Кламер БГ - Новини: Адв. Екимджиев: Държавата трябва да използва всички възможности за ваксинация, включително извън ЕС

Адв. Екимджиев: Държавата трябва да използва всички възможности за ваксинация, включително извън ЕС

Интервюта

|
Ср, 27 Ян 2021г. 15:32ч.
Адв. Екимджиев: Държавата трябва да използва всички възможности за ваксинация, включително извън ЕС

Българската държава е длъжна да организира всички възможности за бързо ваксиниране на всички граждани, които желаят това. В противен случай носи отговорност за поставяне в риск на техния живот и здраве, по смисъла на българската конституция и Европейската конвенция за правата на човека. Това коментира пред Mediapool правозащитникът адв. Михаил Екимджиев.

Той застъпва тезата, че България трябва да осигури възможност за развитие на частна програма за ваксиниране, наред с държавната програма за планово и безплатно имунизиране срещу Covid-19. Според него властите трябва незабавно да създадат възможност за това, като вътрешните контролни органи направят преглед на съществущите ваксини от производители извън ЕС.

"Ако поставим всички рискове на везната, то защитата на живота на хиляди българи, застрашени от коронавируса, изглежда най-важна", казва Екимджиев..

Според него след одобрението на ваксини и от други производители, трябва да се даде възможност за развитие на частната инициатива и организиране на частен внос.

"Сега държавата отговаря за всичко – от покупката на ваксините, през камионите за кренвирши до поставянето. Ако се разреши частен внос, отговорността на държавата ще бъде лимитирана до одобряването на ваксината", коментира Екимджиев.

Той напомни за анализа на "Политико", който показа, че ако темпото на ваксиниране в България се запази такова, каквото е в момента, ваксинацията в страната ще приключи през 2040 година

"На този фон е реална опасността след месец-два да ни се стовари втората вълна на британския вариант на коронавируса. Трябва да бъдат взети всички допълнителни мерки, които да подсилят системата за национална сигурност, доколкото здравеопазването е фундамент на националната сигурност. От тази гледна точка неприемането на адекватни, предвидими и достъпни мерки за запазване на живота и здравето на хората е нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека – правото на живот. Това е нарушение на правото на живот по българската конституция", коментира правозащитникът.

Той напомни, че правителството се сблъсква с две предизвикателства, на които трябва да реагира.

"Имаме ситуация, при която изглежда почти неизбежна втората вълна на пандемията, предизвикана от британския вариант, който е значително по-вирулентен. Имаме и проблем с доставките и изпълнението на плана за ваксиниране. Трябва да се търси допълнителен ресурс, по-гъвкава схема с резервни варианти, така че ваксинирането на голям брой хора да става по-бързо, за да бъде предотвратена смъртта на много хора", казва Екимджиев.

Той казва, че ако България отново оглави световната класация по смъртност от коронавируса, може да се стигне до завеждане на дела срещу държавата, водени от наследниците на починалите.

"Държавата ще е отговорна, защото не е създала по-гъвкава организация за доставката на ваксини. Вижте как се справя Унгария. Паралелно с доставките на одобрените за целия ЕС ваксини, тя сключи за вътрешна консумация договор за доставка на ваксина, разработена и произведена извън ЕС. По същия начин действа и Сърбия, в която се предлагат няколко различни ваксини, включително руската и китайската. Ако трябва да избираме между живота и настъпването на тежки здравословни усложнения на хиляди българи и това да внесем ваксини от страни извън ЕС, кое е по-малкото зло? Ние сега се движим по инерция, спазвайки плана на държавата и разчитаме на коректността на производителите, одобрени от ЕС", обяснява правозащитникът.

Той напомня, че има все повече данни, че AstraZeneca вероятно не изпълнява задълженията си към държавите членки, защото е изнесла значителни количества за трети страни.

"Няма гаранция, че това няма да се случи и с други производители, с които институциите на ЕС са сключили договори, тъй като това са частни компании. За тях е водеща печалбата. Никой не може да им търси друга отговорност, освен неустойките по предварителните договори. Държавите и ЕС нямат пълен контрол и не могат да задължат производителите да спазват поети задължения", казва адвокатът.

Според него фактът, че България в момента е последна в ЕС като брой ваксинирани граждани, показва структурен дефект в управлението

"Когато се налага стратегическо мислене и трябва да има по-дългосрочна визия, нашето управление се проваля. Това управление става само за гасене на пожари, за реакция в екстремни ситуации и то за сметка на драстично засягане на човешки права. Нещата в дългосрочен план не ни се получават", обяснява Екимджиев.

Той отхвърля оправданията на властите, че закъснението при ваксинирането се дължи само на закъсненията в доставките.

"Същият проблем с доставките важи за всички страни от ЕС, които са договорили ваксини от същите производители. Да, но те пак се справят в пъти по-добре от нас по отношение на темпото на ваксиниране", казва Екимджиев.

mediapool.bg