Кламер БГ - Новини: ГЕРБ иска да преговаря за коалиция с ДБ и ДПС

ГЕРБ иска да преговаря за коалиция с ДБ и ДПС

България

|
Четв, 29 Септ 2022г. 18:44ч.
ГЕРБ иска да преговаря за коалиция с ДБ и ДПС

ГЕРБ иска да преговаря за коалиция с ДБ и ДПС

"Ние ще предложим на партиите в парламента, които са с евроатлантическа ориентация, да съставим заедно кабинет. Едната партия, която със сигурност можем да изключим, е "Възраждане", защото те заявяват, че са против еврото", каза пред бТВ Делян Добрев от ГЕРБ.

Според него след изборите трябва да се търси мнозинство за правителство с мандат поне от една година и ако няма мнозинство за такова, то "по-добре да се ходи на нови избори, защото правителство на малцинството е несериозно в тази ситуация".

"Броим "Продължаваме промяната" в евроатлантическите формации, но не знам кого от тях да ползваме в следващо правителство. Тяхното участие няма да е особено важно в тези разговори, защото очаквам да бъдат четвърта политическа сила. ДПС е евроатлантическа партия. И с тях ще разговаряме, и с "Демократична България" ще разговаряме. Всъщност надеждата ни е в "Демократична България". Или поне моята", подчерта представителят на ГЕРБ.

По думите му "Има такъв народ" също е евроатлантическа партия, но не се нае да прогнозира дали формацията на Слави Трифонов ще влезе в парламента.

Добрев добави, че е важно широко коалиционно правителство, което да включва няколко евроатлантически формации.

От "Демократична България", а и от "Продължаваме промяната", вече нееднократно заявиха, че за тях не е възможна коалиция с ГЕРБ, същото посочиха преди дни и от ИТН.

Със сегашната заявка на Добрев партията на Бойко Борисов за пореден път променя тезата си с кого би преговаряла след изборите.

В края на август Бойко Борисов обяви, че "има много формули, но формула ГЕРБ и ДПС не съществува". Дни по-късно разви тезата, че "България има нужда от антикризисно правителство, което да ни преведе през зимата" и основният спор на ГЕРБ е с "Продължаваме промяната".

mediapool.bg