Кламер БГ - Новини: Д-р Георги Георгиев: С кръвния тест за рак откриваме "скрити" случаи и избягваме ненужни биопсии

Д-р Георги Георгиев: С кръвния тест за рак откриваме "скрити" случаи и избягваме ненужни биопсии

Интервюта

|
Съб, 11 Март 2023г. 07:53ч.
Д-р Георги Георгиев: С кръвния тест за рак откриваме "скрити" случаи и избягваме ненужни биопсии

Д-р Георги Георгиев

Преди два дни стана ясно, че "Хил Клиник" започва да предлага за първи път у нас кръвни тестове за диагностика на 70 вида рак в ранен стадий. Повече за приложението на иновативния метод, за кого е подходящ и с какво превъзхожда съществуващите диагностични методи, разказва в интервю за Mediapool д-р Георги Георгиев, специалист уролог в "Хил клиник".

Д-р Георгиев обяснява, че новият метод е полезен, за да бъдат избегнати ненужни инвазивни биопсии, както и за скрининг, особено при хора с фамилна обремененост. Насочването към иновативния метод става от лекар, като индикации за това могат да са завишени стойности на PSA; или когато пациент има негативна биопсия, но лекарят продължава да има съмнения за рак. "От една страна идеята е да спестим на пациентите, които нямат рак, да си правят биопсия, а от друга – пациентите, които имат рак, но си мислят, че нямат, заради негативната биопсия, да бъдат диагностицирани", казва д-р Георгиев.

Като при всяко ново нещо, цената на новия тест от 1200 евро е висока, казва д-р Георгиев, но е оптимист, че с все по-масовото му навлизане, тя ще падне. "В крайна сметка целта на медицината е да помага на всички хора, а не на избрана каста", коментира д-р Георгиев.

Д-р Георгиев, откога прилагате в "Хил Клиник" новите кръвни тестове за диагностика рак и какъв е опитът ви досега с тях?

Методът е много нов. Все още имаме само двама пациенти, които са преминали през тази диагностика. За щастие, и двамата бяха диагностицирани правилно. Единият дори беше колега, професор. Решихме да ги изследваме по новия метод, тъй като имаха динамика в изследванията. Първо имаше с времето завишаване на стойностите на туморния маркер, второ имаше динамика в ЯМР - т.е. беше описано увеличаване на размера. Идеята беше да сме сигурни дали отново да извършим биопсия на тези пациенти, тъй като една биопсия крие рискове и не е приятно някой постоянно да бъде подлаган на инвазивна процедура.

Какви са предимствата на тези тестове спрямо стандартните методи на диагностика?

Проблемът на досегашните тестове е, че караха уролозите да правят биопсии без да има нужда. Т.е. понякога биопсиите са ненужни, защото имаме високи стойности на простатно-специфичен антиген (PSA), имаме описани някакви съмнения на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), но това не се дължи на рак, а се дължи на хронично възпаление на простатната жлеза. Едно от големите преимущества на Trublood теста е, че ни дава възможност да разграничим и намалим ненужните биопсии, тъй като това е инвазивна процедура, която крие рискове, особено обикновената биопсия. Въпреки, че в "Хил Клиник" ние почти не правим обикновнеи биопсии, тъй като сме въвели 3D фюжън биопсии. Но въпреки това, дори и 3D фюжън биопсията също е инвазивна процедура, защото трябва да се вземе тъкан от простатната жлеза през перинеума и пациентът се анестезира със спинална упойка. Така, че ако това може да бъде спестено, е плюс за пациента.

При обикновената биопсия рисковете са по-голями отколкото при фюжън биопсията. Рисковете са от кървене, инфекции, тъй като тя е трансректална и много пациенти, които са я преживели веднъж, не искат и да чуят повече за това и търсят други алтернативи. Всъщност, тези тестове са алтернатива на биопсията тогава, когато не знаем дали да я направим или не.

Много е важно да се знае, че това изследване не заменя биопсията тогава, когато трябва да се докаже раковият процес, тъй като при биопсията имаме хистологична верификация и има значение какъв е хистологичният вариант на тумора. Тъй като при някои тумори може да не се налага операция, а е по-добре да се изчака, в зависимост и от възрастта на пациента.

В какви случаи е подходящо да се прилагат кръвните тестове за рак?

Основно в две направления може да се използва Trublood теста: едното е, за да сме сигурни дали даден пациент да бъде биопсиран или не; второто: да бъде направен скриниг, т.е. при пациенти, които нямат оплаквания и при които туморният маркер дори може да е нормален. Тъй като нормата на PSA е нещо относително. Стандартно се приема, че 4 е границата, в която ние трябва да започнем да търсим раков процес, но в практиката вече много пациенти са диагностицирани с рак при PSA под 4. Освен това може да се използва при групите пациенти с генетична обремененост: при мъже, които в рода имат роднини с рак на простата. Тъй като при тях рискът е с 50% по-голям. В такива случаи може след 40-годишна възраст да започне скрининг.

На този етап единственият проблем на това изследване е цената, която е 1200 евро. Но имайки предвид предимствата, мисля че тази цена е оправдана. Тъй като за една биопсия има много повече разходи, плюс това пациентът дълго време е неработоспособен.

А колко струва една стандартна биопсия?

В обикновена болниця тя се покрива от НЗОК, но какво доплащат пациентите е отделен въпрос. В повечето случаи се доплаща избор на екип или нещо друго, така че разликата не е много голяма. Пациентът излиза в болничен. Така че относителна е разликата в цената. Най-вече се спестява инвазивното изследване на пациента.

И последващи разходи за лечение, евентулно, при ранно откриване на заболяването...

Точно така, защото когато се хване рано един процес, той може да бъде излекуван много по-ефективно с много по-леки манипулации.

Как трябва пациентът да бъде насочен за диагностициране с новите кръвни тестове?

Лекар трябва да назначи това изследване, пациентите не могат да си го назначават сами. Навеждането на мисълта за такъв тест е в следните случаи: завишени стойности на PSA; или при пациент, който вече е имал негативна биопсия, но продължаваме да имаме съмнения за рак на простатната жлеза. Както казах, и при хората с генетична обремененост.

За съжаление, при обикновените биопсии, 50% от негативните са фалшиво негативни. Т.е. пациентът има рак, но биопсията му е негативна. Т.е. от една страна идеята е да спестим на пациентите, които нямат рак, да си правят биопсия, а от друга – пациентите, които имат рак, но си мислят, че нямат, заради негативната биопсия да бъдат диагностицирани.

Явно такива методи са бъдещето в диагностиката... До колко години вие виждате масовото им навлизане в практиката, така че да станат включително по-достъпни финансово за пациентите?

Финансовата достъпност зависи от фирмата, която ги произвежда. Ние просто ги внедряваме в България. Естествено, като всяко ново нещо, в началото е по-скъпо. Помните телефоните преди 20 години колко са стрували. Така че се надявам с все по-масовото им използване цената да падне. В крайна сметка целта на медицината е да помага на всички хора, а не на избрана каста.

Така че, се надявам, в бъдеще да стане достъпно за всички. И като цяло борбата с рака да е много по-успешна, защото в момента, за съжаление, голяма част от пациентите в България заради ниската култура и ниво на профилактика се диагностицират в късен стадий, когато не можем да им помогнем. Повярвайте, финансово натоварват държавата в пъти повече, отколкото ако се диагностицират навреме. Така че ако държавата мисли по-адекватно, тя също ще се включи в това цената на тези тестове да стане по-ниска.

mediapool.bg