Кламер БГ - Новини: Израел и Ливан сключиха знаково споразумение за определяне на морската си граница

Израел и Ливан сключиха знаково споразумение за определяне на морската си граница

Свят

|
Четв, 27 Окт 2022г. 15:55ч.
Израел и Ливан сключиха знаково споразумение за определяне на морската си граница

Президентът на Ливан Мишел Аун (дясно) и пратеникът на Съединените щати Еймъс Хохстийн, Сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Израел и Ливан сключиха знаково споразумение с посредничеството на САЩ за определяне на морската си граница. Така те сложиха край на десетилетия на враждебност в двустранните отношения по този въпрос и проправиха пътя за проучвания за енергийни източници в акваторията на Средиземно море, предаде Ройтерс.

Ливанският президент Мишел Аун подписа писмо за одобряване на споразумението в Баабда, последвано от подписа на израелския министър-председател Яир Лапид в Ерусалим, а церемонията по предаването ще се състои в базата на мироопазващите сили на ООН в ливанския град Накура, разположена на границата.

Лапид приветства сделката като "огромно постижение", а ливанският преговарящ Елиас Бу Сааб заяви, че тя бележи началото на "нова ера" между двете страни, които обаче остават формално във война.

Споразумението премахва един от възможните източници на потенциален конфликт между Израел и подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и може да помогне за облекчаване на икономическата криза в Ливан.

След срещата си с председателя на ливанския парламент Набих Бери пратеникът на Съединените щати Еймъс Хохстийн, който посредничи в преговорите, заяви пред репортери, че очаква споразумението да се запази дори в условията на промени в ръководствата на двете страни, визирайки, както предстоящите избори в Израел на 1 ноември, така и края на мандата на Аун на 31 октомври. Той заяви, че споразумението може да бъде запазено "независимо от това кой ще бъде избран съвсем скоро за следващ президент на Ливан".

Откриването на морски енергийни източници - макар само по себе си да не е достатъчно за решаване на дълбоките икономически проблеми на Ливан - ще бъде голяма придобивка, която ще осигури крайно необходимата твърда валута и вероятно някои ден ще облекчи прекъсванията на електрозахранването в страна.

Въпреки че и Ливан, и Израел изразиха задоволство от мирното уреждане на спора, перспективите за по-широк дипломатически пробив изглеждат далечни.

"Чували сме за Авраамовите споразумения. Днес настъпва нова ера. Това може да бъде споразумението "Еймъс Хохстийн", заяви Сааб, имайки предвид нормализирането на отношенията между Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, постигнати с посредничеството на САЩ през 2020г.

"Не всеки ден вражеска страна признава държавата Израел с писмено споразумение пред погледите на международната общност", заяви Лапид.

Ливанският президент Мишел Аун обаче омаловажи всякакъв по-широк пробив и посочи в изявление, че сделката "няма политически измерения и въздействия, които да противоречат на външната политика на Ливан".

mediapool.bg