Кламер БГ - Новини: Радев свиква парламента на 19 октомври

Радев свиква парламента на 19 октомври

България

|
Пон, 10 Окт 2022г. 16:19ч.
Радев свиква парламента на 19 октомври

Радев свиква парламента на 19 октомври

Първото заседание на 48-ото Народно събрание ще се проведе на 19 октомври.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието ще започне в 09:00 часа.

Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния народен представител и в случая това е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

По време на това заседание депутатите полагат следната клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

По конституция президентът трябва да свика Народното събрание най-късно до един месец след изборите. Никога досега обаче Радев не е чакал толкова дълго, за да насрочи първото заседание. Обикновено той издава указа седмица или две след излизането на официалните резултати от вота.

Поредните предсрочни парламентарни избори в България бяха на 2 октомври. ЦИК обяви официалните резултати на 5 октомври като в новото Народно събрание влязоха 7 формации.

ГЕРБ стана първа политическа сила с 25.33% и 67 депутати, следвана от "Продължаваме промяната" с 20.20% и 53 депутати. Трета сила в новия парламент е ДПС 13.75% (36 депутати), на четвърто място е "Възраждане" с 10.18% подкрепа (27 депутати). За пръв път в историята си БСП се срина до пето място с 9.30% (25 депутати). "Демократична България" спечели 7.45% от гласовете и има 20 народни представители. Седмата формация в парламента е "Български възход" на Стефан Янев с 4.63% (12 депутати).

След като вече е ясно кога ще започне да работи 48-ото Народно събрание, единственото неизвестно е кога президентът ще връчи първия проучвателен мандат. Той вече заяви, че ще предостави "всички условия по конституция, за да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус, за да се сформира управленско мнозинство".

В основния закон не е посочен срок, в който президентът трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. В случая той ще бъде даден на ГЕРБ като първа политическа сила.

След като бъде свикано, новото Народно събрание ще избере свой председател и обикновено този вот показва какво е новото мнозинство, което ще се наеме с формирането на правителство. Засега няма изгледи от формиране на стабилен кабинет.

mediapool.bg