Кламер БГ - Новини: Байдън е съвсем близо до победата за Белия дом

Байдън е съвсем близо до победата за Белия дом

Свят

|
Пет, 06 Ноем 2020г. 20:40ч.
Байдън е съвсем близо до победата за Белия дом

Демократът Джо Байдън увеличи крехката си преднина пред президента Доналд Тръмп след обрат в Пенсилвания, който накара председателката на Камарата на представителите в Конгреса, демократката Нанси Пелоси, да го нарече "избрания президент" на САЩ, предаде Франс прес.

Той изпреварва президента Доналд Тръмп в няколко ключови щата, но победител в изборите все още не е обявен.

Ако победата му в Пенсилвания бъде официално обявена, Байдон, който вече има 253 електорални гласа, ще получи още 20 и так асборът им ще стане над необходимите му за победата 270.

Тази сутрин изглеждаше очевидно, че екипът Байдън-Харис ще спечели надпреварата за Белия дом, заяви на пресконференция Пелоси и допълни: "Избраният президент Байдън има солиден мандат да управлява".

"Американците ще решат изхода на тези избори. А американските власти са напълно способни да изгонят натрапниците от Белия дом", заяви ;малко след това говорителят на Байдън, Андрю Бейтс.

Обрат в Пенсилвания

В щата Пенсилвания Байдън изпреварва Тръмп с 9027 гласа, съобщи Ройтерс. Това означава, че Байдън се приближава все повече до победата..

В Джорджия, която носи 16 електорални гласа, Надпреварата продължава да е много оспорвана, заяви на пресконференция в Атланта щатският държавен секретар Брад Рафенспъргър. "При толкова незначителна разлика, в Джорджия ще има повторно преброяване", каза той. По данни на социологическа агенция "Едисън рисърч", цитирани от Ройтерс, Байдън има преднина от 1579 гласа. Като процент при преброени 99 на сто от бюлетините и Тръмп, и Байдън имат по 49,4 на сто от гласовете.

До момента Байдън си е осигурил подкрепата на 253 електори. За победа при гласуването в 538-членната Избирателна колегия са необходими 270 гласа.

В момента продължава броенето на пуснатите по пощата бюлетини в пет ключови щата – Невада, Джорджия, Пенсилвания, Аризона и Северна Каролина. В Невада преднината за демократа е над 20 хиляди гласа. В Аризона към момента Байдън също води с 43 569 гласа или 50.0 срещу 48,6 процента от гласовете, при преброени 92 процента от бюлетините

Тръмп има преднина от 70 хиляди гласа единствено Северна Каролина (15 електорални гласа).

Байдън води категорично в останалите четири щата. В момента се счита, че кандидатът на Демократическата партия е сигурният нов стопанин на Белия дом. Пред конкурента му шансове за преизбиране остават илюзорни.

В четвъртък вечерта Байдън каза, че е уверен в победата си и призова всички да запазят спокойствие докато броенето на гласовете продължава. Не се съмняваме, че когато броенето приключи, сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители. Затова, моля всички да запазят спокойствие, каза Байдън пред журналисти.

Асошиейтед прес отбелязва, че може да са нужни още няколко дни до окончателното преброяване на гласовете в няколко щата, за да бъде излъчен победителят. При все още милиони непреброени бюлетини, Байдън вече е получил подкрепата на 73 милиона американски граждани, най-много в историята на страната.

Стоп

На фона на неприключилото броене Тръмп направи изявление в Белия дом, в което обяви, че има множество изборни нарушения, но без даде нито едно доказателство. Твърденията му накараха няколко големи телевизии да прекъснат преките си излъчвания. По информация на FoxNews каналите ABC, CBS, NBC и MSNBC са прекъснали предаването на изявлението на Тръмп малко след началото му. Повечето са предавали около пет минути, след което някои от водещите заявяват, че президентът изрича фалшиви твърдения.

Поведението на Тръмп е напът да предизвика скандал. Известният комик и телевизионен водещ Стивън Колбер обяви, че президентът се опитва "да хвърли сянка върху най-свещеното право" на американците и допълни: "Ако случайно не знаехте, че Байдън се приближава до 270, сега вече може да сте сигурни". Колбер призова републиканците да се разграничат от твърденията на Тръмп.

Известният републикански сенатор Крис Кристи също призова Тръмп да предостави някакви доказателства.

"Нека посочи доказателства, досега не го е направил. Той има право да говори от Белия дом и, уверявам ви, че ако това, което казва, е истина, аз бих бил много ядосан. Но бих искал да знам как ще подкрепи твърденията си", заяви той пред ABC.

Според Гардиън Тръмп е изрекъл множество неистини в изявлението си. На първо място е било твърдението му, че има доказателства за нарушения на изборния процес, без да представи такива. Заявил е още, че в Пенсилвания демократите са позволили бюлетини да се приемат три дни след изборния ден. Всъщност, решението е на щатския върховен съд. Тръмп твърди още, че властите, отговарящи за изборите в Джорджия, се контролират от демократи, а истината е, че начело е представител на републиканците.

mediapool.bg