Кламер БГ - Новини: Имигрантската общност в Ханау е объркана и шокирана

Имигрантската общност в Ханау е объркана и шокирана

Европа

|
Пет, 21 Фев 2020г. 16:30ч.
Имигрантската общност в Ханау е объркана и шокирана

Жители на германския град Ханау, където отдавна пристигат имигранти и от десетилетия съжителстват хора от различен произход, от вчера са обхванати от страх, че общността им се е превърнала в мишена, след като въоръжен стреля и уби деветима души от чуждестранен произход, предава Асошиейтед прес.

Хората са шокирани от толкова голямото насилие, рядкост за Германия, и са учудени от степента на омраза срещу чужденците, проявена при това нападението в град, където турци и етнически кюрди посещават едни и същи наргиле барове и където членове и на двете групи станаха жертви на атаката заедно с хора, родом от България, Босна и Румъния.

Сред убитите е собственикът на Нощния наргиле бар, имигрант от Турция, работил и спестил пари, за да купи бара и намиращата се в съседство с него игрална зала.

"Той беше много трудолюбив, имаше много познати и приятели, отнасяше се приятелски със служителите", каза живеещият в Ханау Метин Кан, който през последните няколко месеца е работел в игралната зала.

Според него е ясно, че районът е избран за мишена, защото е център на имигрантите. "Шокиращо е", каза той.

Турските власти заявиха, че петима от убитите са турски граждани, а федералният прокурор на Германия Петер Франк съобщи, че и деветимата убити са от чуждестранен произход.

Един от тях е босненец - идентифициран като Хамза Куртович от негов роднина от град Приедор, откъдето е семейството му.

Роднината, който пожела да остане анонимен, каза, че Куртович е бил на двайсет и няколко години и е роден в Германия, където родителите му идват като имигранти преди близо 50 години.

Той казва, че стрелецът е живеел в същия квартал на Ханау като Куртович и още две от жертвите, които са го познавали бегло.

Установено бе, че стрелецът е 43-годишният Тобиас Ратен, жител на Ханау, който след нападението бе намерен мъртъв в дома си заедно с майка си. И двамата са имали рани от огнестрелно оръжие, каквото е намерено у Ратен, съобщиха властите.

В изпълнен с омраза манифест, публикуван в уебсайта му, стрелецът призовава да бъдат "изтребени изтребени" хора от различни страни, сред които Турция, Израел, Сирия, Ирак, Индия и Виетнам.

В Германия живеят почти три милиона души от турски произход. Много от тях са пристигнали в Германия преди десетилетия като гестербайтери, помагайки да се преодолее недостига на работна ръка след Втората световна война. Сред тях има много представители на кюрдското малцинство.

Въпреки продължаващия от десетилетия конфликт в Турция между правителството и кюрдските сепаратисти хората от двете групи се разбират в Ханау, казва Баран Челик, 27-годишен инженер по машиностроене, чийто дядо е дошъл от Турция през 70-те години и чийто баща е братовчед на една от жертвите.

Според него няма "абсолютно никакъв проблем" между двете групи."Всички семейства и приятели се познават", казва той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви след атаките, че не прави разлика между жертвите. "Нека Аллах да прости нашите съграждани, които бяха убити при вчерашното отвратително нападение в германския град Ханау; обръщам се към техните семейства и близки да проявят търпение", каза Ердоган.

Турското външно министерство заяви, че стрелбата в Ханау е призив за действие не само в града, но и в цяла Европа.

"Безразличието в Европа по отношение на борбата срещу засилващата се ксенофобия доведе до нови нападения всеки ден. Време е да се каже "стоп" на тези атаки", заяви министерството в изявление.

Кметът на Ханау Клаус Камински, който заедно с вътрешния министър Хорст Зеехофер положи цветя на мястото на нападението, заяви, че атаката е "непонятна" за един град с дълга традиция на съжителство между различни групи, които се разбират.

Градът с население от около 100 000 души се намира на около 25 километра източно от финансовата столица на Германия Франкфурт и до него се стига и с франкфуртското метро.

Общинският съветник Томас Морлок отбеляза, че Ханау исторически приютява чужденци, а през Студената война там са били разположени около 30 000 американски войници.

Дългогодишният жител на града Али Гемгюджек, който чул изстрелите, докато се разхождал в сряда вечерта, се изказа по-откровено за неприятната страна на Ханау. Той нарече улицата, където бе извършено нападението, "блато", приличащо на районите около ж.п. гарата на съседен Франкфурт.

Билял Йълдъз, барман в бар "Арена", където бе другата стрелба, дойде близо до полицейското заграждение при Нощния наргиле бар. По график той трябвало да бъде на работа в бара в сряда вечерта, но не отишъл заради болки в рамото.

Барманът, който взел смяната му, бе леко ранен. "Той се скрил под един стол, късметлия. Никога не сме чували за подобно нещо", каза Йълдъз.

Пострадалият Беязкендер Мухаммед заяви пред турската телевизия "Хабер", че е един от само петимата оцелели при стрелбата в бар "Арена", където бе второто нападение.

Лежейки с превързано рамо в болничното си легло, Мухаммед разказа, че той и приятелите му са чули пет или шест изстрела извън бара, преди стрелецът да влезе вътре и да стреля по десетина души.

"Той застреля първите хора, които видя, в главата. Един мъж падна на пода. После стреля по всички нас. Простреля ме в ръката, докато се опитвах да се скрия зад стената", каза Мухаммед на турски с германски акцент.

Той разказа, че е паднал върху друг човек на пода, върху него е паднал още един, а след него и още един.

"Под мен имаше едно момче с дупка в гърлото. То ми каза "Братко, не си усещам езика, не мога да дишам". Аз му казах да каже шехадета (символ-веруюто на мюсюлманите, ислямът поощрява това да са последните думи на мюсюлманина преди да умре - Б.пр.). То каза шехадета и каза и на другите да го сторят. Никой друг не издаде звук, само ние двамата. Не видях кога е избягал, нищо не видях".

По БТА

mediapool.bg