Кламер БГ - Новини: Борисов тежи на България като руска ютия

Борисов тежи на България като руска ютия

Интервюта

|
Четв, 17 Май 2018г. 14:15ч.
Борисов тежи на България като руска ютия

″Борисов е един баш майстор, който продължава да изгражда империята на пеевщината в България. Пеевщината, не Пеевски. Тази империя на пеевщината може да съществува и без Пеевски и без баш майстора - Борисов. И нейното разграждане няма да бъде лесна задача, която свършва със слизането на Борисов от сцената. То ще започне оттам. Наша задача е да предпоставим слизането на Борисов от сцената и да представим програмата за елиминирането на пеевщината.″ Такава теза изразиха в съвместно интервю пред Mediapool.bg Христо Иванов и Атанас Атанасов - лидери на "Да, България" и ДСБ, които представляват новото обединение "Демократична България", в което участва и партия "Зелените".

Каква е разликата в политическата ситуация преди година и сега? И как се случи така, че преди година обединението между вас не бе желано, а днес - наложително?

Христо Иванов: Разликата е, че разполагахме с една година, което ни позволи да изработим организационна формула. И това ни позволява сега да кажем на избирателите си, че сме направили нещо на здрава основа.

Смятате ли, че партийните ви ядра ще могат да работят заедно, тъй като след отказа от коалиция на предходните парламентарни избори, симпатизантите и активистите ви бяха в голям конфликт? Как са приети "Зелените" сред вас – най-вече от ДСБ?

Атанас Атанасов: Хората, които се занимават пряко с политика, трябва винаги да следят пулса на обществените настроения. Със създаването на "Демократична България" отговорихме на очакванията на нашите избиратели, които миналата година останаха разочаровани. Дясноцентриският избирателен корупус има очаквания за политическо представителство и затова създадохме проекта. Второто важно обстоятелство – през последните 9-10 месеца, излизайки с общи позиции по различни теми, ние сме установили, че имаме еднакво отношение към властта. Създадохме политическо обединение, което е опозиция на тази власт.

Нашите симпатизанти и избиратели много добре разпознават олигархичния кръг, който е обсебил властта в държавата и бизнеса. Защото този олигархичен кръг, който изсмуква силите на държавата, на практика лишава от възможности останалия бизнес да съществува нормално.

Христо Иванов: Вижда се едно много сериозно отношение от нашите активисти. Те разбират, че страната ни има нужда от реална алтернатива на управленския модел, колкото и да е трудно да се поддържа такава позиция. И разбират, че само заедно можем да я реализираме успешно. И трите политически сили, макар и с различна история, сме показали последователна способност да отстояваме такова опозиционно поведение спрямо управленския модел. Формулата ни има своя дълбок смисъл.

Специално за "Зелените" искам да кажа, че аз много се радвам, че заедно с тях можем да работим едни изключително силни пробизнес послания. Ако хората си направят труда да видят нашата обща декларация, в нея ще видят най-силното пробизнес говорене, което има в момента на българската политическа сцена. Ние споделяме мнението, че трябва да бъдем политически представители на перспективата за динамичен растеж, което значи да бъдем представители на българския предприемач.

В различни ваши изяви твърдите, че не сте "десни". С подобно брандиране на вашето обединение не се ли случва следното: отблъсквате част от стриктно десния електорат на ДСБ, а пък т.нар. широк електорат, който не е десен, се дистанцира именно заради ДСБ?

Атанас Атанасов: Да, можем да загубим, но само ако не бъдем разбрани. С всички наши позиции, а и с учредителната ни декларация, ние защитаваме чисто десни ценности.

По-големият проблем е в това, че е дошло време да не гледаме детайлно кой колко е десен, колкото да преценим дали тази власт, която в момента управлява България, изобщо има някакъв идеологически код. А идеологическият код на днешната власт се измерва само с една дума и тя е корупция.

Какво още ни обединява, ще попитате – обединява ни и това, че ние сме политическите сили, които доброволно се отказахме от властта. Бяхме в комфортна ситуация, от която се отказахме доброволно, излизайки от кабинета "Борисов 2". Този факт се подценява. Т.е. още през 2015 година ние казахме: "Не искаме да се упражнява власт по този начин".

