Кламер БГ - Новини: Само три формации подписаха пакт за честни избори

Само три формации подписаха пакт за честни избори

България

|
Пет, 17 Март 2023г. 13:52ч.
Само три формации подписаха пакт за честни избори

Само три формации подписаха пакт за честни избори

Само три политически формации, участващи в предсрочния парламентарен вот, подписаха пакт за честни избори. Инициативата за подписването му е на инициатива "Обединение за честни избори" (ОЧИ), която бе обявена през януари.

Да подпишат пакта за честни избори бяха поканени всички формации, на които социологическите агенции дават над 1 % подкрепа, както и занимаващата се с организацията на вота Централната избирателна комисия (ЦИК) и отговарящото за спазването на реда Министерство на вътрешните работи (МВР).

В крайна сметка от политическите сили подписите си поставиха единствено "Продължаваме промяната-Демократична България", "Левицата" и "Български възход". От ЦИК са отказали да подпишат, а от МВР са дали само писмено потвърждение за подкрепа.

Идеята на самия пакт беше политическите сили публично да се ангажират с това да проведат честни избори без манипулация и търговия на гласове, да не използват език на омразата и фалшиви новини, да не финансират кампаниите си с нелегитимни средства, както и да си сътрудничат с ЦИК и МВР, когато се нарушава изборното законодателство.

Самото подписване на пакта от трите формации стана на събитие в петък, на което присъстваха посланици и представители на дипломатически корпус в България, включително на почти всички страни в Европейски съюз. Инициативата беше подкрепена и от всички германски политически фондации с представителства в България - Фондация за свободата "Фридрих Науман", Фондация "Конрад Аденауер", Фондация "Ханс Зайдел", Фондация "Фридрих Еберт", които си партнират с партии у нас от почти целия политически спектър, с изключение на крайната десница.

Ето какво гласи пълният текст на декларацията, предложена от ОЧИ на партиите:

"Декларация на политически партии и коалиции за провеждане на честни и свободни избори за Народно събрание на Република България на 2 април 2023 г.

Като изхождаме от принципите на демократичната и правова държава, прокламирани от Конституцията на Република България и редица международни актове, по които Република България е страна;

Като подчертаваме, че правото да избираш и правото да бъдеш избиран са измежду основополагащите демократичната правова държава политически права;

Като припознаваме за обща цел произвеждането на свободни и честни избори при спазването на Конституцията и законите на страната;

Като приемаме, че изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване;

Като потвърждаваме, че всеки участник в изборите, както и всички граждански организации имат право да търсят, получават и разпространяват информация;

Ние, представители на политически партии и коалиции заявяваме готовност да обединим сили за провеждането на свободни и честни избори на 2 април, за да излъчат българските избиратели своето политическо представителство по достоен и демократичен начин, без да допускаме атаки срещу вота и свободната воля на гражданите.

Наша отговорност е да не възпрепятстваме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българските избиратели.

За тази цел се обединяваме зад следните принципи и правила, които се ангажираме да спазваме по време на предизборната кампания, в изборния ден и при обявяване на изборния резултат и конституирането на следващото Народно събрание:

· Да съдействаме за провеждането на честни избори, без измами, търговия с гласове, манипулация на изборните резултати, включително бюлетини и протоколи и други нарушения на закона.

· В предизборната кампания да не използваме непозволени средства като: език на омразата, дезинформация, фалшиви новини, уронване честта и доброто име на опонентите, търговия с влияние, методи за натиск и заплахи върху избирателите.

· Да защитаваме правата на всички избиратели да гласуват свободно и безпрепятствено, както и правата на всички кандидати да участват в изборния процес.

· Да спазваме законодателството, свързано с изборите, и при нарушения да си сътрудничим с ЦИК и МВР за гарантиране на това.

· Да не използваме нелегитимни средства за финансиране на изборните кампании, включително от корпоративни дарения и други неразрешени източници.

Призоваваме отговорните институции да се присъединят към гореизложените принципи и да вземат своевременно мерки за тяхното спазване в изборния ден, както и да осигурят прозрачност и публичност на всички процеси, свързани с изборите в сферата на тяхната компетентност и да създадат необходимите гаранции за законосъобразност и честност на изборите."

mediapool.bg