Кламер БГ - Новини: Три проучвания прогнозират между шест и осем партии в парламента

Три проучвания прогнозират между шест и осем партии в парламента

България

|
Пет, 30 Септ 2022г. 14:05ч.
Три проучвания прогнозират между шест и осем партии в парламента

Три проучвания прогнозират между шест и осем партии в парламента

Между шест и осем партии ще влязат в следващия парламент. Такива са прогнозите на три проучвания от различни агенции - "Тренд", "Алфа рисърч" и "Галъп". Първото проучване е по поръчка на "24 часа" и е проведено с 1001 активни интервюта в петриода 21-27 септември. Второто е платено от бТВ, като проведено между 27 и 29 септември сред 1025 пълнолетни граждани. "Галъп" са работили по поръчка на БНР в петриода между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи

Според данните на "Алфа рисърч" първа политическа сила ще са ГЕРБ с 25.2%. "Продълажаваме промяната" (ПП) се очаква да получат 16.5% от вота. ДПС ще са трета политическа сила с 13.1%, прогнозира агенцията. След тях се нареждат "Възраждане" с 11%. Пета политическа сила ще е БСП с 10.2%. "Демократична България" се очаква да получи 8.4%. "Български възход" на Стефан Янев и ИТН получават съответно 4.4% и 4%.

ПП имат около себе си периферия от колебаещи си избиратели, коментира пред бТВ социологът Боряна Димитрова. В зависимост от това дали могат да ги привлекат, ще се формира резултатът им. По думите й може да има размествания при БСП, ДПС и "Възраждане" заради близките им резултати. Избирателната активност ще е около 45%, каза още Димитрова. Според "Алфа рисърч" около 75% са решили за кого ще гласуват. Останалите още се колебаят.

ГЕРБ биха получили 25.8% от вота, ако изборите бяха в последните десет дни на септември, прогнозират "Галъп". Резултатът на ПП е 16.6%. Спорът за третото място според това проучване е между ДПС (13.2%) и "Възраждане" (12.8%). БСП получава 9.2% от вота, а "Демократична България" - 7.8%. Според "Галъп" ИТН прескача бариерата с 4.2%, а "Български възход" са на ръба на 4%.

"Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели. Очаква се в изборите да участват около и под 2,6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да изберат „Не подкрепям никого“) – което е сравнително ниска активност и това допълнително намалява предвидимостта. Предвид ситуацията в страната и по света, възможни са сериозни колебания, затова, разбира се, данните не са директна прогноза за изборен резултат", казват от "Галъп".

Резултатите на "Тренд" сочат, че първа политическа сила ще е ГЕРБ. Очаква се партията да получи 25.7% от вота. На второ място е „Продължаваме промяната“ (ПП) с 16.4%. Трета политическа сила ще е "Възраждане" с 13.9%. На четвърто място се класира ДПС с 11.9%. 8.7% ще гласуват за БСП, а за "Демократична България" – 7.6%.

Според "Тренд" шанс за влизане в парламента имат още две формации – ИТН и "Български възход". Очаква се те да получат съответно 4.4% и 4.2% от вота.

Под прага остават "Изправи се, България" (2%) и ВМРО (1.2%).

26% от решилите да гласуват все още не знаят за кого ще пуснат бюлетина, твърди се още в проучването. 72% казват, че са решили кого да подкрепят.

mediapool.bg