Кламер БГ - Новини: Израел ще издава "зелени паспорти" на ваксинирани, позволяващи пътувания в чужбина

Израел ще издава "зелени паспорти" на ваксинирани, позволяващи пътувания в чужбина

Свят

|
Вт, 29 Дек 2020г. 18:09ч.
Израел ще издава "зелени паспорти" на ваксинирани, позволяващи пътувания в чужбина

Израел ще се окаже първата страна в света, която ще издава т.нар. "зелени паспорти" на ваксинираните си граждани, които единствено ще им позволяват да пътуват в чужбина. Издаването на своеобразния "зелен паспорт", който ще е електронен документ ще стартира от 17 януари 2021 г. Това съобщава Министерството на туризма на страната, цитирано от РИА Новости.

"Става дума за преминаване към живот без самоизолация и териториални ограничения. Много страни обсъждат въвеждането на имунизационни паспорти", коментира Владимир Шкляр, директор на департамента на израелското министерство на туризма в Руската федерация.

"Зелен паспорт" е мобилно приложение, което се изтегля на смартфон. Може да се активира седем дни след втората доза на ваксината.

Електронният документ ще се превърне в разрешително за израелци да летят в чужбина и ще ги освободи от необходимостта да спазват режим на самоизолация след завръщането си от страни с висока честота на заболяванията. Също така ще позволи на израелците да не се самоизолират след контакт със заразено лице в страната.

Преди дни стана ясно, че Израел е номер 1 по имунизации срещу Covid. Министерството на здравеопазването на Израел обяви в понеделник нов дневен рекорд в броя на ваксинираните срещу коронавирус с 98 916 дози, направени предишния ден, съобщава "Таймс оф Израел".

Това се случва седмица след като Израел започна кампанията си за ваксинация. Общият брой на ваксинациите в страната възлиза на 379 000. С това Израел се нарежда на първо място в света по ваксинации на глава от населението, малко по-напред от Бахрейн и значително по-напред от други страни, според Оксфордския университет.

Страната си е поставила за цел да достигне ниво на ваксинация от 150 000 души на ден в рамките на една седмица, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви в събота, че се надява да се ваксинират над 2 милиона израелци до края на януари. Канал 12 Нюз съобщи в неделя вечерта, че до края на седмицата се очаква да заработят 250 места за ваксинация в цялата страна.

В неделя Израел влезе в третия си национален локдаун от началото на пандемията. Първоначално блокадата трябваше да продължи две седмици, но служителите предупредиха, че е възможно удължаване до един месец.

mediapool.bg