Кламер БГ - Новини: Изтеглянето на американските сили от Афганистан става малко по-бързо от планираното

Изтеглянето на американските сили от Афганистан става малко по-бързо от планираното

Свят

|
Пет, 28 Май 2021г. 11:42ч.
Изтеглянето на американските сили от Афганистан става малко по-бързо от планираното

Лойд Остин

Изтеглянето на американските сили от Афганистан става малко по-бързо от планираното, заяви в Конгреса американският министър на отбраната Лойд Остин, предаде Асошиейтед прес.

Американският президент Джо Байдън нареди всички американски войници в Афганистан да се изтеглят до 11 септември тази година, припомня Асошиейтед прес.

Лойд Остин не разкри детайли кога се очаква да приключи американското изтегляне от Афганистан.

На изслушване в подкомисия в Камарата на представителите Остин заяви, че предложеният бюджет на министерството на отбраната в размер от 715 милиарда долара ще включва средства за подобряването на военните възможности за предотвратяване на атаки срещу Съединените щати от терористични организации Афганистан.

Бюджетът на министерството се очаква да бъде оповестен в петък. Пред членовете на подкомисията Остин разкри само част от приоритетите, залегнали в бюджета.

Американски военни командири заявиха, че ще наблюдават и ще се противопоставят на заплахите, идващи от терористичните организации "Ал Каида" и "Ислямска държава" след изтеглянето на американските сили от Афганистан това лято. Очаква се екстремистите да се опитат да се прегрупират след изтеглянето на силите на САЩ и на съюзниците им от страната.

Въоръжените сили на Афганистан са достатъчно силни, за да се справят с терористичните заплахи и без международна подкрепа, заяви вчера пред Асошиейтед прес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

mediapool.bg