Кламер БГ - Новини: Иван Костов: Решението за натовски батальон под българско командване е неуместно

Иван Костов: Решението за натовски батальон под българско командване е неуместно

България

|
Пон, 21 Фев 2022г. 16:02ч.
Иван Костов: Решението за натовски батальон под българско командване е неуместно

Иван Костов: Решението за натовски батальон под българско командване е неуместно

"Москва ще екстремизира с всички средства хибридната война, която води от 2014 г. срещу страните от НАТО", прогнозира пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997-2001 г.

Той припомни, че кибератаки са нанесли щети на публичните сайтове на правителството на Украйна

"Кога НАТО ще се обедини и ще се реши да даде категоричен отпор - ще чака да нахлуват още батальонни бойни групи в Донбас от Русия или ще отговорят с тежки санкции, за които се говори, като виждат това, защото те виждат, че нахлуват руснаци в тези (украински) провинции. Преговорите нямат отношение към решаването на големия проблем. Всички мерки трябва да се вземат. ... НАТО ще бъде принуден да действа само ако бъде провокиран с руско нахлуване в Украйна", смята Иван Костов.

Той отбеляза, че за мнозинството от политиците в Полша, Румъния и балтийските страни Кремъл отдавна е агресор:

"Ако Путин заповяда нахлуване в Украйна, той ще стане агресор вече и за широките, търпеливи либерални кръгове и ще постави в обществена изолация своите симпатизанти от т.нар. "националистически" партии в европейските страни, в това число и нашите".

Иван Костов прогнозира, че по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши нахлуване в Украйна, защото няма нито един печеливш вариант за себе си.

Снишаването пред Русия

Бившият премиер коментира българската позиция по кризата около Украйна, като определи решението за създаване на боен батальон, който да е под българско командване, като неуместни и неадекватни действия:

"Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност - инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси. Във всички страни, които са силно зависими от руските енергийни доставки, а ние сме една от най-уязвимите страни, предвид и слабостта на политическата система и липсата на върховенство на закона. Аз мислех, че тези въпроси ще се разискват на КСНС и президентът ще поиска поне единство на партиите пред едни такива рискове, за да не се случва така, че някои от партиите в управляващата коалиция ще останат верни на българо-съветската връзка и да скъсат коалицията. ... Обяснението е снишаване".

Запитан дали това "снишаване" не е свързано с предстоящите преговори с "Газпром" за нов дългосрочен договор, бившият премиер препоръча тъкмо обратното – отстояване на проевропейски и проатлантически позиции и твърд подход. Според него България има козове в тези преговори, тъй като е транзитна страна за руския газ към Сърбия, а Русия така и така ще се опитва да накаже всички съюзници в НАТО, независимо от разликата в позициите им.

Иван Костов подчерта, че България трябва да покаже, че е страна от общата единна позиция на НАТО:

"Ние сме част от колективната система за сигурност. Трябва да бъдем категорични в тази позиция".

Иван Костов напълно споделя мнението на вицепремиера и финансов министър Асен Василев,че една война в Украйна ще доведе до шокова инфлация. Според Костов инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна:

"Русия престана да продава природен газ на борсата. Страните започнаха да пълнят запасите си, защото не знаеха какво може да се случи следващия месец. Затова скочиха цените. Цените в България произтичат директно от тази криза, в която се намира европейската система за сигурност - има несигурност и затова те растат".

Българското обществено мнение стана "путиноманско"

Бившият премиер изрази тревога, че руската пропаганда през последните години е направила българското обществено мнение "путиноманско, не русофилско". Това според него личи в разликата между отношението на българите и други източноевропейски страни към сегашния конфликт между Русия и Украйна.

"Къде застава благородният човек, на кого дава симпатиите си той при сблъсък на един Давид с един Голиат? Дават социологически проучвания, които сочат, че сме на страната на Голиат. Това е грозно, обидно е. Питам се - колко факта трябва да има пред българите, за да осъзнаят, че Русия е агресор? Нахлуха в Грузия, окупираха част от Молдова, окупираха Крим, подпомагат отцепване на части от Донецк и Луганск. Това е Голиат, прави каквото си иска", коментира той и добави: "Късно е да се борим с тези настроения и вече създадени убеждения в българското общество".

