Кламер БГ - Новини: С данните от машинния вот ще се сверява ръчното броене на бюлетини

С данните от машинния вот ще се сверява ръчното броене на бюлетини

България

|
Четв, 09 Март 2023г. 17:14ч.
С данните от машинния вот ще се сверява ръчното броене на бюлетини

На предстоящите избори все пак обобщените данни от машините за гласуване ще се използват. Такова решение е взела Централната избирателна комисия (ЦИК), обяви в четвъртък говорителят ѝ Росица Матева.

В края на миналата година "хартиената коалиция" (ГЕРБ, ДПС и БСП) обезсмисли вота с устройства като ги превърна в обикновени принтери за нов вид хартиени бюлетини, които като традиционните да се броят на ръка. Тогава трите формации премахнаха от закона доскорошните протоколи с обобщени данни от машинно гласуване, които се принтираха от всяко устройство в края на изборния ден. Сега обаче ЦИК реши да върне поне частично смисъла на машинния вот и приема, че обобщените данни все пак ще се принтират и публикуват на сайта на ЦИК, за да се ползват като контрола на ръчното броене.

"В началото на изборния ден и в края ще се разпечата начален и финален отчет. Отпечатването на началния отчет е необходимо, за да се установи, че в паметта на машината няма записано нищо, а в края на изборния ден ще се отпечата краен отчет, в който да се посочи колко избиратели са гласували", посочи Росица Матева.

Тя каза още, че отново с цел контрол на ръчното броене, данните от флаш паметите на машините ще бъдат извличани от районните избирателни комисии.

Този контрол обаче става възможен, след като съдът отмени решението на ЦИК в протоколите на секционните комисии да се записват направо обобщените резултатите от машинното и от хартиеното гласуване. Комисията реши да не обжалва и в крайна сметка прие нови правила, според които все пак ще има отделни графи.

Заради връщането на "смесеното" гласуване в секциите с над 300 избиратели, на предстоящите избори в секциите ще има само по една машина за гласуване.

Отново под 30% от кандидатите за депутати са жени

За предстоящите на 2 април избори броят на кандидатите за депутати е общо 4573 души, като от тях едва 1342 или 29.3 % са жени.

На предишния предсрочен вот през октомври процентът на жените кандидат-депутати беше 29.6%.

В четвъртък от ЦИК обявиха, че за предстоящия вот са подадени 47 389 заявления за гласуване в чужбина, а от тях само 15 са били на хартиен носител. Най-много са заявленията за гласуване от Турция, Великобритания и Германия.

Дори и българин в чужбина да не е подал заявление за гласуване зад граница, той ще може да гласува в деня на изборите.

Тези заявления служат основно за разкриване на допълнителни секции в страната при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място. Те се ползват и за съставяне на списъците за гласуване за образуваните секции, като на подалите вече заявления не се налага да попълват такива в изборния ден.

mediapool.bg