Кламер БГ - Новини: Игра на посланици: Битката за Париж

Игра на посланици: Битката за Париж

България

|
Четв, 07 Фев 2019г. 12:50ч.
Игра на посланици: Битката за Париж

След известно "разведряване" в съгласуването на нови посланици между правителството и президента, процедурата отново зацикли и както обикновено става при липса на публична информация, се завихриха слухове и спекулации.

Общо взето ситуацията е следната: правителството ги пуска, Румен Радев ги спира.

Според запознати една от основните "битки" е за Париж. Източници на Mediapool твърдят, че държавният глава не иска за посланик във френската столица да бъде изпратен дипломатът от кариерата Юрий Щерк, а държи постът да бъде поверен на "негов" човек.

За такъв се спряга дипломатът Петко Драганов.

Президентът не е склонен да прати на нов мандат и бившия съветник на премиера Бойко Борисов Светослав Спасов, който е постоянен представител във Виена при службата на Организацията на обединените нации (ООН) и преговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други международни организации.

За сметка на това президентът бил склонен да подпише назначаването на началника на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова за посланик в Израел.

Според някои информации желанието на бившия служебен премиер Марин Райков да заеме посланическия пост в Лондон вероятно ще се изпълни, независимо че той съвсем скоро приключи мандат в Рим.

Ради Найденов, който бе външен министър в назначения от президента Румен Радев служебен кабинет, пък ще представлява страната ни в Берн по предложение на Радев. Това означава, че той също няма да остане в София след завръщането си от посланичество в Берлин.

Все още не са определени посланици за Норвегия, Ирландия и други страни.

Преди ден външният министър Екатерина Захариева се оплака, че президентът Румен Радев вече няколко месеци не е подписал предложенията на правителството. В същото време правителството бързо одобрявало тези на Радев.

Такъв беше случаят с бившият външнополитическия секретар на държавния глава Атанас Кръстин, който стана посланик в Русия на мястото на готвената от кабинета за поста Меглена Плугчиева.

След това Радев направи известни отстъпки и процесът потръгна, но пак засече.

Правителството и президсентът стигнаха до съгласие зам.-външният министър Тодор Стоянов да замени бившия служебен премиер Марин Райков като посланик в Италия, а постоянният секретар в МВнР Елена Шекерлетова да бъде посланик в Германия на мястото на Ради Найденов.

Радев одобри и назначението в Саудитска Арабия на Димитър Абаджиев.

Преди две години Абаджиев бе назначен за посланик в Словения, а преди това е бил генерален консул в Шанхай, представител на България в ръководството на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" и други. Абаджиев започва политическата си кариерата в СДС, мина през ДСБ и стига и до РЗС на Яне Янев.

mediapool.bg