Кламер БГ - Новини: София е напът да одобри неясния спасителен план за Перник

София е напът да одобри неясния спасителен план за Перник

България

|
Пон, 27 Ян 2020г. 18:00ч.
София е напът да одобри неясния спасителен план за Перник

Столичният общински съвет вероятно ще разреши осигуряването на вода за Перник през водопреносната мрежа на София въпреки неяснотите около плана, предложен от правителството. В понеделник решението беше подкрепено единодушно от съветниците на три от комисиите към съвета, независимо че предизвика въпроси и критики от опозицията. Основният мотив на всички обаче е, че трябва да се помогне на бедстващите хора в Перник.

Преди десетина дни кабинетът предложи да се построят помпена станция и 13.5 км водопровод между София и Перник. Той трябва да се захранва от яз. "Бели Искър", от който се осигуряват 25% от водата за София. За целта към язовира били отклонени деривации, които захранват и друг водоем - "Белмекен". За да стигне до новия водопровод към Перник, водата трябва да мине по Рилския водопровод и до резервоар в Мало Бучино.

За целта е нужно разрешение за преминаване на допълнителни до 300 литра в секунда вода през водопроводната мрежа на столицата за нуждите на Перник. Те ще стигат да се поддържа режимът на водата, който действа и в момента - 7 часа на денонощие.

Спасителният план ще действа до възстановяване на "регулярното" водоподаване от яз. "Студена" към Перник, пише в доклада, който ще се гласува окончателно във вторник. Това означава, че аварийният план ще действа, докато яз. "Студена" не се напълни достатъчно, за да обезпечи нормалното снабдяване на Перник т.е. по 24 часа в денонощието. Кога ще се случи това, на този етап е неясно.

Има ли проблеми с мрежата в София

Основното притеснение по време на обсъжданията в общинския съвет беше състоянието на Рилския водопровод и дали той може да издържи допълнителното налягане при пускането на вода и за Перник. Причината е, че при авария на тази основна тръба, няма да има вода и за част от София, и за Перник.

От "Софийска вода", която експлоатира тръбата, на няколко пъти в последната седмица увериха, че тя може да издържи натоварването. В понеделник от ръководството на компанията заявиха, че през миналата седмица са направили и тест с пускането на допълнителни количества и проблеми нямало. В момента течала и проверка по цялото протежение на Рилския водопровод, но не е ясно кога ще приключи заради голямата му дължина.

Незаконно присъединяване към Рилския водопровод

"Освен проверката тече и водопроводът", коментира общинският съветник от "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. Той пусна клипове и снимки, които е направил в неделя по трасето на водопровода между Горна баня и Мало Бучино. На тях се вижда как част от стоманената тръба се показва на повърхността. Освен това една от вентилационните шахти, които по принцип трябвало да са затворени и сухи, е пълна с вода и е с отворен капак. Водата изтича по склона, има и незаконно присъединяване.

"Ако вопроводът бъде "надут", ще се пръсне от тези течове. Това са слабите му места. Това ще постави под риск водоснабдяването на южните квартали, както и на Банкя", коментира Игнатов

Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев му благодари за сигнала. Той добави, че подобни проблеми са ежедневие за компанията. Шахтата, показана от Игнатов, била проверена още в понеделник и незаконното отклонение е премахнато. "Имаме по 38 аварии средно на ден. Имаме над 900 установени нерегламентирани ползвания за миналата година. Мрежата е над 4000 км", добави той.

Тренев, както и зам.-шефът на "Софийска вода", който отговаря за експлоатацията - Станислав Станев, обясниха, че въпреки кадрите на Игнатов, Рилският водопровод е в добро състояние.

Още въпросителни

Въпреки че в решението на общинския съвет, касаещо спасителния план за Перник, е записано, че предоставянето на вода ще става възмездно, цената за това е неясна. Тя тепърва ще се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране и ще трябва да се поеме от "ВиК Перник".

Милка Христова от БСП, както и бившият омбудсман Мая Манолова, която дойде на заседанието на комисиите, изразиха опасения, че пернишкото дружество може и да не плаща на "Софийска вода". Причината са лошите му финансови показатели - 70% събираемост и големи задължения.

