Кламер БГ - Новини: Трима европейски премиери дадоха рамо на ПП-ДБ за изборите

Трима европейски премиери дадоха рамо на ПП-ДБ за изборите

България

|
Ср, 22 Март 2023г. 18:47ч.
Трима европейски премиери дадоха рамо на ПП-ДБ за изборите

Трима европейски премиери дадоха рамо на ПП-ДБ за изборите

Трима европейски министър-председатели обявиха категоричната си подкрепа за коалицията "Продължаваме промяната -Демократична България" (ПП-ДБ) за предстоящите избори. Забележително е посланието на белгийския премиер Александър де Кро, чиято партия принадлежи към Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), където участва Движението за права и свободи (ДПС).

Миналата седмица ДПС разпространиха негово послание, в което се казва, че България е изправена пред пореден тур на парламентарни избори и е важно българските граждани да излязат и да гласуват, предоставяйки силен мандат за стабилност и напредък.

"Партия ДПС изигра важна роля за присъединяването на България към Европейския съюз и през последните 30 години е мост за консенсус и диалог", казва Александър де Кро във видеото. Той добавя, че с ДПС са от едно европейско семейство, а финала пожелава "успех на нашите съмишленици".

Ден след това обаче и "Продължаваме промяната-Демократична България" съобщиха за видеопослание на Александър де Кро в тяхна подкрепа, което звучи доста по-категорично.

"Искам да кажа, че всички българи заслужавате да имате своя нормален европейски живот", казва той и след това директно призовава да се гласува за "моя добър приятел Кирил Петков и неговото обединение".

Премиерът на Белгия дори обявява, че именно това е "най-бързият начин България да се пребори с корупцията и да влезе в Шенген".

Важна подробност е, че до момента ПП не принадлежи към нито една от големите европейски партии. Учредената едва преди година и половина партия ПП все още не представена в Европейския парламент, което обаче най-вероятно ще стане догодина. Междувременно Кирил Петков имаше разговори с европейските либерали, посочвайки като сериозна пречка за присъединяването към тяхното семейство факта, че там ще се сродят с ДПС.

През последните дни още двама европейски премиери обявиха подкрепата си за обединението между ПП - ДБ. Става дума за естонската министър-председателка Кая Калас, както и за премиера на Люксембург Ксавие Бетел, които също като Александър де Кро отправят директен призив за подкрепа на обединението. Не само формацията на Кро, но и тези на Калас и на Бетел са част от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), на който съпрезидент е Илхан Кючюк от ДПС.

Кая Калас призовава с аргумента, че това е коалиция, която "застава зад демократичните ценности, свободата на гражданите и човешките права".

Премиерът на Люксембург дори започва видеопосланието си на български, а след това отбелязва, че 2 април е много важна дата.

"Ще избирате бъдещия си парламент. България заслужава стабилност. Вие заслужавате да бъдете една от държавите в Шенген и да имате същия статут като всички останали европейски държави", посочва той и след това казва, че обединението ПП-ДБ би било добър избор и за България, и за Европа.

Поне засега изглежда, че ГЕРБ не са получили явна международна политическа подкрепа. Сред десетките онлайн излъчвания от всекидневните обиколки на Бойко Борисов из страната, се откроява единствено среща между него и представител на германската фондация "Конрад Аденауер".

До неотдавна ГЕРБ беше сред най-любимите отрочета на Европейската народна партия (ЕНП), чиито водачи идваха лично в София да засвидетелстват подкрепата си за партията на Бойко Борисов. Може би в следващите дни отново ще сме свидетели на подобни сцени, но към момента единствената опосредствена подкрепа е чрез заместник-ръководителя на отдел "Европейско и международно сътрудничество" на фондация "Аденауер" Франк Прис.

Написаното за срещата от Бойко Борисов във фейсбук звучи по-скоро като отчет:

"По време на разговора двамата отчетохме отличното сътрудничество между фондацията и структурите на Младежи ГЕРБ и Жени ГЕРБ. Съвместните ни академии и кръгли маси ще продължат и занапред като за нас е изключително важна експертната подкрепа, която ни оказват от "Конрад Аденауер" при подготовката на управленската програма на ГЕРБ.

Запознах г-н Прис и с хода на предизборната кампания на ГЕРБ. Уверих го, че структурите на партията са в отлична кондиция, кандидатите ни се срещат всекидневно с максимален брой избиратели и представители на различни професионални общности и сме готови след спечелването на изборите да съставим правителство".

mediapool.bg