Кламер БГ - Новини: Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни

България

|
Ср, 10 Юни 2020г. 12:44ч.
Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни

Извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена до края на юни, обяви премиерът Бойко Борисов в сряда след среща с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Извънредната обстановка изтича на 14 юни, но премиерът и щабът са решили да бъде удължена до края на юни, за да се запазят част от мерките за дистанция и по границата и да се избегне препълване на болниците, стана ясно след продължилото над час съвещание. Вече разхлабените мерки няма да бъдат затягани наново.

Решението идва на фона на чувствителен ръст в броя на новозаразените от края на миналата седмица насам заради възникването на няколко нови огнища през последните дни в Доспат, Сърница, Шумен.

"За да не се стигне до нова ескалация"

"За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Ако се налага ще удължим пак", каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда.

"Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата", каза Борисов.

Той добави, че "нищо различно отпреди месец или два няма" и пандемията се увеличава. "Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали", добави той.

От думите му се разбра, че мерките няма да се затягат спрямо сегашния момент. Маските на закрито остават, а най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва.

"Но на практика нищо ново, нищо, което да стресне хората - точно обратното. От 15 юни пускаме и театрите, кината - на 50% или през седалка, за градския транспорт маските остават задължителни, изрично доцент Кунчев настоява за това, а не да си ги носят на шията и да си създават илюзорното усещане, че са защитени хората, в затворените пространства ги препоръчваме", каза още Борисов.

3Д: дисциплина, дезинфекция, дисстанция

По-рано и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев обяви, че няма да има "нищо ново и травмиращо".

"Не искаме да плашим, но искаме да се спазват трите "Д": Дисциплина, Дезинфекция, Дистанция. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твойто здраве, в интерес на здравето на околните", каза Кантарджиев пред БНТ. Трите "Д" бяха повторени и от премиера.

"Когато видиш приятели, които не си ги виждал 100 дена, не се хвърляй да ги целуваш и да ги прегръщаш, особено децата им. Наблюдаваме нещо, което мен ме притесни - започнаха да се събират много големи групи, започнаха много хора да ходят в тесни пространства, а някои си позволяват и на закрито да са без маска", каза още Кантарджиев.

Остават мерките в 3 направления

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че мерките, които е разписал, остават да действат в три основни направления: мерки по границата; дистанция и хигиена; временно ограничаване на масови мероприятия.

Остава временното ограничение за влизането на граждани на трети страни у нас, с изключение на Черна Гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни се очаква общооевропейско решение на 15 юни , но според оценката на българските власти, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли.

Ананиев посочи, че към момента няма промяна в решението на 15 юни да се отвори границата за чуждестранни туристи. Според него броят на заразените расте заради отделни огнища: "Вие виждате, че нашите морски градове и курорти са с най-ниски равнища на заболеваемост".

Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки - дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носенето на маски. "Казвам носене, а не задължително, защото решихме, че на закрити обществени места, можем горещо да препоръчаме носенето им. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния градски транспорт, където няма как да има дистанция", обясни той.

На трето място това са мерките, с които се въвежда временно ограничение на масови мероприятия, като новото, което ще влезе в заповед на Ананиев, е на закрити места да се запълва не 30% от капацитета, а 50%, т.е. през място.

Ананиев обяви още, че министерството и щаба ще продължат да следят много внимателно клъстерите, или огнищата на заразяване, за да се предприемат съответните мерки.

"Ще продължат нашите наблюдения и тестване на социални домове за възрастни хора, където има висок риск от заразяване. Ще наблюдаваме и процесите в болниците, където има заболели. Виждате, че нараства броя на медицинския персонал, който е носител. Днес те са 302 случая, нови 5 - двама лекари и три сестри", пресметна здравният министър.

Според него часовият диапазон за пазаруване в магазините може да отпадне, тъй като хората са се научили, влизайки в магазина, да спазват санитарно-хигиеннните изисквания.

mediapool.bg