Христо Иванов: Наистина е много важно да се гледат конкретните ни позиции. Ние оперираме в една тежка информационна асиметрия. Отстрани могат да казват всичко за нас - че сме десни, че сме леви, че сме марсианци, че сме мъртви. И това ще се чуе 100 пъти в публичното пространство, докато това, което ние имаме да кажем, ще се чуе трудно.

А по въпроса какви сме – първата позиция, с която излезе "Демократична България", бе против АЕЦ "Белене". Първото решение, което взехме на председателски съвет, бе съставянето на работна група, която да изготви конкретни решения за лустрация, в сегашните условия. Останалите ни позиции пък са най-силните в защита на частната собственост и частната инициатива. Изразили сме силни позиции срещу ревизията на приватизацията с изменения в конституцията, срещу законодателството, което само на думи е антикорупционно, срещу заявката с изменения в НК да се даде възможност на прокуратурата да преразглежда частни сделки. Неведнъж сме се обявили в защита на свободата на словото. Т.е. няма дясна ценност, която ние да не сме защитили. Но ние казваме нещо повече от това – големият политически избор в България в момента не е между леви и десни политики. Изборът е дали в страната ще се развива демократична перспектива или ще я оставим да се свлече към един авторитарен режим от нов тип.

Заговорихте за кабинета "Борисов 2" - и двамата сте били част от управляващото мнозинство на Борисов - господин Иванов като министър, господин Атанасов като депутат, председател на комисия. Тогава Борисов по-приемлив ли изглеждаше от сега, според вас? И има ли наистина разлика или Борисов си е такъв от първия му мандат?

Атанас Атанасов: Първо да припомня, че изборите, след които ние влязохме в управленското мнозинство, бяха след протестите от 2013 г. Тогава ГЕРБ успяха да си създадат образ, че и те са част от тази опозиция, която иска промяна на модела. Не ни трябваше много време – около половин година беше – за да разберем, че всичко е една измама. Т.е. Борисов, докато вървяха протестите, изглежда се е договорил с тогавашните управляващи, че ще бъде по-удобният. Така ние на седмия - осмия месец бяхме наясно с реалностите, а темата със съдебната реформа бе последната капка, която преля чашата.

Христо Иванов: Аз нямах никакво съмнение, че Борисов няма желание да прави реформи. Големият въпрос бе до каква степен общественият натиск и международните очаквания ще го принудят и то при положение, че има политици както в парламента, така и в изпълнителната власт, които са готови да лансират тези реформи. Въпросът не бе дали Борисов ще копнее да го стори, а дали ако има някой, който да вдига топката, ще има някакъв резултат.

Ако процесът на конституционна и законодателна реформа, който стартирахме, беше завършен, можеше да направим съществени промени. И в името на това, дори след като беше ясно, че Борисов играе в другия отбор, беше важно да довършим това усилие. Буквално в мига, в който то се изчерпа, ние напуснахме.

В различни свои изяви твърдите, че не сте Реформаторски блок и няма да повторите техните грешки. Това заявка ли е, че ако влезете в парламента, няма отново да приемете коалиция с Борисов?

Атанас Атанасов: В колаборация от какъвто и да е вид с този модел на упражняване на властта няма да влезем никога. Ако при "Борисов 2" имаше опити за прикриване на това, че Доган и Сарайско-библиотекарската групировка са ортаци на Борисов, сега това се разгърна. В това правителство са събрани два антипода – т.нар. патриоти и корпоративната организация ДПС. Има министри в това правителство, които са предложени от националистите, а обслужват интересите на ДПС. Вижда се какъв модел бе изграден и съществува. А целта му е да обслужва обръчи от фирми на едрата олигархия.

Говорихте за управленски модел, но не уточнявате дали това изрично означава, че няма да си сътрудничите с Борисов, ако влезете в парламента?

