Кламер БГ - Новини: Изслушването на кандидатите за европрокурори се отлага

Изслушването на кандидатите за европрокурори се отлага

България

|
Ср, 14 Септ 2022г. 14:48ч.
Изслушването на кандидатите за европрокурори се отлага

Изслушването на кандидатите за европрокурори се отлага

Изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори се отлага за неопределена дата, реши прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на първото си заседание след съдебната ваканция.

Това стана по предложение на Йордан Стоев с аргумента, че не е ясно какво ще се случи с мандата на ВСС, който изтича на 3 октомври.

Процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори беше обявена на 27 юли от Прокурорската колегия. В момента българските европрокурори са девет - Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

Първоначално бе предвидено европрокурорите от България да са общо 10, но преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.

Подборката за европрокурорите се прави от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където главният прокурор Иван Гешев е особено влиятелен.

За шестте свободни места кандидатстват осем човека. Това са Василен Бенчев и Живка Арсенова от Софийската районна прокуратура, Юлиана Христова, Михаела Райдовска, Марио Томов, Милко Момчев и Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура (СГП) и следователят Бойко Атанасов.

Очаква се всички български европрокурори да работят в бившата централа на СДС на ул. "Г. С. Раковски" 134. В момента службата се помещава на адреса на районната прокуратура – в т.нар. Военно НДК на бул. "Скобелев" в София.

mediapool.bg