Бюджет 2022 нарушава стари баланси и отваря "кутията на Пандора"

"Аз предупредих, че този бюджет по начина, по който е направен с опита си да реши толкова много искания, разрушава стари баланси, установени в продължение на почти 20 години. И като нарушава тези баланси, се отваря "кутията на Пандора", каза още Иван Костов пред БНР. По думите му с този бюджет, например, участващата във властта БСП си "мисли, че дава, а в същото време се оказва, че не дава както трябва".

"И веднага има някой ощетен, веднага има нови интереси, които се слагат на масата, защото са нарушени балансите на старите интереси. Така че този бюджет тепърва ще чака такива бунтове", смята той.

Костов подчерта, че много икономисти са определили като лоша идея намерението на управляващите да преразгледат все още неприетия Бюджет 2022 в средата на годината. "Излезе един зам.-министър на финансите, има хубаво образование, сигурно и много знания, но той каза: "Какво пречи? Във всяка фирма на три месеца се преразглежда бюджета". Да му кажа на него – бюджетът на държавата не е като бюджет на фирма, защото във фирмата всички имат единен интерес, те могат да настройват интереса съобразно външните фактори и успеваемостта на фирмата. Бюджетът на държавата е огромен дебат, в който се смесват и балансират много мощни интереси от най-различно място. Ето, например, от страна на полицаите, на пожарникари, на учители, на малки фирми, които търсят помощ, пенсионери. Да правиш този дебат непрекъснато, през 2-3 месеца, е крайно недалновидно поведение. Това се нарича фискална нестабилност на езика на Международния валутен фонд", добави бившият министър-председател и бивш финансов министър.

По думите му подобно преработване на бюджета няколко месеца след приемането му не говори добре за този, който е направил първоначалния вариант. "Това за теб, който си правил този бюджет, означава следното: Ти не си решил задачата с балансиране и намиране на равновесие между всички интереси дотолкова, че да се изкара до следващата година. Това означава, че не си способен да решиш задачата, както и да го наричат. В очите на всички, които разбират от бюджет, това е което ще заплашва финансовата устойчивост на страната", посочи Костов.

"Президентът трябва да е критичен, но с мяра. ДДС-то не е негова работа"

Иван Костов коментира и непрестанните критики и съвети, отправяни от президента Румен Радев към правителството на бившите му служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"От една страна е нормално президентът да е критичен към всички – и към управляващите, и към съдебната система, и към опозицията. Президентът трябва да изразява общественото мнение на огромното мнозинство, което го е избрало. Той трябва да иска, той трябва да претендира, той трябва да е настъпателен, да изразява общото обществено убеждение и отношение към управляващите. От друга страна, той все пак трябва да го прави с мяра. Например не може да иска намаляване на ДДС на 9% за хлебарите, защото отишъл в хлебозавод", каза Костов и добави, че държавният глава не трябва да влиза в подобни разговори като тези за ДДС-то на хляба.

Той разкритикува и обяснението на БСП, че с намаляването на ДДС-то хлябът няма да стане по евтин, но ще бъдат подпомогнати производителите. "Че защо трябва да се подпомагат? Нима са малко? Нима няма хляб на пазара? Нима няма хляб от всякакво качество? Нима този бизнес не е стигнал такива върхове, каквито има в малко страни? Защо трябва да се подпомагат те, а не хората", посочи бившият премиер, визирайки изказването на Георги Свиленски в "Панорама" по БНТ.

Костов добави, че ако е на мястото на финансовия министър Асен Василев, който отказа да намали ДДС-то, е щял да каже: "Да, съгласен съм, ще намалим, но нека президентът да каже преди това кои обществени ангажименти бюджетът трябва да изостави, защото той няма да получи толкова и толкова пари заради намалената ставка и няма да може да финансира всичко, което сега е поел като ангажимент в закона за бюджета".

mediapool.bg