Кламер БГ - Новини: Известен разследващ журналист бе прострелян на улица в Амстердам

Известен разследващ журналист бе прострелян на улица в Амстердам

Свят

|
Ср, 07 Юли 2021г. 15:26ч.
Известен разследващ журналист бе прострелян на улица в Амстердам

Питър де Фрийз

Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врис се бори за живота си, след като снощи бе прострелян на улица в Амстердам, предаде агенция Ройтерс.

Полицията по-рано днес обяви, че двама души са били арестувани заради покушението. Те са били задържани на магистрала малко след стрелбата. Единият е полски гражданин. Задържаните ще останат в ареста. Трети човек също е бил арестуван, но после освободен.

Кметицата на Амстердам Фемке Халсема заяви на излъчена по телевизията пресконференция, че журналистът е тежко ранен и се бори за живота си. "Той е национален герой за всички нас. Рядък, смел журналист, който неуморно търси справедливост", каза Халсема.

Полицията е отцепила района на стрелбата близо до централния площад Лейдсеплейн. Силите на реда събират видеозаписи, свидетелски показания и улики.

Де Врис е носител на международната награда Еми в категория актуални събития през 2008 г. заради работата му около изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г., припомня Ройтерс. Днес майката на Натали, която е работила с Де Врис в разследването на отвличането, каза, че е потресена от новината за нападението срещу журналиста. Тя изрази надежда, че той ще се оправи.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте нарече покушението "шокиращо" и "непонятно". "Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация", каза премиерът. "Ние се молим той да оцелее", допълни Рюте.

Нидерландската телевизия ЕрТеЕл (RTL) съобщи, че Де Врис тъкмо е бил излязъл от нейно студио, когато един от пет изстреляни куршума го е уцелил в главата.

В. "Парул" публикува снимка от местопрестъплението, на която се виждат няколко души, събрали се около мъж, лежащ на земята.

Шейсет и четиригодишният Де Врис е много известен в Нидерландия като коментатор в телевизионни предавания на тема престъпност и като експертен криминален репортер с източници сред силите на реда и в подземния свят, отбелязва Ройтерс. В продължение на 17 години Де Врис имаше и собствена телевизионна програма, в която често пъти работеше с близки на жертви на престъпления и упорито се мъчеше да разреши неразрешени случаи на отвличане и други престъпления.

Журналистът се прочу в страната с разследванията си по редица случаи, особено след отвличането през 1983 г. на бирения магнат Фреди Хайнекен.

В миналото Петер де Врис е получавал заплахи по различни поводи. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен - Вилем Холедер, бе осъден за отправяне на заплахи по адрес на журналиста. Холедер в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.

През 2019 г. Ридуан Таги, който в момента е съден за убийство и трафик на наркотици, отрече да е заявявал, че Петер де Врис ще бъде убит. Де Врис е съветник на свидетел по делото на Таги и неговите предполагаеми съучастници. Предишният адвокат на този свидетел, идентифициран като Набил Б., бе застрелян на улица в Амстердам през септември 2019 г., припомня Ройтерс.

Стрелбата по Петер де Врис е истински кошмар за неговото семейство. Това сподели днес синът на журналиста - Ройс де Врис, цитиран от Ройтерс.

"Най-ужасните ни кошмари се сбъднаха вчера. Ние сме до Петер. Обграждаме го с любов и надежда в тези тежки времена", сподели синът на журналиста. Той благодари на всички, които са изразили съпричастност към семейството му заради трагедията.

Подобни стрелби са рядкост в Нидерландия. Но убийствата, свързани с трафика на дрога, са постоянно явление, тъй като фигури от подземния свят се борят за територии.

Днес много хора поставиха цветя и свещи на мястото, на което бе прострелян самият Де Врис, намиращо се точно пред телевизионно студио в центъра на Амстердам.

Кралят на Нидерландия Вилем-Ал Александър осъди днес стрелбата по известния разследващ журналист, определяйки я като нападение срещу демокрацията, което силно го е потресло, предаде Ройтерс.

"Това е нападение срещу журналистиката, която е крайъгълен камък на нашето върховенство на закона", каза кралят пред репортери по време на държавно посещение в Германия. "А като такова то е нападение срещу нашия конституционен ред", заяви той.

Нидерландският кралски двор обикновено не коментира отделни инциденти, затова изказването на Вилем-Александър свидетелства за голямата популярност и значимост на Де Врис.

Нападението срещу журналиста предизвика възмущение в Европа.

"Това е престъпление срещу журналистиката и нападение срещу нашите ценности на демокрацията и върховенството на закона", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Ние непоколебимо ще продължим да защитаваме свободата на медиите", каза той.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че медиите са гръбнакът на демокрацията. "Нападенията срещу журналисти са нападения срещу всички нас", каза той.

mediapool.bg