Кламер БГ - Новини: Бивш министър на ПП се отказва от парламента

Бивш министър на ПП се отказва от парламента

България

|
Ср, 05 Окт 2022г. 20:05ч.
Бивш министър на ПП се отказва от парламента

Бивш министър на ПП се отказва от парламента

Бившият транспортен министър от кабинета на Кирил Петков Николай Събев се е отказал от това да стане народен представител.

За провелите се на 2 октомври предсрочни парламентарни избори Събев, който е собственик на куриерската фирма "Еконт", беше водач на листата на "Продължаваме промяната" (ПП) в Русе. Той не е коментирал решението и мотивите му засега не са публично обявени.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърдиха пред Mediapool, че Събев е подал заявление, че не иска да бъде обявяван за депутат. Това е станало още преди комисията да обяви официално разпределението на мандатите между партиите в 48-ото Народно събрание.

Предстои ЦИК да разгледа искането му на следващото си заседание. През последните години практиката на комисията е била да не обявява за народни представители онези, които са подали такова заявление.

Има обаче членове на ЦИК, които смятат, че по принцип това не е редно и един от тях е говорителят ѝ Цветозар Томов. Преди да бъде избран за член на настоящата комисия, той изрази позиция, че ако вече избран депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент, а не пред ЦИК. Тогава поводът бе искането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не бъде обявяван за избран.

mediapool.bg