Кламер БГ - Новини: Д-р Киров: Изключването на личните лекари от домашното лечение на Covid ощетява пациентите

Д-р Киров: Изключването на личните лекари от домашното лечение на Covid ощетява пациентите

Интервюта

|
Вт, 31 Авг 2021г. 16:04ч.
Д-р Киров: Изключването на личните лекари от домашното лечение на Covid ощетява пациентите

Д-р Любомир Киров

Личните лекари бяха изключени от амбулаторната процедура за домашно лечение на пациенти с лека и средно тежка форма на Covid-19. Амбулаторната процедура ще бъде изпълнявана единствено от специалисти в 150 Covid-зони на поликлиники в цялата страна и само там ще се извършват обещаните безплатни прегледи, изследвания и ще се предписват безплатни лекарства. Личните лекари няма да имат право да вършат никое от тези неща. Защо се стигна дотам и какво следва –Mediapool потърси отговорите от д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По думите му личните лекари са изключени от възможността да изпълняват процедурата и да получават пари за прегледите, но не и от това да преглеждат пациентите. Което е несправедливо на първо място за самите пациенти и след това за личните лекари.

Защо личните лекари бяхте изключени от възможността да работите по новата амбулаторна процедура за леки и средно тежки случаи на Covid-19, които се лекуват вкъщи?

За това трябва да бъдат питани министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК. Според мен една от причините беше, че ние не сме съгласни с начина, по който е конструирана процедурата. Ние смятаме, че тя не е издържана нито от медицинска, нито от финансова гледна точка и няма полза нито за пациентите, нито за лекарите. Ние водихме разговори с институциите. Предложените и от нас, и от тях варианти са качени на нашия сайт и с невъоръжено око може да се види кое е по-доброто. Така или иначе явно решиха да действат в друга посока и процедурата да се изпълнява в специализираната помощ.

Което нас ни изключва от алгоритъма. Но не ни изключва от това ние да преглеждаме пациентите. А това е най-рисковата част за нас и нашите сътрудници, защото не знаеш какъв ще се окаже пациентът, който преглеждаш. Според новата идея на МЗ ако ние имаме такъв пациент, назначили сме му съответните изследвания – PCR – и ако се окаже положителен – тогава пациентът вече отива на друго място и там може да получи всичките неща от амбулаторната процедура.

Тоест вие, личните лекари, не можете да им изписвате от безплатните лекарства в процедурата, които се покриват от НЗОК?

Да, не можем да им изписваме и няма да им изписваме, тъй като това е част от процедурата. А ние, както стана ясно, няма да работим по процедурата. Т.е. нищо, което е включено в нея, ние не можем да го правим.

Нито да получавате пари, въпреки че преглеждате...

Това е вече другият момент. Че макар да сме на най-първия фронт за това никой не плаща. А ние смятаме, че би било редно да ни се плаща за този преглед, както ще се заплаща във въпросните Covid-зони. И то не само за доказан случай, а за всеки, който е със съмнение за Covid-19. Защото предварително не е ясно дали пациентът ще се окаже положителен, а лекарят го е прегледал. Има и още един въпрос. В България има близо 6000 населени места и 150 Covid-зони. Как ще се случат, според вас, нещата?

Определено достъпът до личния лекар е много по-лесен, отколкото до такава зона...

Ами то това е много близо до ума. Другият въпрос: една немалка част от хората така или иначе, въпреки Covid-зоните и прокламираните гръмко безплатни лечения, ще искат и ще останат да ги лекуват личните лекари.

Добре, откъде идва основното противоречие, от това, че вие искахте прегледите да са само дистанционни, а властите настояваха за присъствени ли?

Ние предложихме изследванията, които се правят първоначално да са по медицинска целесъобразност, а не задължителни. След това: ако има силна кашлица, задух, да се назначи рентген. Когато се докаже, че пациентът е с Covid-19, той се поставя под карантина.

