Кламер БГ - Новини: Общинар от ДПС е арестуван за купуване на гласове

Общинар от ДПС е арестуван за купуване на гласове

България

|
Четв, 29 Септ 2022г. 12:02ч.
Общинар от ДПС е арестуван за купуване на гласове

Снимка: БГНЕС

МВР провежда нова серия акции в страната срещу купуването на гласове три дни преди предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Жандармерията и полицията проверяват квартали в Кърджали, Благоевград, Горна Оряховица, Русе, Бургас, Велико Търново и Бяла Слатина, съобщи МВР.

Към момента са задържани общо 14 души на територията на цялата страна.

Кърджали

Общинският съветник от ДПС в Кърджали Алтънай Халил е бил арестуван по подозрение за купуване на гласове. Той е задържан в сряда. Според неофициална информация МВР има данни, че ден по-рано той е предложил по 50 лв. на мъж, за да гласуват семейството и близките му. Човекът, на когото са предложени парите, е бил разпитан пред съдия.

Задържането на Халил е пореден удар срещу демокрацията. Така кметът на Кърджали Хасан Азис коментира във фейсбук акцията на МВР.

"С всички сили продължаваме да се борим срещу произвола и полицейщината, които някои хора си въобразяват, че може да упражняват безпочвено и безнаказано. Свидетели сме на евтин политически сценарий с мотиви на полицейщина, целящ да подготви аудиторията за поредната доза милиционерска агитация! Остро се противопоставяме на всеки опит за омаскаряване на честни хора с цел политически дивиденти преди изборите", заяви той.

Това е поредното оплакване на ДПС от полицейски действия. На миналите избори партията твърдеше, че има произвол от страна на МВР спрямо техни симпатизанти и членове. През целия мандат на предишното правителство депутати от партията задаваха на бившия министър Бойко Рашков еднотипни въпроси за арести. Той пък твърдеше, че ДПС и ГЕРБ са двете партии, които купуват най-много гласове.

Лом

В Лом е задържан 26-годишен мъж по подозрение, че изготвя списъци с имена на хора, които ще гласуват за определена партия. При задържането му е намерен списък с 13 души. Той е дал обяснения в полицията. По случая е започнало разследване.

Благоевград

Трима души са задържани към момента на различни адреси в Благоевград при акция, част от национална операция по линия на противодействието на битовата престъпност и срещу купуването на гласове. Това казаха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Единият от задържаните е от квартал "Предела". Негови близки твърдят, че не знаят защо е отведен.

"Никой не ти дава обяснение каква е причината. Полицаите влязоха като някои еничари. Това ли е справедливостта", казаха родителите му пред Нова телевизия.

По думите на майката на задържания той се занимава със строителство. Баща му каза, че не е купувал гласове. Досега не е имал провинения. Домът му е бил претърсен, а органите на реда не намерили нищо, твърдят още близките на задържания.

Преди дни, след сигнал за извършено престъпление против политическите права на гражданите, бяха задържани двама мъже в Петрич.

Горна Оряховица

Цяла нощ продължава акцията в Горна Оряховица. Кварталите "Гарата" и "Калтинец" са блокирани с КПП-та.

Операция се провежда и в прочутото с телефонни измамници село Камен.

Трима са задържани за притежание на наркотици, а един за кражба при полицейска акция тази сутрин в Горна Оряховица.

Установени са и две лица за общодържавно издирване в хода на Специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността, която се провежда вобласт Велико Търново, съобщи пред журналисти гл. инспектор Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица.

В хода на операцията се проверяват и сигнали за търговия с вот. Към момента са постъпили 5 сигнала, които след проверка от прокуратурата са се оказали неоснователни.

Полицейската операция продължава.

Очаква се днес да бъдат финализирани резултатите по преписки за няколко повредени автомобила, както и за кражби на електрически мотори и мобилни телефони.

Пет контролно-пропускателни пункта са разкрити на входовете и изходите на Горна Оряховица. Там се проверяват водачите на всички автомобили за употреба на алкохол и наркотични вещества.

До момента е установен един шофьор, управлявал автомобил с 1.14 промила алкохол.

Мащабната полицейска операция продължава на територията на цялата област. Обобщение на резултатите се очаква по-късно днес.

Бяла Слатина

Всички входове и изходи на Бяла Слатина са блокирани от полицията.

Очаква се през целия ден екипите да обикалят града и да реагират на сигнали.

mediapool.bg