицирана работна ръка. Твърдят, че реалната нужда е от 500 хиляди души – специалисти и работници, като предлагат те да бъдат внесени от Виетнам, Индия, Бангладеш. Как ще коментирате тази ситуация?

Грешка. Защото ние имаме инструмента да решим демографския си въпрос. Той е да направим държавата си по-приветлива законодателно, за да могат да се върнат нашите емигранти. Те могат да се върнат, ако имат условия да живеят добре в България. А за да има такива условия, трябва да има равна справедливост и правосъдие. Очевидно това го няма и затова бягат. Има проблем с правосъдието. Дори малките деца го знаят.

Китайската ядрена корпорация е сред кандидатите за инвеститор в АЕЦ "Белене" и ако спечели търга, тук ще дойдат и много китайци. Това пак ли е проблем според вас?

Да ви кажа честно, китайци, индийци, виетнамци... винаги ще предизвикват моето внимание. Леко съм тревожен.

По отношение на "Белене" бих бил много внимателен и ще кажа защо. Около "Белене" се завъртат едни спорове, а ние губим време. Много по-важният въпрос за нас е да не спираме "Козлодуй". Ние имаме работеща централа.

Вие заставате зад идеята, че трябва да се върви към Европа на нациите и по всичко изглежда, че в новия ЕП ще попаднат повече ваши съмишленици от други страни. Вие отново ли ще сте в Европейски консерватори и реформисти (ЕКР)?

Има в момента една покана да се разпуснат трите политически групи вдясно от ЕКР и да се направи една. Това не може да се случи, защото противно на очакванията няма единно, аморфно, националистическо пространство. Аз няма да допусна в моята група да има човек, който е говорил срещу българите. Като Герт Вилдерс от холандската Партия на свободата или Найджъл Фараж. Те се възползваха от българите, защото не смееха да кажат, че проблемът им е миграцията от Пакистан и Индия.

Очаквате ли да попаднете в една и съща фракция с евродепутатите от БСП, като се има предвид завоят на Корнелия Нинова към национал-консерватизма? Конкуренти или съюзници сте с БСП, след като споделяте практически общи каузи?

Нямаме едни и същи идеи с нея. Това е една заблуда, която Нинова поддържа. Тя се опитва да се качи на чужд кораб. Това няма да се получи. БСП никога не призна историческата вина на БКП. Тези хора са виновни за национално предателство, те предадоха българите в Македония. Това предателство няма да им простим.

Очертава се следващият европарламент да е по-фрагментиран от сегашния. За всяко решение ще трябва да се търси сътрудничество, подкрепа, да се водят разговори. По-лесно или по-трудно ще бъде да прокарвате промени в защита на български каузи?

Аз мисля, че ще е по-консолидиран следващият европарламент, защото здравомислещите хора ще бъдат повече. За пет години се научих, че това е поле на честни преговори. Когато не си подмазвач, не си лицемер и имаш ясен интерес – може да преговаряш за него. Ще започнеш от това да искаш много повече, ще отстъпиш едно, ще търгуваш друго.

mediapool.bg