Кламер БГ - Новини: Има или няма безводие: Ударно се ремонтират язовири за захранване на Бургас

Има или няма безводие: Ударно се ремонтират язовири за захранване на Бургас

България

|
Четв, 07 Ян 2021г. 17:40ч.
Има или няма безводие: Ударно се ремонтират язовири за захранване на Бургас

След като екоминистърът обвини ВиК Варна и Бургас в пълно бездействие по осигуряването на алтернативно захранване с вода на двата града заради недостатъчните количества в аз. "Камчия", а те му отвърнаха, че имат вода за две години, в четвъртък стана ясно, че всъщност по ремонта на резервните язовири "Ахелой" и "Порой" се работи ударно.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обяви, че дори и капка дъжд да не падне, в яз. "Камчия" има достатъчно вода до септември 2021 г. за осигуряване на досегашното намалено от месеци потребление на двата града от около 5.5 млн. куб. м месечно. Това сочели анализи на водните оператори към 5 януари. Според данните на Министерството на околната среда и водите към 1 януари от "Камчия" използваеми са близо 44.5 млн. куб. м. Според шефовете на водните дружества обаче може да се черпят и около 30 млн. куб. м от мъртвия обем на водоема, който събира общо 233.5 млн. куб. м.

"Макар да не може засега да се говори за опасност от воден режим, проблем има и затова се работи усилено по ремонта на язовирите "Ахелой" и "Порой" като алтернативни източници за водозахранване на Бургас. Това се прави още от преди официалното прехвърляне на собствеността им на областната администрация на България на 29 декември 2020 г.", каза Чолаков пред Mediapool. Той уточни, че два дни по-късно водоемите са станали част от активите на ВиК- Бургас.

По думите му още преди това изпреварващо е била извършена голям обем предварителна работа на местно ниво.

"Проведени са съгласувателни процедури с общините Поморие и Несебър. На свои сесии общинските съвети са одобрили вече парцеларните планове, без които тръбопроводите не могат да бъдат изградени. В момента се извършва ремонт на язовирните стени и водовземните кули. Това е необходимо за задържане на водата, която постъпва в язовира от валежите", посочиха в съобщение от областната администрация.

"ВиК дружеството има готови идейни проекти, обезпечена е вече необходимата логистика", допълват от администрацията.

Чолаков казва, че е установено, че не е необходимо да се обявява извънредно бедствено положение, както препоръча в края на миналата година екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро. Според областната администрация сега действащият Закон за обществените поръчки предвижда при изключителни обстоятелства и при невъзможност да бъдат спазени сроковете, да се проведе процедура по пряко договаряне от страна на бургаското ВиК за изпълнение на проекта за ремонта на двата язовира, който ще се финансира с 60 млн. лв. от държавния ВиК холдинг, който е шапка на двата водни оператора.

"Това е достатъчно, за да се запази темпото на работа и в максимално кратък срок Бургас да има алтернативни източници на водоподаване", посочват от областната администрация. Според съобщението ВиК-Бургас вече е започнало изграждането на 3 км водопровод за яз. "Ахелой" и 7 км водопровод за яз. "Порой". Престои дружеството да възложи изграждането на една пречиствателна и една помпена станция за яз. "Ахелой" , както и една пречиствателна и две помпени станции за яз. "Порой", допълва се в съобщението.

По думите на Ревизоро на водното дружество е даден срок до 20 февруари 2021 г. да приключи ремонтът и да се осигури това алтернативно захранване на Бургас с вода. Не е сигурно как той ще бъде спазен.

По думите на Чолаков се работи и по допълнителна структура от карстовите избори в Девня, за която обаче варненският областен управител Стоян Пасев твърди, че ако се пусне в експлоатация, водата от там за варненци ще струва седем пъти повече отколкото в момента.

"Областна администрация успя изключително бързо да свърши всичко, което имаше като ангажимент. От тук ВиК- Бургас е на ход. Предстои им много работа и амбициозни срокове. Те са експертите, вярвам, че ще се справят. Аз като областен управител и част от местната общност ще продължа да следя цялостния процес, а при нужда и да помагам, за да бъдат подсигурени питейно-битовите нужди в областта. В рамките на компетентността ми ще оказвам максимален административен натиск за бързо изграждане на необходимата инфраструктура. Благодаря на кмета на Бургас Димитър Николов, че въпреки липсата на пряк ангажимент от страна на община Бургас оказва подкрепа и съдействие", коментира Чолаков в прессъобщението на областната администрация.

mediapool.bg