Кламер БГ - Новини: Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 48-то Народно събрание

Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 48-то Народно събрание

България

|
Пет, 30 Септ 2022г. 15:01ч.
Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 48-то Народно събрание

БГНЕС

За изготвянето на консолидираната прогноза за състава на 48 обикновено Народно събрание е приложен следният подход: 1) използват се оповестените прогнози за всяка политическа формация от 7 от общо 9 наблюдавани социологически агенции; 2) средните оценки на всяка социологическа агенция се получават като се претеглят по формула в зависимост от отдалечеността им от изборния ден, като най-голяма тежест имат тези, които са най-близо до гласуването; 3) крайната прогноза за всяка политическа формация е средна претеглена на средните оценки на социологическите агенции с оценките за тяхната достоверност, получени след изборите за НС на 14-ти ноември 2021 г. [1].

Както и в последните две консолидирани прогнози през април и юли 2021 г. и тук отсъства коригиращият коефициент на Центъра за анализи и управление на рисковете, при запазване на същите аргументи и в най-голяма степен поради отсъствието на достатъчно данни за отклоненията на агенциите спрямо новите формации в лицето на "Продължаваме промяната", Български възход и "Възраждане", които се явяват за първи или втори път на парламентарни избори.

С цел да получим по-реална представа относно реалното разпределение на мандатите в 48-то Народно събрание и възможностите за съставяне на управленско мнозинство, са представени две отделни прогнози:

Прогноза според оповестените социологическите проучвания в страната

На фигура 1 е показан прогнозираният от социологическите агенции състав на политическите формации в 48-то обикновено Народно събрание:

ГЕРБ се очаква да станат първа политическа сила в ситуация на 8- партиен парламент.

Прогноза според гласувалите в страната и чужбина

Направена е на база първата прогноза, но с добавени две допускания: 1) относителният дял на гласувалите в чужбина ще се запази от предходните избори, определяйки 21 депутата в 48-то обикновено Народно събрание; 2) и гласоподавателите в чужбина ще имат същите предпочитания към политическите формации, както на 14 ноември 2021 г. Така се получава следният състав на 48-то обикновено Народно събрание (виж фиг. 2):

ГЕРБ-СДС губи 4 от броя на мандатите в резултат на гласувалите в чужбина. Въпреки това дори при 61 мандата, те бележат ръст с два мандата в сравнение с 47-то обикновено Народно събрание. Този път политическата формация се очертава първа политическа сила, въпреки че губи най-много мандати след преразпределението на гласовете от чужбина;

Продължаваме промяната се оформя като втора политическа сила, каквито бяха и прогнозите при предходните избори през ноември 2021 г., когато станаха първа политическа сила;

"Движението за права и свободи" и този път ще зависи от подкрепата, която партията ще получи в Турция. Политическата формация би получила най-много мандати от българите, гласуващи в чужбина;

"БСП за България" запазва сходни равнища на подкрепа и представителност като риск пред нейните гласоподаватели е притеснението, свързано с машинния вот

Възраждане е политическата формация, за която се прогнозира над 50% нарастване а мандатите спрямо предходния парламент, подреждайки се като пета политическа сила.

"Демократична България" увеличава своята подкрепа и вероятността да се позиционира като 6-та политическа сила.

ПП "Има такъв народ" намалява с над 50% представителството си в 48-то обикновено Народно събрание;

"Български възход" влизат в парламента.

Възможни отклонения на прогнозата и изводи

За предстоящите избори броят на секциите зад граница остава почти непроменени – 755. Мобилизирането на гласуващите в чужбина при ниска избирателна активност в страната може да увеличи броя на депутатите, избрани в чужбина.

Консолидираната прогноза на гласуването в страната и в чужбина сочи, че:

1. ГЕРБ-СДС най-вероятно първа следва да поеме отговорността за съставяне на правителство;

2. При направените прогнози на социологическите агенции Продължаваме промяната, БСП и Демократична България не събират собствено парламентарно мнозинство;

3. При такова разпределение на мандатите, за да съберат подкрепа и да съставят правителство ще е необходимо сформирането на коалиция от най-малко три политически формации.

mediapool.bg