Кламер БГ - Новини: Инициатива отпуска грантове по 200 евро за статии за проверка на фактите

Инициатива отпуска грантове по 200 евро за статии за проверка на фактите

Европа

|
Четв, 15 Септ 2022г. 15:07ч.
Инициатива отпуска грантове по 200 евро за статии за проверка на фактите

Инициатива отпуска грантове по 200 евро за статии за проверка на фактите

Европейската инициативата за борба с дезинформацията FENCE стартира набиране предложения за разработване на статии за проверка на фактите, за които предлага малки грантове от по 200 евро, съобщиха организаторите.

"Кремъл значително засили своите онлайн дезинформационни и пропагандни кампании през последното десетилетие, насочени към публиката в Русия, съседните й страни и Европа като цяло. Тази тенденция е подсилена от рязкото покачване на екстремизма и популизма, както и от активността на непрозрачни мрежи от бизнес и политически интереси, както и от остарелите служби за сигурност в цяла Югоизточна Европа. Непровокираната военна агресия на Русия срещу Украйна, последвалите икономически и политически санкции срещу Кремъл и превръщането на износа на енергия за Европа в оръжие и инструмент за геополитическо влияние допълнително изостриха информационната война", пишат от FENCE.

Затова инициативата, подкрепена от Европейската обсерватория за дигитални медии (European Digital Media Observatory, EDMO), предлага малки грантове от по 200 евро за насърчаване на проверката на фактите и развенчаването на дезинформацията в Югоизточна Европа със специален фокус върху България, Гърция и Румъния.

Целта на инициативата е да изобличи дезинформационните и пропагандни разкази на Кремъл, разпространявани в региона, и особено тези, използвани от местните политици в националните дебати и предизборни кампании.

Повече за кампанията на FENCE, включително изискванията към авторите и статиите, може да се прочете тук.

mediapool.bg