Кламер БГ - Новини: Изкуствен интелект с обещаващи резултати в диагностиката на рак на маточната шийка

Изкуствен интелект с обещаващи резултати в диагностиката на рак на маточната шийка

Общество

|
Пет, 11 Ян 2019г. 16:18ч.
Изкуствен интелект с обещаващи резултати в диагностиката на рак на маточната шийка

Изкуственият интелект може да се окаже по-прецизен от хората и традиционните медицински методи в откриването на предракови изменения на маточната шийка, заявиха американски учени, цитирани от Франс прес.

Ракът на шийката на матката е четвъртият най-често срещан вид онкологично заболяване в света.

През 2018 г. са регистрирани 570 000 случая на заболяването, сочат данни на Световната здравна организация. В богатите страни напредъкът в откриването на рак на маточната шийка и кампаниите за ваксинация срещу причиняващите заболяването папиломавируси намалиха смъртността.

По-малко от медицинските открития обаче се възползват бедните страни, където през 2012 г. са регистрирани 90 на сто от случаите на рак на маточната шийка.

"Ракът на шийката на матката вече е болест на бедните - заяви ръководителят на изследването Марк Шифман от Американския национален онкологичен институт в района на Вашингтон.

“Опитваме се да открием достъпни, но много прецизни методи, за да го атакуваме посредством вируси или да бъде диагностициран чрез прости технологии, като например използване на смартфон.", казва той.

Екипът му разработил алгоритъм въз основа на 60 000 снимки на маточни шийки. Фотографиите били направени в Коста Рика през 90-те години на миналия век.

Години наред било следено здравословното състояние на 9400 жени. Това позволило всеки случай на рак на маточната шийка да бъде свързан с дадена снимка преди появата на заболяването. След като бил трениран на базата на тези снимки, алгоритъмът открил предракови клетки в 91 на сто от случаите.

За сравнение експертите ги откриват в 69 на сто от случаите, а традиционните методи като цитонамазка - в 71 на сто от случаите.

mediapool.bg