Кламер БГ - Новини: АЕЖ: В кампанията нямаше реален дебат, пейзажът бе наситен с нападки и популизъм

АЕЖ: В кампанията нямаше реален дебат, пейзажът бе наситен с нападки и популизъм

България

|
Пет, 31 Март 2023г. 16:24ч.
АЕЖ: В кампанията нямаше реален дебат, пейзажът бе наситен с нападки и популизъм

АЕЖ: В кампанията нямаше реален дебат, пейзажът бе наситен с нападки и популизъм

"Изминалата предизборна кампания не успя да осигури на избирателите адекватна информация за програмите и намеренията на политическите партии. Реален политически дебат почти не се случи. Вместо това, пейзажът беше наситен с взаимни нападки между политиците и популизъм".

Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) по повод изтичащата предизборна кампания за предстоящите в неделя пети поредни парламентарни избори.

От асоциацията посочват, че през изминалия месец сериозен фактор бе и дезинформацията, която "обслужва антиевропейски и антидемократични цели".

"Откровено неверни тези, например като твърдението за изпращане на български войници в Украйна, получиха широка публичност. Президентът Румен Радев, който в последните две години основно управлява страната чрез служебни правителства, бе активен играч и в предизборната кампания чрез различни изказвания, в които остро атакуваше политическите си опоненти. Представител на президентството си позволи да оказва натиск на Нова ТВ и журналистката Антоанета Николова с твърдението, че в неин репортаж са направени "неправилни внушения", се посочва още в позицията.

От АЕЖ подчертават, че заради изискванията на Изборния кодекс обществените медии БНТ и БНР бяха "заложник на неадекватни формати и бяха принудени да дадат национална трибуна на маргинални политици със странни и понякога дори изпълнени с омраза послания". Организацията смята, че е нужно реформиране на тези изисквания и изразява надежда това да стане факт в рамките на следващия парламент.

Асоциацията посочва още, че в последните дни на кампанията е имало атаки към медии от две политически формации – ГЕРБ и "Възраждане".

"В различни свои изяви в страната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно реферира към медиите без да отчита, че именно по време на неговото управление България бе на последно място в ЕС в класацията на "Репортери без граници". Пред привърженици Борисов обвинява медиите, че не са цитирали доклад на Държавния департамент, в който се говори за неговото арестуване, обявено за незаконно. Бърза справка в интернет показва, че въпросният доклад присъства многократно в различни медии, включително споменатия арест. Също така голяма част от посочените в документа проблеми, свързани с медиите, са наследени именно от управлението на ГЕРБ", пише в позицията.

По повод "Възраждане" от АЕЖ посочват: "Представители на партията на няколко пъти обвиниха журналистите, че са им опоненти. Единствената "вина" на тези журналисти е, че в разговора с "Възраждане" се позовават на фактите, което явно представителите на "Възраждане" приемат за враждебност".

"Призоваваме всички медии и журналисти да спазват закона и етичните правила по време на изборите. В същото време ще бъдем безкомпромисни към политици, които атакуват медии, или се опитват да им припишат свои грехове", завършва АЕЖ позицията си.

mediapool.bg