Христо Иванов: Напротив. Ние плащаме съществена политическа цена, за да си отстояваме позицията. А позицията ни е, че, както казва Атанас, с нашите гласове следващо управление на Борисов няма да има. И ако ние сме подложени на тази медийна "диета", на която сме, е именно заради тази наша позиция - съединяването на Борисов с Пеевски, изравняване на ролята на Борисов с тази на комунистите, демистифицирането на факта, че Борисов лично е най-големият фактор за ерозия на българското членство и принадлежност към ЕС и НАТО. Има само една по-висока политическа цена, която можем да платим и тя е, след като сме казали всичко това, да вземем и да подкрепим Борисов. Това би било самоубийство по особено жесток начин.

Реформаторският блок направи точно това.

Христо Иванов: РБ никога не се е фокусирал така нито върху Борисов, нито върху модела на управление.

Всички лидери на РБ - и Радан Кънев, и Меглена Кунева твърдяха, че няма да подкрепят Борисов. После Божидар Лукарски каза, че това е било трик.

Христо Иванов: Мога да коментирам само своите действия. Опитах да свърша нещо конкретно и важно в кабинет, оглавяван от Борисов, видя се докъде води това. Емпирично съм доказал, че Борисов реформите в областта на правосъдието не просто няма да ги направи, той не може да си помисли да ги направи. Той лично е основна пречка пред такива реформи. Днес казваме това ясно и без заобикалки. Ако сме толкова луди, че след "трика", както припомняте, да сторим същото, политическото небитие ще е нещо напълно заслужено за нас, като минимум.

Атанас Атанасов: Ние трябва да следим обществените очаквания и да отговаряме на тях – на нашите избиратели. През 2014 г. те очакваха ние да бъдем част от управлението, да бъдем "намордник" и коректив на Борисов. Ние отговорихме на тези очаквания, но за кратко време се убедихме, че тази роля не може да се изпълнява и минахме в опозиция. И като споменавате лидерите на РБ – именно Радан Кънев излезе в опозиция, и ДСБ излезе с него.

А как стои въпросът с ГЕРБ: отказът от коалиция с Борисов, означава ли отказ от коалиция с ГЕРБ? Има ли "добро" и "лошо" ГЕРБ?

Атанас Атанасов: Това е имитация. Имитацията на доброто и лошото ченге. Общо взето тази политическа организация е еднолична. Именно Борисов взема решенията, а останалите се подреждат по него.

Христо Иванов: Аз вярвам в ясните политически приоритети. Дали ще има ГЕРБ след Борисов, какво би представлявало това чудо, не е нещо, за което ние трябва да гадаем. Нашата задача е да кажем, че Борисов персонално тежи на страната ни като руска ютия. Ето защо, ние работим за политическата перспектива отвъд Борисов. И за това, тази перспектива да не бъде по-лоша или същата, а да бъде по-добра. Страната ни се нуждае от много ясна програма за удържане на България в ядрото на ЕС. Тази програма ще бъде ясен критерий за нас за това с кого разговаряме. Самата програма ще бъде рентген, който ще освети партньорите ни и ще направи ясни нашите решения.

Важно е да можем да обясним на избирателите си, ако сме останали в опозиция, защо сме го сторили, но на първо място, ние искаме тяхното доверие за управление. И то управление, което има конкретна визия: едно - Борисов слиза от сцената и две - това, което се случва на сцената след него, е България в ядрото на ЕС. Защото, нека не си правим илюзии – Борисов е докарал страната до такова състояние, че неговото слизане от сцената изобщо не гарантира автоматично развитие към по-добро. Тя може да продължи да се свлича по Борисовски без Борисов. Той в момента е един баш майстор, който продължава да изгражда империята на пеевщината в България. Пеевщината, не Пеевски. Тази империя на пеевщината може да съществува и без Пеевски и без баш майстора – Борисов. И нейното разграждане няма да бъде лесна задача, която свършва със слизането на Борисов от сцената. То ще започне оттам. Наша задача е да предпоставим слизането на Борисов от сцената и да представим програмата за елиминирането на пеевщината, което най-добре ще стане не от опозиция, а със средствата на управлението.

Кой виждате да ви бъде партньор в това: в този парламент са БСП, ДПС, "патриотите", Марешки? Или извънпарламентарните АБВ, Движение 21, РБ? Как се позиционирате към тези формации?

