Кламер БГ - Новини: Как изглежда политическият пейзаж 2 седмици преди изборите

Как изглежда политическият пейзаж 2 седмици преди изборите

България

|
Съб, 18 Март 2023г. 09:13ч.
Как изглежда политическият пейзаж 2 седмици преди изборите

снимка: БГНЕС

Изборите са след две седмици. Кампанията преполови. Тя върви без особен ентусиазъм и за партиите, и за избирателите, което е разбираемо – това е петата предизборна кампания за последните две години. Социологическите прогнози очертават отново патова ситуация в парламента, без особени изгледи за стабилно правителство. Това изглежда очертава още едни парламентарни избори наесен, заедно с местните. Тоест, възможно е същото скучновато упражнение да се повтори, но с известни вариации, защото тогава в него ще участват и кандидатите за кметове.

От началото на кампанията досега социологическите проучвания показват сходни резултати. Разликата между първата и втората политическа сила е нищожна. Агенциите дават крехка преднина на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" пред ГЕРБ. Неяснота има и за третото място, което си оспорват ДПС и "Възраждане". БСП е петата и последна партия сочена като сигурен участник в новия парламент.

Малко под чертата, но с потенциал да я прескочат, са три политически сили: "Български възход", "Левицата" и "Има такъв народ".

Предстои да се види дали в следващите две седмици ще настъпи оживяване и разгорещяване на кампанията. Тласък за това може би ще бъдат изявите на институции, които би трябвало да стоят встрани от политическата надпревара – президентът в лицето на служеното си правителство и прокуратурата. Но тази седмица едните и другите хвърлиха по една медийна "бомба", прицелена да удари ПП-ДБ.

ПП-ДБ: Въодушевление от обединението

Може би кулминацията в кампанията на "Продължаваме промяната -Демократична България" настъпи преди началото й, когато двете формации решиха да се явят на изборите като коалиция. В последния момент успяха да приобщят още две малки земеделски партии (вероятно в опит да се компенсира липсата на природозащитника Александър Дунчев и на земеделския експерт Иван Христанов от редиците на ПП). Става дума за "Обединени земеделци" на Петя Ставрева, които през 2019 г. подкрепяха ГЕРБ, както и за БЗНС, чийто председател от миналата година насам не е бившият министър на отбраната Николай Ненчев, а Илия Зюмбилев.

Въодушевлението от обединението бе толкова голямо, че лидерите не се сдържаха и се снимаха насред разорано поле, нагазили по костюми, на фона на трактор и стадо овце. Спонтанните упреци (стигащи до презрение) сред градския им електорат бяха преглътнати, особено след социологическите прогнози, че ПП-ДБ ще е първа политическа сила.

Някои от по-нататъшните визуални решения в кампанията на ПП-ДБ също предизвикаха недоумение.

Като цяло коалицията успява да удържи смисъла на основното си послание "Има как" – че е способна да управлява страната по различен модел от коруционния, наложен при управлението на ГЕРБ.

Коалицията акцентира и на примери за свършеното по време на краткотрайното си управление с участието на още две партии. Основното послание обаче е позитивно, за развитието на страната в бъдеще. Това е и темата на управленската програма, разделена в 18 направления. ПП-ДБ продължават да настояват за реална съдебна реформа, за въвеждане на еврото, за влизане в Шенген, за превръщане на България в пълноценен евроатлантически съюзник.

Кампанията на ПП-ДБ минава в непрестанни обиколки из страна и чужбина, както и онлайн събития. Кандидат-депутатите пристигат при избирателите със специална книга "Има кой, има как", в която различни хора да описват в каузите си. Идеята е политиците да припознаят тези искания като свои, а написалите ги да се идентифицират с каузите на ПП-ДБ.

ГЕРБ, Борисов и апокалипсиса

ГЕРБ влезе в кампанията със сериозна имиджова загуба, след като Владислав Горанов, един от най-приближените хора на бившия премиер Бойко Борисов и финансов министър в две негови правителства, бе санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" за значима корупция.

Това сякаш още повече амбицира Борисов да се позиционира като централна и най-важна фигура в партията. Цялата кампания на ГЕРБ всъщност се върти около него. Вездесъщото му присъствие е знак, че ГЕРБ остава заложник на лидера си, чието корупционно управление е разделителната линия за така желаното от него съвместно управление с ПП и ДБ.

ГЕРБ практически води негативна кампания, описваща катастрофалното положение на държавата след управлението на ПП (приключило през юли 2022 г.) и внушаваща несигурност, страх и паника. Избирателите са призовани да гласуват за "Стабилна България отново".

Ден след ден, от зала в зала, Борисов не спира да повтаря колко апокалиптично според него е състоянието на публичните финанси.

"Още 1-2 дена ще мълча за това, което знам", закани се Борисов в началото на седмицата и допълни: "Истински се надявам от Министерство на финансите да извадят реалното състояние на бюджета". Само ден след това министерството, като по команда, излезе със странен доклад, в който се твърди, че едва ли не държавата е пред фалит. На следващата сутрин финансовият министър Росица Велкова отмени фалита и заяви, че няма опасност от промяна на фиксирания курс на лева към еврото.

Българската народна банка незабавно окачестви като "некомпетентни и безотговорни" изказванията на Велкова, което, заедно с нейните самопризнания за доклада й с фалшивия фалит, се оказа сериозен автогол за ГЕРБ.

Това, разбира се, едва ли ще смути Бойко Борисов.

Допреди 2 години той предприемаше "турнета" из страната и в качеството си на премиер, но тогава го правеше от емблематичната си джипка. Сега го виждаме в зали, пълни с партийни симпатизанти.

Самите събития протичат по строго определен церемониал - в началото всички присъстващи стават на крака и ръкопляскат, а Борисов се превъплъщава в ролята на кечист преди двубой. Появява се, минава през залата и излиза на подиума под звуците на една и съща песен - "Eye of the Tiger". Следва дежурната лекция за лошото наследство на ПП и ДБ в контраст с доброто управление на ГЕРБ преди това.

ДПС заложи на Пеевски, но твърди, че иска диалог

ДПС е партията, с която останалите не искат не само да се коалират, но и да имат нещо общо.

И причината за това е всеизвестна. ДПС означава Доган, Пеевски, корупция. Но ДПС все така неглижира констатациите на американските (а вече и на британските) власти за съпричастност на Пеевски към "значима корупция". Видният политик от ДПС отново ще влезе в парламента. ДПС все така излага конструктивни послания за диалог и е готова да участва в бъдещо коалиционно управление. А това е още по-нереалистично – заради Пеевски.

"Възраждане" и БСП се конкурират с референдуми

От "Възраждане" решиха да разширят влиянието си, съчетавайки предизборната кампания със събиране на подписи за референдум за отлагане на въвеждането на еврото. Всъщност това е и темата, която доминира кампанията на партията.

Ведно с враждата срещу еврото и Европа, "Възраждане" все така утвърждава преданост към каузата на путинова Русия, а всичките й официални и неофициални акаунти в социалните мрежи за развъдник на проруски конспиративни теории и дезинформация.

БСП реши, че е време за ново амплоа. Традиционните социални теми като исканията за таван на цените на храните, увеличаване на пенсиите и доходите, този път са засенчени от анти-джендър кампания.

Под ръководството на Корнелия Нинова, БСП от години завива към консервативната и националистическа ниша на формации като "Възраждане". Сега партията заби директно в целта с организиране на референдум за "недопускане на джендър идеологията в училищата".

БСП държи здраво и про-Путинския фронт, включително защитавайки Паметника на Съветската армия от евентуалното му преместване.

С всички тези изяви Нинова може да се поздрави, че е надминала и най-смелите мечти на политическите противници на БСП и вътрешнопартийната опозиция, тъй като подкрепата се е сринала до около 7% според социологическите агенции и е най-ниската от съществуването на партията до днес.

mediapool.bg