Кламер БГ - Новини: Израел е №1 в света по имунизации срещу Covid

Израел е №1 в света по имунизации срещу Covid

Свят

|
Пон, 28 Дек 2020г. 13:54ч.
Израел е №1 в света по имунизации срещу Covid

Министерството на здравеопазването на Израел обяви в понеделник нов дневен рекорд в броя на ваксинираните срещу коронавирус с 98 916 дози, направени предишния ден, съобщава "Таймс оф Израел".

Това се случва седмица след като Израел започна кампанията си за ваксинация. Общият брой на ваксинациите в страната възлиза на 379 000. С това Израел се нарежда на първо място в света по ваксинации на глава от населението, малко по-напред от Бахрейн и значително по-напред от други страни, според Оксфордския университет.

Министерството на здравеопазването съобщи в понеделник сутринта, че в неделя са диагностицирани 3 998 вирусни случая и още 784 в понеделник, като броят на активните случаи е достигнал до 35 591. Броят на жертвите се е увеличил с 6 на 3 226, а броят на тежко болните е 590. Степента на положителни проби е 4.9% – най-високата степен от средата на октомври.

Страната си е поставила за цел да достигне ниво на ваксинация от 150 000 души на ден в рамките на една седмица, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви в събота, че се надява да се ваксинират над 2 милиона израелци до края на януари. Канал 12 Нюз съобщи в неделя вечерта, че до края на седмицата се очаква да заработят 250 места за ваксинация в цялата страна.

В неделя Израел влезе в третия си национален локдаун от началото на пандемията. Първоначално блокадата трябваше да продължи две седмици, но служителите предупредиха, че е възможно удължаване до един месец.

Израел започна ваксинация на здравни работници, хора над 60 години и рискови групи. Останалата част от населението трябва да изчака, но се появиха съобщения за болници, ваксиниращи хора, които не са в гореспоменатите групи, включително членове на семействата на болнични работници. Здравният министър предупреди, че болниците, които не следват списъка с приоритети на ваксинацията, няма да получават повече ваксини за прилагане.

Междувременно Израелският синдикат на учителите обяви протест срещу факта, че учителите не са приоритетни за ваксинация, тъй като училищата продължават да работят нормално въпреки блокирането.

Дневните случаи на коронавирус в Израел се покачват в последно време, надхвърляйки 3 000 в повечето дни през последната седмица.

Най-новите правила на локдауна забраняват на израелците да влизат в дома на друго семейство. Ограничено е движението до един километър от дома с малки изключения - например за ваксиниране. Затворени са магазините, обектите за отдих и развлечения. Ограничен е общественият транспорт. Глобата за нарушителите на мерките е 155 долара.

Силите за сигурност установиха стотици контролно-пропускателни пунктове по магистралите около страната. Докладите на еврейските медии посочват, че полицейското присъствие по пътищата ще бъде спорадично през деня и засилено през нощта.

mediapool.bg