След този първи преглед ние предложихме да има 3 дистанционни консултации. Като, обаче, при необходимост, ако има поява на някакъв нов симптом, тогава да има възможност този пациент на самоход, със собствено превозно средство и спазвайки правилата за дистанция в определено време да дойде в дадено ДКЦ, където да му назначим снимка, допълнителни изследвания и т.н. Ако пък при телефонния разговор стане ясно, че пациентът се е влошил, директно да бъде насочен за хоспитализация, няма защо да бъде разкарван до кабинета на личния лекар. Така че бяхме говорили с институциите да има такова определено време на всяко едно място за преглед на пациенти с Covid от личните лекари. Но само ако се наложи. Така че ние бяхме заложили такава опция.

А как е уредено проследяването от личния лекар на пациенти с Covid в други държави?

Никъде в Европа няма домашни посещения или след като веднъж е доказана диагнозата пациентът от вкъщи да ходи по няколко пъти до лекаря, за да го преглежда. Хората се следят точно по този начин - дистанционно. Тук, обаче, институциите смятат, че като се чуваш с този човек по телефона и го следиш, това едва ли не, не е свършена работа. Властите са склонни да платят за нещо, което могат да го видят, пипнат, да се докаже по някакъв начин. Ама дали има смисъл да се прави по този начин? По тази логика психиатрите трябва да работят безплатно, защото не преслушват пациентите, а само си говорят с тях. Това е изкривено мислене.

Да, създава се впечатлението, че бягате от отговорност и не искате да се погрижите за пациентите си...

От каква отговорност бягаме като до момента грубо 500 000 са регистрираните заразени с Covid-19 и от тях 45-50 хил. души са лежали в болници. Останалите 450 000 кой ги е гледал? Да не би МЗ или НЗОК? Ние сме ги гледали.

Добре, а по отношение на финансирането на процедурата, вие с какво не бяхте съгласни? Да се плаща по 25 лева на преглед ли?

В нашето предложение ние не говорим за цена на преглед, а за цялата процедура: първоначалният преглед и поне още три дистанционни консултации и възможност при необходимост за допълинтелни изследвания и присъствена консултация. Нашето предложение беше за това личните лекари да получават за труда си минимум 100 лева. Като ако пациентът междувременно е приет в болница, да не се плаща пълна сумата за 10 дни, а пропорционално – колкото работа е свършена.

В тази цена не влизат цените на изследванията и лекарствата, които се предписват.

Относно безплатните лекарства те се явяват “морков“, но много хилав морков, защото повечето хора могат да си ги купят тези лекарства, те не са скъпи. Пак зависи кой как гледа на тези неща, но в повечето случаи колко може да е скъп парацетамолът или поливитамините. В извънболничната помощ не се прилагат медикаментите, които се прилагат в болница.

В крайна сметка несправедливо ли бяхте изключени от тази процедура?

Най-несправедливо е спрямо пациентите и след това е несправедливо, че ние пак ще работим, на нас няма да ни се плаща, а парите се насочват другаде. Нямаме против и другаде да се насочват, но да се прави както трябва.

Сега тези зони ще ги оборудват с рентгени, ехографи, пулсоксиметри. За кога, за седмата вълна?

Освен това предложението да се купят пулсоксиметри за проследяване на сатурацията беше наше предложение на общопрактикуващите лекари. Но тогава ни беше обяснено, че това са доста средства и не е ясно дали ще може, а сега за поликлиниките се оказа, че може. От началото на тази епидемия властите не са направили нищо, с което да подпомогнат личните лекари. Включително за прословутите 1000 лева, които за личните лекари не са 1000.

Да, защото методиката беше променена. И това стана със съгласието на Лекарския съюз...

За съжаление да. А още в началото ние предлагахме да се плаща точно за случай и на карантиниран, т.е. за свършена работа, но това не се възприе. Е, вкараха се тези 1000 лева и виждате какво се случи с тях. Но при личните лекари никога не са получавани чисти 1000 лева, както беше в болничната помощ. А се облагат с данъци и осигуровки, т.е. махаме 42% и остават 600 лева. А сега на 250 лева като махнем 40%...Ами какво да кажем за нашите сътрудници медицинските сестри, на които от 360 лева като махнем 40%...

Но, добре. Променена е методиката. Ние, обаче, не приемаме некоректният начин на говорене, че се дават едни пари, които всъщност не се дават.

mediapool.bg