Атанас Атанасов: Ние много внимателно следим политическия живот в страната и неслучайно още миналата година направихме един анализ на този политически модел на управление, който констатира, че в България институциите са обезличени. И когато питате за отношението ни към партиите, които са в парламента – какво като са там и са се разделили формално на опозиция и управляващи?

Веднага ще ви дам пример: когато трябваше да се избере парламентарна квота във ВСС – политическо действие от съществен характер, там нямаше никакво противоречие, нима не помните? Сега се задава премахване на мораториума за строителство на "Белене". Да сте чули да има противоречие? Всички са на едно мнение. А са на едно мнение, защото това е едно корупционно блато, в което всички се надяват да си натопят човката.

Именно по тази причина на 22 май от 18.30 часа организираме протест срещу рестартирането на "Белене". Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, е пагубено за българските геополитически, финансови и екологични интереси. Това е завой към Кремъл и рестарт на краденето.

Т.е. вие нямате бъдещи партньори за управление?

Атанас Атанасов: Не бързайте с подобни изводи. Всяка партия ще трябва да прецени дали ще продължи тази си "политика", ако наричаме това политика изобщо.

Христо Иванов: Не залагаме на възпроизводство на настоящия парламент. Искаме да представим ясна алтернатива. Искаме да представим на българския избирател, който иска да гласува против Борисов и "за" Европа, ясна опция за това. Това, заедно с изключително динамичната среда, може да се окаже важен фактор за промяна на политическия пейзаж.

Може ли да изясните какво имате предвид?

Христо Иванов: Все повече хора виждат, че Борисов не е отличният ученик на Европа. Напротив – хората виждат, че Борисов води страната ни към второстепенно, периферно членство в ЕС. Извън Шенген, еврозона, банковия съюз, извън общата политика по сигурността, без равен стандарт на законност, под унизително наблюдение. Вечно в някакви чакални, вечно с обещанието за отворени врати с високи прагове пред нас... Когато това усещане изкристализира, то ще промени политическия пейзаж у нас.

Това, на което залагаме ние е една проста яснота: Корнелия Нинова предлага на страната ни постепенно излизане от ЕС, дори и формално, а Борисов предлага второкачествено членство или някакво периферно битуване в ЕС под формата на троянски кон на Русия. Ние предлагаме воля и визия за отвоюване на полагащото ни се място в ядрото на ЕС.

Нали обаче Борисов е уж приет европейски лидер?

Христо Иванов: Забележете какви са посланията от Русия – Решетников казва и Путин показва, че те предпочитат да си играят с Борисов, а не с Корнелия Нинова или Радев. На тях не им трябва изваждането на България формално от ЕС, не им трябва дори още един ляв Орбан в пола или на самолет. На тях им трябва страната ни да бъде най-слабото звено на ЕС, което затруднява преминаването на следващо ниво на интеграция на Съюза, особено в областта на сигурността. Това е нещото, което Борисов може да осигури. И ако някой твърди, че това не е вярно: Решетников го каза изрично в свое интервю, а Путин недвусмислено го показа. В момента, в който московският патриарх набиваше канчето на президента Радев, правителствената информационна служба съобщи, че Путин и Борисов са си говорили много приятелски по телефона. Премиерът и президентът имат лично съревнование за благоволението на Путин и Борисов го печели безапелационно за сега.

Атанас Атанасов: Какво стана със заявката на Борисов, че той ще работи за смъкване на санкциите срещу Русия? Нима забравихте за това? В присъствието на министър-председателят на Полша заяви публично, че ще работи за това. Впоследствие пък министърката на европредседателството обяви това за приоритет на България. Какво стана с тези заявки? Нещо започнаха да ги замазват и аз ще ви кажа защо: те продължават да работят за тях, но не искат да загубят част от електората си и затова не ги огласяват така гръмко както в началото.

Казвате, че Борисов тежи на България като руска ютия, но същевременно у нас се проведе среща на върха на ЕС и Западните Балкани. Медиите показват Борисов като европейски лидер, прегърнат с Меркел, защо смятате, че някой ще повярва на вас в твърдението ви, че не е такъв?

