Кламер БГ - Новини: Изоставено в Лондон българско бебе е върнато у нас за осиновяване

Изоставено в Лондон българско бебе е върнато у нас за осиновяване

България

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 20:21ч.
Изоставено в Лондон българско бебе е върнато у нас за осиновяване

Осеммесечно бебе, изоставено от българка в Лондон, е било посрещнато на летище "София" от председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Елеонора Лилова, представители на Дирекция "Социално подпомагане" и приемната му майка, съобщиха от ДАЗД в четвъртък.

Момиченцето е било придружавано и предадено от представители на британските социални служби, проследявали досега полаганите грижи за него. Те са носели любимите играчки и одеялце на детето, храната, с която е свикнало, както и книга, в която е описано здравословното му състояние и направените имунизации.

Приемната майка е приготвила всичко необходимо за отглеждането на бебето. То ще третото изоставено дете, за което ще се грижи заедно със съпруга си. Предишните две деца вече са осиновени. Семейството е получило като подарък от чуждестранните социални работници детска количка за детето.

Агенцията работи по случая от март 2018 г. след получена информация от посолството на България в Лондон за изоставено бебе от българска гражданка. Установено било, че майката и нейните близки не желаят да се грижат за детето. Затова първоначално то е настанено в приемно семейство във Великобритания. След решение на компетентния съд там, детето се завръща в България и за него е предприета мярка за закрила "настаняване в приемно семейство".

Предстои момиченцето да бъде вписано в регистъра за осиновяване в страната ни, се посочва в съобщението.

mediapool.bg