Кламер БГ - Новини: Израел удари цели в Сирия след нейни ракетни атаки

Израел удари цели в Сирия след нейни ракетни атаки

Свят

|
Нед, 09 Апр 2023г. 09:42ч.
Израел удари цели в Сирия след нейни ракетни атаки

Израелската атака е отговор срещу удари на Сирия по Голианските възвишения, сн. ЕПА/БГНЕС

Израел удари в неделя сутринта множество цели в Сирия, след като ракети са били изстреляни към територията на страната, предадоха световните агенции.

Използвани са артилерия и дронове срещу сирийската армия, след катообщо шест ракети са били изстреляни към Голанските възвишения. Ройтерс посочи, че преди това е имало три други изстреляни ракети от сирийска територия, една от които е паднала в южната част на Голианските възвишения, но не са били нанесени щети при никой от обстрелите. При втората атака обаче две ракети са "преминали на израелска територия", а една е била прехваната.

Действията на Сирия допълнително повишават напрежението след избухването на насилие в региона, допълва ДПА.

В отговор на нападенията от Израел заявиха, че са били ударени пусковите установки в Сирия, от които са били изстреляни ракетите, както и база на сирийската армия, военни радарни системи и артилерийски постове.

От Сирия потвърдиха за атаките.

Израелските военни "считат държавата Сирия за отговорна за всички дейности, които се извършват на нейна територия, и няма да допуснат никакви опити за нарушаване на израелския суверенитет", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана ЦАХАЛ.

Експлозии са били чути и в околностите на столицата на Сирия Дамаск, съобщиха рано тази сутрин сирийски държавни медии, предаде Ройтерс. Сирийското министерство на отбраната заяви, че неговата противовъздушна отбрана е отговорила на израелските атаки и е прехванала няколко израелски ракети. То добави, че не е получило информация за жертви, а само за материални щети, причинени от ударите.

Голанските възвишения са стратегически важен скалист район, дълъг около 60 км и широк около 25 км. Платото е окупирано от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година и анексирано през 1981 година.

Международната общност смята този район за сирийска територия, окупирана от Израел.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп официално призна Голанските възвишения за израелска територия през март 2019 г., отбелязвайки обрат в дотогавашната американска външна политика.

Израелските военновъздушни сили редовно бомбардират цели в съседна Сирия, за да попречат на проиранските милиции да разширят военното си влияние в разкъсваната от война страна.

Ракетните нападения се извършват на фона на високото напрежение в този регион, след като през последните дни от ивицата Газа и Ливан бяха изстреляни ракети към Израел, който бързо започна контраатаки, припомня ДПА, цитирана от БТА.

mediapool.bg