Христо Иванов: Защото същевременно, Борисов планира да нахлузи на врата на страната ни АЕЦ ″Белене" и го прави по простата причина, че най-важна му е прегръдката на Путин. Освен това, колкото и да го прегръщат Меркел и Макрон пред камерите, мониторингът върху правосъдието остава и всъщност ще се засили чрез обвързването си с достъпа до Еврофондове, "Шенген" е все така недостижим за нас, а управляващите не смеят да поискат приемането ни в Банковия съюз. Зад всички тези реалности се крият реформи, които Борисов никога няма да направи и това ще дърпа страната назад все по-силно. С или без прегръдки пред камерите.

Атанас Атанасов: Добра е тази загриженост на Борисов за Западните Балкани, но каква става в Източните, т.е. в България. Ние сме 11 години членове на съюза, а сме под мониторинг за правосъдие и вътрешен ред, извън Шенген и без ясна перспектива за Еврозоната и банковия съюз. При тези условия ние не сме нищо повече от лош пример за Западните Балкани и колкото и да са дипломатични лидерите на ЕС, да се прегръщат и усмихват любезно с Борисов, казаха на лидерите на Западните Балкани, че ще приемат държавите им в ЕС тогава, когато направят реформите, които България не е сторила все още.

Няколко пъти направихте заявка за управление, включително и в този разговор. Смятате ли, че има на каква база да имате подобни претенции, на фона на обраната електорална подкрепа за вас?

Атанас Атанасов: От един месец е създадено обединението. Нашият диалог е с избирателните, не с партийни ядра на политически сили. Ние разчитаме на здравия разум на избирателя, този който иска ясни приоритети и правила. Разчитаме на здравия разум на българския бизнес. Бизнес, който трябва да си даде сметка, че за 11 години членство на България в ЕС, ние сме получили над 16 млрд. евро и не е ясно тези пари къде са.

Еврокомисията ни казва, че 11 години ни пишат доклади, показват къде са проблемите, а ние не си мърдаме пръста. В този ред на мисли е основателна заплахата, че накрая ще ни спрат парите. Тези обстоятелства трябва да станат ясни на хората и от тях да си проличи: кой иска и работи за това България да остане в периферията на ЕС и кой иска и работи да се върнем в ядрото му.

Как гледате на възможността към "Демократична България" да се присъединят различни представители на РБ - например ДБГ или СДС с нов лидер, какъвто изглежда партията ще има на есен?

Атанас Атанасов: При обявяването на "Демократична България" заявихме, че вратата е отворена за присъединяването на други политически сили, но казвам за пореден път – нашият разговор е с избирателя. Ние говорим на онези, които искат нормална държава, действащи институции, върховенство на правото.

По отношение на партиите, за които питате – да, ние поддържаме контакт с някои от тях и в зависимост от развитието на процесите в един момент ще преценим кой от тях би могъл да се присъедини към нас. Но трябва да е изрично ясно отношението на тези формации към модела на упражняване на власт у нас.

Христо Иванов: Ние ще търсим обединение около ясна кауза и оценка по отношение на модела "Борисов" и пеевщината. Имаме ли достатъчна убедителност на такова позициониране, подписването на споразумение е лесно.

И говорейки за случващото се вдясно, трябва ясно да кажем, че то може да доведе до избистряне, до по-съдържателна и почтена политика, но трябва да сме наясно и че може да сме свидетели на началото на политически инженеринг, който е програмиран в Банкя и цели да реши проблема на Борисов, че той няма смокинов лист за следващото обединение. На него му трябва малък партньор, който да го легитимира. Затова ние внимателно трябва да следим какво се случва.

Атанас Атанасов: Забелязваме как се търсят начини да се създаде отровен двойник на демократична алтернатива, за създаване на следваща патерица. Ние не можем да бъдем нито едното, нито другото. Ако друга сила избере това – отговорната е нейна, пред нейните избиратели.

Често ви обвиняват, че нямате политически послания извън реформирането на прокуратурата. Защо?

