Кламер БГ - Новини: Израел и ОАЕ постигнаха историческа мирна сделка

Израел и ОАЕ постигнаха историческа мирна сделка

Свят

|
Четв, 13 Авг 2020г. 22:44ч.
Израел и ОАЕ постигнаха историческа мирна сделка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че Обединените арабски емирства и Израел са се споразумели да установят пълни дипломатически отношения като част от сделка за спиране на анексията на окупирани територии, които палестинците искат да бъдат част от бъдещата им държава, предаде Асошиейтед прес.

ОАЕ става първата държава от Залива, сключила подобно споразумение с Израел, и третата арабска страна, която има активни дипломатически отношения с еврейската държава, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп публикува в профила си в Туитър съвместното изявление на САЩ, Израел и ОАЕ, в което се потвърждава сключването на сделката.

Това е рядка дипломатическа победа за американския лидер в навечерието на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва Асошиейтед прес. Тя е постигната на фона на досегашния му неуспех да сложи край на войната в Афганистан и да гарантира мира между Израел и палестинците.

Израел и Обединените арабски емирства постигнаха "историческо мирно споразумение", написа Тръмп в Туитър. Това е "забележителен пробив", "историческо мирно споразумение между двама големи наши приятели", подчерта той.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че днес е "исторически ден", в който е направена "решителна крачка към мира в Близкия изток. Съединените щати се надяват, че тази смела стъпка ще бъде първата от поредица от споразумения, които ще сложат край на 72 години на враждебност в региона", каза още Помпейо.

За Израел новината идва, след като години наред израелския премиер Бенямин Нетаняху се хвалеше, че еврейската държава има по-тесни отношения с някои арабски страни, отколкото се съобщава публично, отбелязва АП.

За ОАЕ обявената сделка допринася за подобряване на имиджа на страната на средище на толерантност в Близкия изток, въпреки че е управлявана от авторитарни лидери.

За палестинците, които отдаван разчитат на подкрепата на арабските страни в борбата си за независимост, сделката е и победа, и разочарование. Макар споразумението да предвижда спиране на израелските планове за анексия на територии, за които претендират палестинците, то бележи също така и неуспех за палестинските призиви към арабските правителства да не нормализират отношенията си с Израел, докато не бъде постигнато мирно споразумение, по силата на което да бъде създадена независима палестинска държава.

В съвместното изявление на САЩ, Израел и ОАЕ се казва, че техни делегации ще се срещнат през идните седмици, за да подпишат споразумения за директни полети, сделки в сферата на сигурността, телекомуникациите, туризма и здравеопазването.

Обединените арабски емирства и Израел ще изработят пътна карта за сътрудничеството между двете държави, съобщи телевизионният канал "Ал Араби", като се позова на престолонаследника на Абу Даби принц Ахмед бен Заид ал Нахаян, предаде ТАСС. По думите му двете страни "ще разработят пътна карта за начало на съвместно сътрудничество, водещо към установяване на двустранни отношения". Престолонаследникът подчерта, че преговорите му с президента на САЩ и израелския премиер са "довели до това, че ще бъде преустановено по-нататъшното присъединяване на палестински земи към Израел".

Нетаняху обяви нова ера в отношенията с арабския свят

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че установяването на пълноценни дипломатически отношения с ОАЕ бележи началото на "нова ера" в отношенията на Израел с арабския свят, предаде Асошиейтед прес.

В излъчена на живо пресконференция Нетаняху заяви, че "пълният и официален" мир с ОАЕ ще доведе до сътрудничество в много сфери между двете страни и ще създаде "чудесно бъдеще" за гражданите на двете страни.

От арабските страни само Египет и Йордания имат активни дипломатически отношения с Израел. Египет сключи мир с Израел през 1979 г., а Йордания - през 1994 г.

Нетаняху определи споразумението като "исторически пробив в постигането на истински мир в Близкия изток". Той добави, че разпростирането на суверенитета на Израел над израелските селища на Западния бряг в съответствие с мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп "ще бъде осъществено само в тясна координация със САЩ".

Израелският президент покани лидера на ОАЕ да посети Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес. Реувен Ривлин отправи поканата броени часове след новината, че двете държави ще установят пълноценни дипломатически отношения. "Каним престолонаследника да посети Ерусалим", написа той и добави поздрав на арабски.

Ривлин, чийто пост е до голяма степен церемониален, заяви, че споразумението е "важен и стратегически крайъгълен камък", който може да подпомогне сключването на споразумения и с други страни в региона.

Нож в гърба на палестинците

Ханан Ашрауи, висш палестински представител разкритикува остро споразумението в Туитър с думите, че то ще увековечи израелската окупация на Западния бряг, предаде Асошиейтед прес. "Израел беше възнаграден, че не обяви открито това, което прави с Палестина незаконно и без прекъсване от началото на окупацията", написа Ашрауи. Тя добави, че са излезли наяве "тайното вземане-даване и нормализацията (в отношенията) между Израел" и ОАЕ.

Говорител на палестинската организация Хамас обвини ОАЕ, че с тази сделка са забили нож в гърба на палестинците, предаде Асошиейтед прес.

ООН и Египет приветстват споразумението

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че споразумението между ОАЕ и Израел за пълно нормализиране на двустранните отношения може да съдейства да бъде установен мир в Близкия изток. Това заяви на брифинг говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС. "Генералният секретар приветства всяка инициатива, която може да помогне в Близкия изток да се установят мир и сигурност", каза той.

Според договореностите Израел ще спре да прилага решението си, че суверенитетът му се простира и върху еврейските селища на Западния бряг на Йордан, както бе предвидено в американския мирен план за Близкия изток, и ще насочи усилията си към разширяване на връзките си с арабските и мюсюлманските страни. Израел и ОАЕ декларират и намерение да разширяват сътрудничеството си при лечението и разработването на ваксина срещу Ковид-19, предаде ТАСС, цитирайки изявлението на САЩ, Израел и ОАЕ. Заявява се също, че страните ще полагат усилия за справедливо и трайно уреждане на палестинско-израелския конфликт.

Египетският президент Абдел Фатах Сиси приветства споразумението, предаде Ройтерс. "Следих с интерес и задоволство общото изявление на Израел, ОАЕ и САЩ за спиране на израелската анексия на палестинските земи и за предприемане на стъпки за установяване на мир в Близкия изток", написа Сиси в Туитър. "Ценя усилията на тези, под чието ръководство е подписано споразумението, за постигане на благоденствие и стабилност в нашия регион".

mediapool.bg