Кламер БГ - Новини: Израел и ОАЕ са вече в безвизов режим

Израел и ОАЕ са вече в безвизов режим

Свят

|
Вт, 20 Окт 2020г. 16:27ч.
Израел и ОАЕ са вече в безвизов режим

Представители на Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха днес на летище Бен Гурион край Тел Авив споразумения в областта на авиационните съобщения, за безвизов режим, защитата на инвестициите и сътрудничеството в сферата на науката и технологиите.

На церемонията присъстваха израелският премиер Бенямин Нетаняху, министърът на икономиката на ОАЕ Абдула бин Тук ал Мари и държавният министър по финансовите въпроси Обаид Хумаид ат Тайер, както и американският финансов министър Стивън Мнучин.

Телевизия Ай-24 отбелязва, че ОАЕ е първата арабска страна, сключила с Израел споразумение за безвизов режим.

Предвижда се всяка седмица да се провеждат 28 редовни полета от летище Бен Гурион до ОАЕ и неограничен брой чартърни полети до Абу Даби и Дубай от летище Рамон в южната част на Израел.

Радио "Кан" отбеляза, че по време на преговорите на летище Бен Гурион американската страна е съобщила за създаването на фонд на "Авраамовите споразумения" (така САЩ наричат документите за нормализиране на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн) с капитал 3 милиарда долара. Централата му ще се намира в Ерусалим.

"Днес творим история, която ще остане за поколенията", заяви Нетаняху на церемонията по посрещането на първата официална делегация от ОАЕ в Израел. Той благодари на САЩ за подкрепата и съдействието за подписване на споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ.

"Поради ограниченията, свързани с борбата срещу коронавируса, този път няма да мога да ви покажа нашата прекрасна страна, затова още сега ви каня да дойдете у нас още веднъж, когато се справим с епидемията", обърна се израелският премиер към гостите от ОАЕ.

Делегацията ще остане в Израел само пет часа и няма да напуска територията на летището заради сложната епидемиологична обстановка.

От своя страна министър Ат Тайер заяви, че споразуменията предоставят "страхотни възможности" за "постигане на просперитет за нашите икономики и нашите народи". Той отбеляза, че в дискусиите по данъчното облагане и финансовите отношения вече е постигнат значителен напредък. "Очакваме с нетърпение да ви посрещнем в ОАЕ в близкото бъдеще", отправи Ат Тайер покана към Нетаняху.

Споразуменията на Израел с Бахрейн и ОАЕ бяха подписани най-вече заради общите опасения от Иран. Те бяха договорени с посредничеството на президента на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg