Кламер БГ - Новини: "Галъп": Паритет между ПП-ДБ и ГЕРБ, неяснота и за третото място

"Галъп": Паритет между ПП-ДБ и ГЕРБ, неяснота и за третото място

България

|
Пет, 10 Март 2023г. 16:18ч.
"Галъп": Паритет между ПП-ДБ и ГЕРБ, неяснота и за третото място

В началото на предизборната кампания първата и втората политическа сила имат почти идентична подкрепа, същото важи и за третата и четвъртата. Засега нагласите показват, че в следващото Народно събрание биха влезли общо пет политически сили.

Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", извършено по поръчка на БНР*.

Според резултатите "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) има 27.2% подкрепа, следвана от ГЕРБ-СДС с 26.6 на сто. ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13.4% и 12.3%. Със 7.3% БСП е на петото място.

Засега под 4-процентната бариера за влизане в парламента остават "Български възход" с 3.7%, "Има такъв народ" – с 3.4% и "Левицата" – с 3.2%.

"Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н. са възможни динамични развития, включително в последния момент", посочват от "Галъп".

Според Първан Симеонов от "Галъп" "интригата" за първото място ще се реши в последния етап на предизборната кампания. "Да не кажа в последния ден на кампанията, както често се случва напоследък. Защото обикновено когато има такъв неясен финал, излизат гласоподаватели и наклоняват везната в едната или другата посока. Да видим накъде ще я наклонят сега", добави той пред БНР.

Той каза още, че изглежда ПП-ДБ "имат още какво да мобилизират", а ГЕРБ "има на своя страна и хартиеното гласуване, което изглежда е по-предпочитано сред техните привърженици".

По думите му в ситуация като тази, в която има състезание между две основни формации, винаги има опити някой трети да се възползва като смени проекцията. "Такъв кандидат вероятно ще е партия "Възраждане" този път, която вероятно е амбицирана за третото място. Там обаче тя среща доста сериозна и традиционно стабилна конкуренция в лицето на ДПС", посочи Симеонов.

Проучването показва още, че 40.6% от анкетираните със сигурност биха гласували на предстоящия вот.

"Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци", подчертават от "Галъп".

Според проучването 4.4% от заявяващите, че ще отидат до урните биха предпочели "Не подкрепям никого".

*Изследването на "Галъп интернешънъл болкан" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

mediapool.bg