Кламер БГ - Новини: Взривът в апартамент във Варна вероятно е причинен от бензин и газ

Взривът в апартамент във Варна вероятно е причинен от бензин и газ

България

|
Четв, 16 Ян 2020г. 17:17ч.
Взривът в апартамент във Варна вероятно е причинен от бензин и газ

Взривът в апартамента в жилищен блок в квартал "Владислав Варненчик" във Варна най-вероятно е от типа обемен, чиито характеристики се проявяват при наличие на висока концентрация на леснозапалими материали в затворено пространство, обяви в четвъртък окръжният прокурор на крайморския град Красимир Конов.

Заключението на ДНК-експертизите, назначени за установяване самоличността на двете тела, открити след взрива, е готово, съобщиха по-късно през деня от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. Те потвърждават, че едната жертва е Веселин Димитров, който е бил в избухналия апартамент. Другото тяло е на 53-годишната жена, живяла в съседното жилище. След вземането на пробите от жертвите, те бяха изпратени в специализирана лаборатория за експертиза по метода на ДНК-профилирането заедно със сравнителен материал, получен от техни кръвни роднини.

По думите на окръжния прокурор вече са събрани доказателства, че дни преди инцидента Веселин Димитров, който е обитавал жилището, е купил около 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан.

Взривът в блока във "Владислав Варненчик" избухна на 13 януари около 4,30 сутринта. При него загинаха двама души, а 18 пострадаха. Нанесени са щети на 15 от апартаментите.

Апартаментът, в който е станал взривът, е бил обитаван от 66-годишният Веселин Димитров. Той е бил забелязан от съседи да изнася багажа си късно вечерта в неделя. Апартаментът не е бил негов. Той е бил на жената, с която доскоро живеел на семейни начала. Седмица преди инцидента му е била наложена ограничителна заповед заради сигнал за домашно насилие. Жената се намира в кризисен център.

Веселин Димитров е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция.

Засега според специалистите няма данни за използване на взривни вещества за причиняване на избухването, допълни прокурор Конов. Той уточни, че е назначена и пожаро-техническа експертиза, която трябва да установи начинът на възпламеняване на запалимите вещества в жилището и дали това е предизвикано умишлено или от късо съединение в инсталацията.

"Все още не е ясно кой е извършителят. Разследват се няколко версии. Може да се каже, че в жилището е имало лесно запалими вещества, но все още няма потвърждение дали е имало взривни вещества или не. Наясно сме с характеристиките на взрива – той е от т. нар. обемни взривове, които могат да бъдат причинени от концентрация на лесно запалими вещества в затворено помещение", посочи по-рано Конов пред бТВ. Според него концентрацията на запалимите вещества трябва да бъде доста голяма, за да предизвика такъв взрив.

mediapool.bg