"Питате ме Перник ще плаща ли? Надявам се, да", отговори Васил Тренев от "Софийска вода". В противен случай разходите по доставката на вода за града ще останат за сметка на ВиК концесионера в София. Той ще трябва да поеме експлоатацията и на помпената станция, и на 2 км от бъдещия водопровод между София и Перник. Останалите тръби трябва да се поддържат от "ВиК Перник".

Все още обаче проект за спешния спасителен план за Перник няма. Изработването му е ангажимент на правителството.

Липсват конкретни срокове

Няма конкретни срокове докога вода през мрежата на София ще отива към Перник. Според решението, което трябва да се гласува окончателно във вторник, подаването на количества от столицата ще бъде спряно при осигуряването на регулярно водоснабдяване на Перник от яз. "Студена". Един от вносителите на доклада, Георги Георгиев от ГЕРБ, обясни, че това означава, докато от "Студена" може да се осигури водоподаване по 24 часа в денонощие.

Преди седмица министърът на икономиката Емил Караниколов прогнозира, че това ще се случи през май-юни, но все пак заяви, че разчита на природата да напълни язовира. Тогава той каза, че е нужно във водоема да има 20 млн. куб. метра вода, за да не се говори повече за криза. Към момента обемът му е под 3.4 млн. куб. метра. Оттокът на водоема продължава да е по-голям от притока и скоро се очаква да бъде достигна т. нар. мъртъв обем. Възможно е и режимът да остане още по-сериозен и вода да се пуска веднъж на 3 дни. А междувременно Перник ще поиска удължаване на бедственото положение.

В същото време миналата седмица представителите на правителството обявиха, че вода в "Студена" има за 2 месеца. За построяването на тръбата от София трябвали 45 дни, но според специалисти тя няма как да се изгради за по-малко от 2 месеца.

Данни в реално време

Според доклада до общинския съвет всяка седмица общината ще получава от "Софийска вода" данни за подадените към Перник количества и възникналите проблеми. Подобни данни ще се дават и на общинския съвет всеки месец.

Кметът Фандъкова и ръководството на "Софийска вода" вече на няколко пъти обявиха, че състоянието на мрежата, на яз. "Бели Искър" и водния баланс се следят онлайн постоянно. При риск за водния баланс на столицата, ВиК концесионерът ще спира водата за Перник. В понеделник Фандъкова отиде в пречиствателната станция "Бистрица", за да покаже и пред медиите системата за мониторинг на "Софийска вода".

Тя коментира, че политическите лица, които плашат обществото как и София ще остане без вода, се заиграват с темата с цел да трупат партийни дивиденти.

Съмнения за допълнителните проекти за София

Отпускането на вода за Перник през София трябва да осигури средства от бюджета за три проекта, засягащи ВиК системата на столицата. Единият е връзка между основните водопроводи от яз. "Искър" и от яз. "Бели Искър", която да позволи осигуряване на вода за южните квартали при авария или ремонт на Рилския водопровод. Той е оценен на 8.5 млн. лева.

Вторият е забавения с години ремонт на стената на яз. "Бели Искър".

Третият е осигуряване на връзка на яз. "Огняново" с ВиК системата на София, както и изграждане на пречиствателна станция. Този проект предизвика и полемика сред общинарите, тъй като общинските съветнички от "Демократична България" Грети Стефанова и от БСП Милка Христова заявиха, че водата в "Огняново" е радиоактивна, а стената на язовира няма акт 16 т.е. не е въведена официално в експлоатация. От "Софийска вода" отговориха, че са правили анализ на водата, който показва, че е годна за пиене след филтриране. Той обаче не включва проверка за радиация.

"Само да не плашим хората. Иначе може да допуснем и хипотезата за торнадо по трасето на Рилския водопровод. Всички казват "Ще подкрепим, но при различни условия". Един иска цялото правителство и Фандъкова да седнат на дъното на "Студена" и да пуснем водата, друг иска друго", коментира Прошко Прошков от ГЕРБ.

mediapool.bg