Кламер БГ - Новини: Борисов за боклуците в Искър: Не ни е безразлична екологията

Борисов за боклуците в Искър: Не ни е безразлична екологията

България

|
Пет, 15 Ян 2021г. 19:52ч.
Борисов за боклуците в Искър: Не ни е безразлична екологията

Два дни, след като придошлите от поройните дъждове води на р. Искър довлякоха тонове боклуци при ВЕЦ-а край Своге, институциите изведнъж откриха, че има проблем. В типичния си стил премиерът Бойко Борисов свика извънредно правителствено заседание, на което светкавично бяха отпуснати пари за почистване. Премиерът нареди то да започне, ако може още утре и обобщи политиката в ресора така:

"До последния отпадък трябва да се изчисти. На нас не ни е безразлична екологията".

По-рано областният управител на София-област Илиан Тодоров свика среща за замърсяването на реката. В компанията областната инспекция по околна среда той обясни, че речните корита не са чистени през последните 30 години. Тодоров допълни, че по случая са сезирани МВР и прокуратурата, които започвали проверки.

Нямаме пари

Почистването на Искър на три места ще струва около 2,04 млн. лв., обясни Тодоров. По закон това било задължение на областния управител. Тодоров поискал пари от министерския съвет, но не ги получил.

"Преди по-малко от година съм изискал от министерски съвет специално за р. Искър да бъдат отпуснати средства, с които да бъдат изчистени речните корита, които се намират в извън урбанизираната територия, което е задължение е на областните управители по смисъла на Закона за водите. Мога да го представя. Става въпрос за р. Искър на три места на обща стойност 2 млн. и 40 000 лв. Аз като второстепенен разпоредител със средства трябва да ги искам от министерски съвет. Средствата ми бяха по един или друг начин отказани", обясни той, цитиран от "Фокус".

Имаме пари

Часове по-късно парите се намериха, макар и десетина пъти по-малко от посочената от областния управител сума. Вместо 2 млн. лв. бяха отпуснати 220 хил. лв. Тодоров все пак благодари и обясни, че боклукът се простира на 10-12 дка.

"Кметът и областният управител възможно най-бързо да започнат дейностите по почистването. Намерете вариант веднага да се влезе и да се чисти. Ако може, още утре да се започне", разпореди премиерът.

Снимка: БГНЕС

И ние ще помогнем

ВЕЦ-Своге е готова да съдейства за почистване на реката, но не може да го извърши сама, обясни пък представителят на централата Венелин Димитров. Според него за целата трябва да се обяви обществена поръчка и да бъде избран изпълнител.

"За нас като компания, която оперира, когато има вода в тази река, ни вълнува тази вода да протича. За нас времето, в което ще бъде извършено това почистване, е от най-голямо значение", каза Димитров.

Снимка: БГНЕС

Община Своге също ще съдейства за извозване на отпадъците, увери зам.-кметът Илия Богданов. Според него не бива да се допуска преминаване на боклуците през съоръженията на ВЕЦ-а по посока на града. Това щяло да възпламени сериозно обществено недоволство.

Започваме проверки

Областната дирекция по околна среда започва масови проверки във всички общини по поречието на Искър, увери представителят й Ирена Петкова. Ще се следи за незаконни сметища не само по реката, но и извън отделните общини.

Снимка: БГНЕС

"За да се стигне дотам да се събере такова количество отпадъци, безспорно отпадъци е имало не само в коритата на реките. В резултат на бедствието, там има не само отпадъци, а и много дървета, сухи клони. Това не е резултат от натрупването на отпадъци, но е недопустимо", коментира тя.

mediapool.bg