Атанас Атанасов: Това е опорна точка, която не отговаря на истината. Разбира се, че сме извели като приоритет реформа на институциите, които се занимават с правоохранителна дейност, но ако не се доверява човек на пропагандата, ще види, че имаме ясни позиции по редица икономически въпроси, геополитически и стратегически позиции. Създадохме експертен екип – за да изработим и вече изработваме във всяка една област политически послания. Т.е. цялостна програма, на чиято база ще поискаме властта.

Христо Иванов: Ние сме единствената формация, която има позиция по "Белене". И това не е позиция по една конкретна сделка, тя е въпрос на абсолютно различна философия за развитие на българската енергетика. Това е позиция, без която никой не може да твърди, че се бори за намаляване на зависимостта от Русия в българската енергетика, което е основен проблем.

И още: ние сме единствената политическа сила, която има ясно и последователно отношение към възможността на държавата да мачка и рекетира бизнеса през нови органи и изменения в НК. Ние сме единствените, които ясно искаме страната ни да влезе веднага в Европейския банковия съюз. Това отново не е еднократно действие, а въпрос на воля за това гнилите ябълки в банковата система да бъдат изчистени. Ние сме единствените, които искаме цялостна реформа на независимите регулатори, на службите и прокуратурата, разбира се. Ние сме най-силните застъпници за радикална реформа и редукция на администрацията чрез въвеждане на реално електронно управление

И най-сетне – ние говорим най-силно, че България трябва да модернизира своите въоръжени сили, да инвестира и повече от 2% в една ясно осъзната листа от приоритети, за да имаме реална, а не куха отбрана.

Сигурно може да звучи абстрактно, но ние сме единствените, които говорим за необходимостта България да се адаптира към Четвъртата индустриална революция - технологичната. 30% от работните места, които имаме в момента, в следващите години ще изчезнат. България трябва да се адаптира към това.

Най-продуктивната част от българското население е в чужбина – ние ясно говорим с тях и за тях, включително и с идеи в законодателството.

За всички изброени области, ние разполагаме не само с ясна и решителна визия, но и с ексклузивен експертен капацитет. Това са ключовете към бъдещето. Всички останали предлагат затъване в блатото.

Как си обяснявате факта, че в България започнаха да се чуват гласове, и то от различни посоки, за напускане на НАТО или ЕС? Ето, Веселин Марешки е нов говорител на подобни идеи.

Христо Иванов: Това говорене цели да създаде възможност ГЕРБ да изглеждат като умерено проевропейска политическа сила. Марешки е клиент на прокуратурата и има класическо поведение на клиент на прокуратурата на българската политическа сцена. Това са хора, които правят много резки ходове в неочаквана посока, в момент, когато потрябва. И очевидно потрябва да се появи карикатурно - антиевропейска политическа сила, на чийто фон реално антиевропейските партии БСП, ДПС и ГЕРБ да изглеждат системни и сериозни.

Българските избиратели са изправени пред сериозен избор дали страната ни ще има европейско бъдеще в ядрото на ЕС. Но големите политически сили имат интерес да подменят този избор и да го замажат. А замазването минава през създаването на фалшиви полярности. Но този избор ще трябва да бъде направен. И тогава много хора и в ГЕРБ, и в ляво ще трябва много сериозно да си помислят за кого ще гласуват на следващите европейски избори. И защото този избор предстои, затова с всички сили се мъчат да накарат хората да смятат, че Борисов е най-западната точка на политиката у нас. А пък тази най-западна точка се ангажира с евтини антиевропейски кампании, които ерозират доверието към ЕС у нас – последните примери са храните и превозите. Всяка страна членка има моменти, в които трябва да отбранява своя национален интерес в рамките на Съюза, но превръщането на подобни теми в антиевропейски излияния, каквито чуваме от Борисов, е съвършено друга игра.

Атанас Атанасов: Имаме много странно съчетаване на външни и вътрешни хибридни атаки. За съжаление външните, продуцирани основно от Русия, а понякога и от Турция, не срещат никакво противодействие на българските институции. И те дават своите резултати в определени нагласи на гражданите.

А във вътрешен аспект, това което Христо каза е много важно – понякога, да не кажа доста често, вътрешните хибридки се провокират с цел, за да може да се поддържа образа на ГЕРБ, че е проевропейска и пронатовска сила.

mediapool.bg