Кламер БГ - Новини: Имотите на Тръмп породиха нови обвинения в конфликт на интереси

Имотите на Тръмп породиха нови обвинения в конфликт на интереси

Свят

|
Вт, 16 Ян 2018г. 12:52ч.
Имотите на Тръмп породиха нови обвинения в конфликт на интереси

Шейсет и четири търговски организации, чуждестранни правителства, републикански кандидати и други са отсядали или провеждали събития в имоти, свързани с американския президент Доналд Тръмп през първата му година на поста, заяви непартийна политическа група в оповестен днес доклад, цитиран от Ройтерс.

Според групата "Пъблик ситизън" тези случаи представляват "безпрецедентни конфликти на интереси", тъй като Тръмп оглавява федералното правителство и не се е отказал от имоти, които са негова собственост или носят името му.

Малко преди да встъпи в длъжност миналата година, Тръмп каза, че ще предаде контрола върху глобалната си бизнес империя на своите синове Доналд младши и Ерик и ще премести активите си в доверителен фонд, за да помогне да гарантира, че като президент няма съзнателно да предприема действия, които лично да го облагодетелстват.

Много държавни и частни етични организации заявиха, че Тръмп би трябвало да отиде по-далеч, като се откаже от активи, които могат да предизвикат конфликт на интереси.

Според доклада представители на четири чуждестранни правителства - Кувейт, Малайзия, Саудитска Арабия и Турция - са провеждали събития в международния хотел на Тръмп във Вашингтон.

Документи на Федералната избирателна комисия показват, че 24 организации, подкрепящи кандидати за Конгреса, са провеждали събития, предимно за набиране на средства, в имоти на Тръмп. Всички те като него са били републиканци.

В имоти на Тръмп също така са били провеждани събития, свързани с интереси в петролната и минната промишленост.

Докладът не включваше данни за разходите на 64-те групи в имотите на Тръмп.

mediapool.bg